Spinselmot duikt weer op in Amstelveen

AMSTELVEEN - In Amstelveen duikt op diverse plaatsen weer spinselmot op. De rupssoort (ook stippelmot genaamd) staat erom bekend complete bomen in een web in te kunnen pakken, hetgeen voor spookachtige taferelen kan zorgen.

Door de zachte winter wordt er een flinke uitbraak van spinselmot verwacht. In de Amstelveense wijk Bankras/Kostverloren werd enkele jaren geleden vrijwel de complete Oberonstraat ingepakt door de rups.

Bescherming
Diverse Amstelveners storen zich jaarlijks aan de vies ogende spinsels waarin vaak duizenden rupsen (inclusief uitwerpselen) zitten. De spinsels zijn een natuurlijke bescherming voor de rupsen tegen vogels. Hoewel de spinselmot hele bomen kaal kan vreten en voor spookachtige beelden zorgt, is de rups in principe niet schadelijk voor bomen.

Eikenprocessierups
Ook de eikenprocessierups (eveneens bekend om het inpakken van (eiken-)bomen) is rond deze tijd actief. De brandharen van deze rups kunnen, in tegenstelling tot spinselmot, ernstige gezondheidsklachten veroorzaken bij mensen.

Op de foto
Spinselmot (stippelmot) in de Amstelveense wijk Waardhuizen.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 15:01

A9 bij Amstelveen komend weekend in beide richtingen afgesloten, maar Schipholbrug-hijsklus uitgesteld

Amstelveen - De A9 bij Amstelveen is komend weekend (van vrijdag 31 mei 20.00 uur tot maandag 3 juni 05.00 uur) in beide richtingen afgesloten. In het weekend zou eigenlijk het noordelijke brugdek van de Schipholbrug worden ingehesen, maar die klus is uitgesteld door verwachte windstoten. De weekendafsluiting blijft echter in stand, omdat er nog meer werkzaamheden worden uitgevoerd.

Evenementen & Activiteiten vandaag 10:41

Maak kennis met T.A.T. Nature: kom naar de open dag op zondag 2 juni

Amstelveen / Ouderkerk - Aan de Rondehoep West in Ouderkerk aan de Amstel vind je het Mind Emptiness Center. Hier kun je terecht voor het revolutionaire programma The Alignment Technique in de natuur (T.A.T. Nature), dat jou weer helemaal terug in contact brengt met de natuur om zo innerlijke rust te ervaren.  Maris en Rik geven jou handvatten (Moves) om snel en op een unieke wijze weer tot jezelf te komen. Kom naar de gratis kennismaking op zondag 2 juni.

Algemeen gisteren 09:47

Patisserie Prenger ernstig gedupeerd door diefstal van koelbus

Amstelveen – Patisserie Prenger is ernstig gedupeerd doordat autodieven er vannacht vandoor zijn gegaan met de grote (koel-)bestelbus van het bedrijf. Eigenaar Steve Bouman is er ziek van: ‘De bus is de drijvende factor van onze onderneming. We hebben de bus hard nodig om onze bestellingen uit te kunnen rijden.'