'Starters op woningmarkt nog langer in wachtkamer'

AMSTELVEEN - De Amstelveense fractie van GroenLinks vreest dat door nieuwe landelijke wetgeving en  regionale afspraken nog langere wachtlijsten en wachttijden voor Amstelveense starters op de lokale woningmarkt ontstaan.

GroenLinks wil weten hoe het college van burgemeester en wethouders er voor zorgt dat er in Amstelveen voldoende bereikbare en betaalbare sociale huurwoningen zijn. De gemeente beperkt zich volgens GroenLinks al enige jaren tot het stimuleren van doorstroming en het terugdringen van scheefwonen als voornaamste middel om huurders met een klein inkomen te voorzien van een huis.

Inzet
De nieuwe Huisvestingswet en de situatie op de regionale woningmarkt roepen voor GL de vraag op of de inzet van het college voldoende oplevert voor Amstelveense huurders. 'Amstelveen kan nu nog relatief veel sociale huurwoningen toewijzen aan inwoners van Amstelveen. Door de nieuwe Huisvestingswet moet dit percentage flink omlaag. GroenLinks wil daarom van het college van burgemeester en wethouders weten in hoeverre deze woningen nog bereikbaar blijven voor de Amstelveense starters en doorstromers.'

Sociaal
GroenLinks-raadslid Tessa van Wijnen: 'Amstelveen moet er voor zorgen dat er voldoende sociale huurwoningen beschikbaar zijn voor starters en doorstromers in Amstelveen, maar ook voor mensen met een zorgindicatie, mantelzorgers of jonge gezinnen met een klein inkomen.'

Scheefwoners
Het Amstelveense college lijkt er volgens GroenLinks van uit te gaan dat het terugdringen van het aantal scheefwoners (mensen met een te hoog inkomen voor een sociale huurwoning) voldoende aanbod oplevert om aan de toenemende vraag tegemoet te komen. De partij wil weten of het college dit met cijfers kan onderbouwen. GroenLinks-raadslid Martin Kortekaas: 'De gemeente richt zich nu alleen op de Amstelveense doelgroep, maar door de landelijke wetgeving en de regionale afspraken dreigt dit tot langere wachtlijsten en wachttijden voor de Amstelveense starters te leiden.'

Amstelveen is duur
Sociale huurders in Amstelveen betalen in vergelijking met de regio het meest.  GroenLinks vraagt zich af of de prijs van Amstelveense huurwoningen wel in verhouding is tot het inkomen dat de doelgroep heeft. Tessa van Wijnen hierover: 'Amstelveen moet zorgen dat sociale huurwoningen tegen een passende huur worden aangeboden en hierover afspraken maken met de verhuurders.' GroenLinks heeft  schriftelijke vragen gesteld over de inzet van het college op deze punten.

Op de foto
GroenLinks-raadslid Martin Kortekaas.


Meer nieuws

Sport vandaag 10:00

Triatleet Wouter Schuit Nederlands kampioen in zijn leeftijdscategorie

Amstelveen - Op vijftienjarige leeftijd vertrekt Wouter (22) met zijn gezin naar Amerika. Hier begint hij met atletiek, en met name het sprinten op de 800 en 1000 meter blijkt favoriet. Eenmaal terug in Nederland zet hij het hardlopen voort bij AV Startbaan. Als hij zijn enkel verzwikt, gaat hij zwemmen en wielrennen om bezig te blijven. Dit gaat zo goed, dat hij alle drie de sporten beoefent en de triathlon ontdekt. Vorige maand liep Wouter zijn eerste NK in de leeftijdscategorie 20-24 jaar. Hij wordt 1e en eindigt als 6e van alle deelnemers. Zijn volgende doel? ‘Eerst het WK in oktober en dan toewerken naar de Olympische Spelen in Los Angeles in 2028.’

Algemeen gisteren 10:00

Kimberley Klaver: van actrice naar auteur

Amstelveen - De in Amstelveen geboren Kimberley Klaver (38) was lange tijd als actrice te zien in tv-series als SpangaS, Voetbalvrouwen en Vechtersvrouwen, had rollen in de Nederlandse films Verliefd op Ibiza en F*ck de Liefde 2 en was een tijd te horen als radio-dj bij Qmusic. Inmiddels is ze auteur: in 2022 kwam Zuid moeders breken niet uit, een boek dat in de Bestsellerlijst belandde. Vorige maand verscheen deel 2, Zuid moeders hebben geen geheimen. Ook dit boek werd direct een bestseller. 

Algemeen gisteren 08:21

Burgemeester en wethouder Economische Zaken op bedrijventour in Amstelveen

Amstelveen - Op 9 juli 2024 waren burgemeester Tjapko Poppens en wethouder Economische Zaken Adam Elzakalai weer op bedrijventour in Amstelveen. De tour ging dit keer langs twee bedrijven in de zakelijke dienstverlening: BDO Nederland aan de Krijgsman en het ABN AMRO Datacenter.

Kunst & Cultuur 12 jul. 2024 14:43

Tweede Kunstprijs van de Raad uitgereikt aan jong talent

Amstelveen - In Museum JAN is gisteravond voor de tweede keer de Amstelveense Kunstprijs van de Raad uitgereikt. De prijs is een initiatief van de gemeenteraad en geeft jong veelbelovend talent de kans zich te laten zien en verder te ontwikkelen. De winnende kunstenaar dit jaar is Inka Hilsenbek, eindexamenkandidaat van de Gerrit Rietveld Academie.

Algemeen 12 jul. 2024 13:25

College waarschuwt ouders brugklassers voor gevaar fatbikes

Amstelveen - Het college van burgemeester en wethouders stuurt deze week een brief aan de ouders/verzorgers van scholieren die na de zomervakantie voor het eerst naar een middelbare school in Amstelveen gaan. Zij waarschuwt hierin voor het gevaar van snelle e-bikes en fatbikes in het verkeer.

Algemeen 12 jul. 2024 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.