Het bekladde standbeeld (l) werd direct schoongemaakt (r) [Beeld: Axel Boomgaars]

Standbeeld Elieser in Ouderkerk beklad met letters 'WLM'

Ouderkerk aan de Amstel - In Ouderkerk is vanavond het standbeeld van Elieser, dat symbool staat voor de pijn uit het slavernijverleden, beklad met de letters WLM.

'Walgelijk, woestmakend en laf', noemt wethouder Axel Boomgaars van Ouder-Amstel de bekladding. De bekladding vond plaats na de jaarlijkse herdenking van Elieser vandaag.

Elieser, een Afrikaanse slaaf die in de 17e eeuw werd verhandeld en zo naar Nederland kwam, ligt begraven op de Portugees-Joodse begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel; zijn graf werd in 2002 ontdekt en sindsdien wordt een jaarlijkse herdenking gehouden, ook wel de Dag van Elieser'. Elieser staat symbool voor de pijn uit het slavernijverleden.

Boomgaars: 'Iemand die nog serieus twijfelt of racisme leeft?', vraagt Boomgaars zich af op Facebook. De wethouder meldt dat de burgemeester ter plaatse is gegaan en dat met de politie onderzoek wordt gedaan naar de daders.

Het beeld is zo snel als mogelijk schoongemaakt door de gemeente, zo laat Boomgaars weten. Inmiddels is de bekladding er weer af.

schoon_beeld.jpg

Het standbeeld van Elieser is zo snel mogelijk weer schoongemaakt.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer gisteren 10:10

Waarom geen nieuwe spoorlijn parallel aan de A9?

Amstelveen – Met een nieuwe spoorlijn die parallel loopt aan Rijksweg A9 tussen Haarlem, Schiphol, Amstelveen, Ouderkerk, Abcoude en Amsterdam Zuidoost zou de bereikbaarheid van de regio aanzienlijk verbeteren.

Algemeen 11 aug. 2020 11:53

Bewoners Groenelaan in verzet tegen bouwplannen met spandoeken

Amstelveen - Bewoners van de Najade-flat hebben spandoeken opgehangen als protest tegen de bouwplannen voor een nieuw wooncomplex op de plek van het Sakko-tankstation en de aanpalige showroom aan Newa 2 in de wijk Groenelaan.

112 11 aug. 2020 11:07

Mercedes-rijder vlucht na aanrijding: politie op zoek naar witkleurige C-Klasse

Amstelveen – De Amstelveense politie is op zoek naar de bestuurder van een witkleurige Mercedes C-Klasse Estate (bouwjaar 2006), die er afgelopen zaterdagavond vandoor ging nadat hij in aanrijding was gekomen met een snorfiets aan de Burgemeester Colijnweg in Amstelveen. Twee opzittenden raakten daarbij gewond.