Stemmen gaan weer op voor gedeeltelijke overname Amsterdamse bos door Amstelveen
Amstelveen - Coalitiepartij VVD Amstelveen pleit er voor een deel van het Amsterdamse bos over te nemen van gemeente Amsterdam. Hoewel het Amsterdamse bos voor 90 procent op Amstelveens grondgebied ligt, is gemeente Amsterdam eigenaar en kan Amstelveen beperkt invloed uitoefenen op het bos.
Nu Amsterdam financiële ondersteuning zoekt voor de onderhoud van het bos, terwijl het daar zelf verantwoordelijk voor is omdat het eigenaar is, ziet de VVD mogelijkheden een deel van het bos over te nemen. De liberalen kijken daarbij naar het deel ‘onder de A9’. In dat deel ligt onder andere het Bloesempark, maar ook de oeverlanden van de Poel, de camping en bijvoorbeeld het festivalterrein Land van Bosse en de Radartoren.
Onderzoek
De VVD vroeg eerder al in een motie te onderzoeken of Amstelveen een deel van het Bos kan overnemen. VVD-raadslid Jet Smit: ‘Natuurlijk wil Amsterdam graag financiële ondersteuning van de buren, zeker nu het geld in Amsterdam op begint te raken. De Amstelveense VVD wil niet zomaar geld uitgeven als dat niet (direct) ten gunste komt aan de Amstelveense inwoners, laat Smit weten.
Overname oplossing Amsterdamse probleem
Jet Smit, raadslid VVD Amstelveen
'Wij blijven de eventuele overname van een deel van het Amsterdamse Bos, met name het deel onder de A9, zien als een mooie tegemoetkoming richting Amsterdam in de oplossing van het Amsterdamse probleem. Amsterdam is dan een aanzienlijk deel van de onderhoudskosten kwijt, en wij kunnen direct invloed uitoefenen op de kwaliteit van het Bos, de biodiversiteit, de waterkwaliteit en de natuurlijk recreatiemogelijkheden voor de Amstelveners,' aldus Smit.
Goede buur
De VVD laat weten dat gemeente Amstelveen altijd een goede buur geweest is en in 2013 bijvoorbeeld zo’n 1 miljoen euro heeft bijgedragen aan het bos, als compensatie voor de impact van het A9 project op het bos. Sinds 2016 aangevuld met een jaarlijkse bijdrage van €10.000,- voor de instandhouding van de monumentale bruggen in het bos’.'
Achterstallig onderhoud
'De gaten in de wandel- en fietspaden en verarming van de biodiversiteit zijn het gevolg van jarenlang achterstallig onderhoud,'meldt de VVD. 'Ondertussen is het inlopen van die achterstand alleen maar duurder is geworden. Een goed bijhouden van het bos was vele malen goedkoper geweest en het begrotingstekort daardoor dus ook minder.'
In een aangenomen VVD-motie van februari 2021 heeft de Amstelveense raad het college al nadrukkelijk gevraagd te onderzoeken of een deel van het Amsterdamse Bos in eigendom naar Amstelveen over kan gaan.