Steeds minder Amstelveners roken; gemeente zet ook dit jaar vol in op Stoptober

Amstelveen - Het aantal rokers in Amstelveen is de afgelopen vier jaar sterk gedaald. Met 'Stoptober' in aantocht probeert de gemeente Amstelveen dit jaar nog meer inwoners die roken steun te bieden om te stoppen.

'Wij zijn  heel blij met de daling van het aantal rokers,' meldt wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg, PvdA). Het aantal volwassen inwoners dat rookt is in vier jaar gedaald van 17 procent in 2016 naar 12 procent in 2020. 

Rookvrije Generatie

'Hierdoor zijn er ruimt 3500 minder rokers in Amstelveen en wordt Amstelveen een gezondere gemeente. Jongeren komen hierdoor ook minder in aanraking met roken. We zetten zo steeds een stap richting een Rookvrije Generatie, geeft wethouder Marijn van Ballegooijen aan.

De Amstelveense 'rookcijfers' liggen 'behoorlijk onder het landelijk gemiddelde dat in 2020 respectievelijk op 21% (2016) en 17% (2020) lag.

Stoptober Amstelveen

Gemeente Amstelveen besteedt ook dit jaar veel aandacht aan de jaarlijkse Stopbtober-campagne. Afgelopen week stond een Stoptober Camper bij de weekmarkt in Amstelveen.  Veel inwoners vertelden daar volgens de gemeente met trots dat zij niet meer rookten: 'Vaak vertelden zij het precieze aantal jaren of het jaartal van stoppen en waren zij erg blij dat ze van het roken af waren.'

stoptober_amstelveen (1).jpg

Het Stoptober-team sprak ook mensen die nog wel rookte. Veel van hen wilde eigenlijk liever niet roken, maar gaven aan dat stoppen niet lukte. 'Voor meerdere mensen van hen was deze actie een duwtje in de rug om toch weer over stoppen na denken. Mee doen met Stoptober, hulp via de huisarts of deelname aan een stoppen met roken cursus werd aangeraden. Ook werden mensen geattendeerd op het theater van de sToppers dat 11 oktober plaatsvindt.'

Klik hier voor een overzicht van de (gemeentelijke) hulp die rokers kunnen krijgen tijdens Stoptober.


Meer nieuws

Gezondheid & welzijn gisteren 17:00

Gouden Koets voor Amstelveense ouderen

Amstelveen - Amstelveense ouderen kunnen vanaf vandaag gebruik maken van 'de Gouden Koets'; een uniek vervoersmiddel om ouderen uit hun isolement te halen en gratis vervoer aan te bieden naar Brentano-locaties voor activiteiten en uitjes.

Sport gisteren 08:00

Familie Gal over hun passie: Judo

Amstelveen - Jonathan Gal en zijn vrouw Nadia Oey zijn groot liefhebber van judo. Ook hun kinderen Charlie, Parker en Benjamin beoefenen deze sport. ‘Het is een sport waarin je leert stoeien, leert vallen en elkaar met respect behandelt. Je leert tegen een stootje kunnen, oefent in discipline en maakt een hoop lol met elkaar.’

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur 20 sep. 2021 18:24

Bosorganisatie betreurt verwarring die is ontstaan - dat was niet de bedoeling

Amstelveen -  De organisatie van het Amsterdamse Bos betreurt de verwarring die is ontstaan over het particiaptietraject rond het nieuw te vormen (honden-)beleid in het Amsterdamse bos, naar aanleiding van een recent gegeven webinar Hond & Natuur. 'Dat was niet de bedoeling,' stelt de organisatie op haar website.

Verkeer & Vervoer 20 sep. 2021 15:33

Bestuurder Floor Gordon: 'Beneluxbaan weer groen karakter teruggeven'

Amstelveen – In het najaar wordt gestart met het inzaaien en beplanten van de grond langs de Beneluxbaan. In totaal komen langs de Beneluxbaan, waar veel groen verdween door de aanleg van de Amstelveenlijn 23.795 nieuwe heesters en 219 nieuwe bomen terug.