Gemeente Amstelveen

Stadsplein Amstelveen deze zomer weer uitgerust met kunstwerk

Amstelveen - Na het vertrek van het veelbesproken kunstwerk Der Bogen in 2020 van het Stadsplein, prijkt momenteel het kunstwerk ‘De collectie op straat’ van Johannes Verwoerd op het plein.

Het kunstwerk op het Stadsplein zal er de hele zomer staan en is een verwijzing naar de nieuwe tentoonstelling ‘Verzameld voor Amstelveen - de gemeentelijke kunstcollectie’ die van 2 juli tot en met 25 september 2022 voor inwoners van Amstelveen gratis is te bezoeken in het Cobra Museum voor Moderne Kunst (Stadshart) en Museum JAN (Oude Dorp). 

Nooit getoonde topstukken

Het opvallende kunstwerk  is voorzien van een QR-code die verwijst naar de website de collectie op straat die op 1 juli 2022 live gaat. Op deze website zijn de kunstwerken uit de tentoonstelling Verzameld voor Amstelveen – de gemeentelijke kunstcollectie op een bijzondere manier te zien. De gemeente meldt dat Amstelveen deze zomer bruist van de kunst en cultuur. Amstelveners kunnen nog nooit getoonde topstukken uit het gemeentelijk depot ontdekken en de nieuwste aanwinsten van de gemeente bewonderen.

Activiteiten

Naast de tentoonstelling staan er diverse kinderworkshops, masterclasses en een Meet & Greet met kunstenaars op het programma. In de buitenlucht kunnen Amstelveners hun hart ophalen bij de speciale kunstroute Biotoop in Bovenkerk en Westwijk. Ook rondom deze route met hedendaagse buitenkunst worden kinderworkshops, rondleidingen en activiteiten georganiseerd.

Tentoonstelling Verzameld voor Amstelveen – de gemeentelijke kunstcollectie

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst en Museum JAN tonen vanaf zaterdag 2 juli een selectie uit de bijzondere kunstschatten van de gemeente Amstelveen. De afgelopen zeventig jaar heeft de gemeente een veelzijdige kunstcollectie opgebouwd. De tentoonstelling Verzameld voor Amstelveen – de gemeentelijke kunstcollectie maakt deze collectie voor het eerst toegankelijk voor publiek: alle inwoners van Amstelveen kunnen gratis komen kijken.

Wat er te doen is

Museum JAN organiseert rondom de tentoonstelling een activiteitenprogramma voor volwassen en kinderen. Op 14 en 28 augustus zijn er masterclasses natuurfotografie. Deelnemers leren hoe ze met hun eigen camera de mooiste foto’s van het Amstelveense landschap kunnen maken en hoe je deze digitaal kunt bewerken. Op 9 september is er een Meet & Greet met Jaehun Park en Mitchell Thar. Deze jonge, hedendaagse kunstenaars maakten nieuwe werken voor de gemeentelijke kunstcollectie. Zij vertellen hoe ze Amstelveen en haar omgeving als inspiratiebron gebruikten bij de totstandkoming van hun werk.

JAN & Cobra

Speciaal voor kinderen zijn er de workshops Fotografie en Toveren met landschap in Museum JAN. Op 28 augustus gaan de kinderen in Amstelveen op avontuur met hun camera. Op 14 augustus en 4 september kunnen ze een poëziecollage maken rondom het thema natuur. Het Cobra Museum voor Moderne Kunst organiseert op Burendag (24 september) een programma: buurtbewoners zijn welkom om een bezoek te brengen aan Verzameld voor Amstelveen. Bezoek voor meer informatie de websites van Visit Amstelveen, Museum JAN en het Cobra Museum voor Moderne Kunst.

Kunstroute Biotoop

Bovenkerk en Westwijk vormen van 9 juli tot en met 25 september 2022 het podium voor de tijdelijke kunstroute Biotoop. Zes kunstenaars gingen aan de slag in de openbare ruimte: Circus Andersom, Liesbet Bussche, Bart Eysink Smeets, Frank & Michiel, Lily Lanfermeijer en Robbert Weide. Buurtbewoners konden potentiële locaties aandragen voor de kunstwerken en de kunstenaars selecteerden vervolgens hun voorkeursplek. Zij lieten zich vervolgens inspireren door de locatie. De kunstroute laat zien hoe de leefomgeving invloed uitoefent op de mens, en andersom.

Rondleidingen

Rondom de route worden er diverse activiteiten georganiseerd, van een voetbalwedstrijd voor de buurt tot een tweedaagse keramiekworkshop onder begeleiding van kunstenaar Hilde Onis. Wekelijks zijn er rondleidingen, activiteiten in samenwerking met Amstelveen Sport én workshops met de bibliotheek. Meer hierover wordt later bekendgemaakt en is te vinden op de website van Visit Amstelveen.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.