AmstelveenZ

Stadshart-panden Buitenplein (oud-Hudson's Bay) en Handelsplein op nominatie voor transformatie

Amstelveen - De eigenaar van het (voormalige) Hudson’s Bay-pand aan het Buitenplein in Stadshart Amstelveen, a.s.r. real estate, heeft plannen om het gebouw waar vroeger V&D was gevestigd, een nieuwe invulling te geven. Ook het aangrenzende pand aan het Handelsplein, in eigendom van Tristan Capital Partners, staat op de nominatie voor een gedeeltelijke transformatie.

Dat bevestigt een woordvoerder van a.s.r. real estate tegenover AmstelveenZ. Hoewel a.s.r. nog geen concrete plannen deelt, is wel al duidelijk dat het voormalige Hudson’s Bay-pand (daarvoor V&D) in de toekomst geen volledige retail-invulling meer zal krijgen.

Grote supermarkt?

Retail komt alleen nog op de begane grond en eerste verdieping van het gebouw. Eén van de opties is om de bovenste etages om te vormen tot woningen of kantoren, waarvoor een bestemmingswijziging noodzakelijk is. Bronnen melden dat een groot supermarktfiliaal een van de mogelijke nieuwe retail-opties kan zijn op de begane grond, maar dat bevestigt a.s.r. vastgoed niet.

Magazijn 1181

Sinds het late voorjaar van 2020 huurt Magazijn 1181, dat later werd aangevuld met Vintage Department Store en Vintage World het pand. De outlet-formule bezet momenteel alleen de begane grond van het grote pand, de eerste etage wordt gebruikt voor opslag.

Failliet V&D

Het warenhuisgebouw aan het Buitenplein werd na het failliet en vertrek van V&D eind 2015/begin 2016 na een periode van leegstand volledig verbouwd en klaargemaakt voor de komst van Hudson’s Bay, dat in het late voorjaar van 2019 de deuren opende. Op het dak van het gebouw werd ook nog een appartementencomplex (Up Mountain) gerealiseerd.

De Canadese warenhuis-formule was echter een kort leven beschoren in Nederland: eind 2019 was het al gedaan met Hudson’s Bay en kwam het gebouw weer leeg te staan, totdat Magazijn 1181 als tijdelijke huurder werd aangetrokken.
 
hudsons bay letters.jpg

De letters van Hudson's Bay prijken ruim 3 jaar later nog steeds op het dak van het gebouw in Amstelveen.

Transformatie gebouw Handelsplein

handelsplein_gebouw.jpg

Het aangrenzende gebouw van Tristan Capital Partners aan het Handelsplein (foto hierboven) staat ook op de nominatie voor een transformatie, die mogelijk nog ingrijpender wordt. Ook hier wordt gedacht aan nieuwe voorzieningen. De invulling is nog niet bekend, denkrichtingen zouden onder andere uitgaan naar een hotel, waarbij gedeeltelijke aan- of herbouw een optie is, om het gebouw beter aan te laten sluiten op het andere pand. 

Projecttteam

Beide gebouw-eigenaren trekken gezamenlijk op en zijn in gesprek met omwonenden, meldt a.s.r. vastgoed. De gemeente meldt aanvullend dat volgens de nieuwe werkwijze van de Omgevingswet zal eerst participatie plaatsvinden met de omgeving. Daarna komt hiervan een verslag dat samen met het plan van de ontwikkeling bij de gemeente zal worden ingediend. De plannen hebben volgens de eigenaren op dit moment dus nog geen formele status bij de gemeente. Maar wel hebben de eigenaren een projectteam samengesteld en een architect aangetrokken. Omwonenden zijn al door de eigenaren uitgenodigd om te praten over de planvorming van beide gebouwen.

Unibail-Rodamco-Westfield (URW) bezit het grootste deel van winkelcentrum Stadshart Amstelveen; maar enkele grote panden zijn in handen van andere eigenaren, zoals bovengenoemde gebouwen. Ook het gebouw waar het vertrekkende C&A in is gevestigd is niet in handen van URW.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Algemeen gisteren 17:58

Maai Mei Niet: minder maaien, meer biodiversiteit

Amstelveen - Amstelveen doet mee aan de landelijke campagne ‘Maai Mei Niet’. Om de biodiversiteit te vergroten maait de gemeente de gehele maand mei bermen, bloemweiden en geselecteerde gazonstroken niet. Minder maaien zorgt voor meer bloemen en bijen.