Sterke stijging aantal dementerende Amstelveners

AMSTELVEEN - Het gemeentebestuur van Amstelveen gaat de komende jaren fors investeren in de aanpak van dementie. In Amstelveen zijn momenteel circa 1800 inwoners dementerend, maar prognoses wijzen uit dat dat aantal de komende decennia explosief toeneemt.

In 2020 wordt een stijging van het aantal dementerende Amstelveners verwacht van meer dan tien procent, in 2030 zelfs meer dan veertig procent.  ‘Momenteel heeft een op de vijf Amstelveners  kans om dementie te krijgen,’ zegt een bezorgde wethouder Herbert Raat (VVD). ‘Aangezien de gevolgen ingrijpend zijn voor zowel de patiënt, mantelzorger als omgeving zetten we hier de komende jaren vol op in.’

Thuis
Over het algemeen willen dementerenden het liefst zo lang mogelijk thuis wonen. Ook hun mantelzorgers hebben vaak deze wens. De gemeente wil doen wat nodig is om dit mogelijk te maken, zo blijkt uit het nieuwe gemeentelijke plan ‘Aanpak Dementie 2014-2018 dat vandaag werd vrijgegeven.

App
De gemeente gaat voor (beginnend) dementerenden en hun mantelzorgers een dementieapp beschikbaar stellen. Volgens Raat wordt er ‘risico gestuurd’ gewerkt en wordt de respijtzorg geïntensiveerd  om mantelzorgers ruimte te bieden. Er wordt vooral ingezet op die mensen, die hulp en ondersteuning het meest nodig hebben.

Samen
De nieuwe aanpak is  vormgeven samen met diverse deskundigen, ketenpartners en inwoners. Ook is er contact met het zorgkantoor en zorgverzekeraar. De aanpak is daarnaast direct en integraal: zowel vanuit zorg, ondersteuning, welzijn, wonen als veiligheid.

Veiligheid
Burgemeester Mirjam van ’t Veld: 'Het is belangrijk dat mensen met dementie zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. Voor hun zelf en hun omgeving is het wel belangrijk dat dit veilig gebeurd. In de nieuwe aanpak voorzien we dan ook in integrale veiligheidschecks en maatwerk op het gebied van veiligheid, waaronder het installeren van brand- en CO-melders’.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 10:00

Kimberley Klaver: van actrice naar auteur

Amstelveen - De in Amstelveen geboren Kimberley Klaver (38) was lange tijd als actrice te zien in tv-series als SpangaS, Voetbalvrouwen en Vechtersvrouwen, had rollen in de Nederlandse films Verliefd op Ibiza en F*ck de Liefde 2 en was een tijd te horen als radio-dj bij Qmusic. Inmiddels is ze auteur: in 2022 kwam Zuid moeders breken niet uit, een boek dat in de Bestsellerlijst belandde. Vorige maand verscheen deel 2, Zuid moeders hebben geen geheimen. Ook dit boek werd direct een bestseller. 

Algemeen gisteren 08:21

Burgemeester en wethouder Economische Zaken op bedrijventour in Amstelveen

Amstelveen - Op 9 juli 2024 waren burgemeester Tjapko Poppens en wethouder Economische Zaken Adam Elzakalai weer op bedrijventour in Amstelveen. De tour ging dit keer langs twee bedrijven in de zakelijke dienstverlening: BDO Nederland aan de Krijgsman en het ABN AMRO Datacenter.

Kunst & Cultuur 12 jul. 2024 14:43

Tweede Kunstprijs van de Raad uitgereikt aan jong talent

Amstelveen - In Museum JAN is gisteravond voor de tweede keer de Amstelveense Kunstprijs van de Raad uitgereikt. De prijs is een initiatief van de gemeenteraad en geeft jong veelbelovend talent de kans zich te laten zien en verder te ontwikkelen. De winnende kunstenaar dit jaar is Inka Hilsenbek, eindexamenkandidaat van de Gerrit Rietveld Academie.

Algemeen 12 jul. 2024 13:25

College waarschuwt ouders brugklassers voor gevaar fatbikes

Amstelveen - Het college van burgemeester en wethouders stuurt deze week een brief aan de ouders/verzorgers van scholieren die na de zomervakantie voor het eerst naar een middelbare school in Amstelveen gaan. Zij waarschuwt hierin voor het gevaar van snelle e-bikes en fatbikes in het verkeer.

Algemeen 12 jul. 2024 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.

Algemeen 12 jul. 2024 09:50

Gratis zwemmen met Amstelveenpas

Amstelveen - Houders van de Amstelveenpas kunnen ook deze zomervakantie weer gratis zwemmen bij zwembad De Meerkamp. “Vorig jaar was de actie een succes, het is fijn dat we het dit jaar opnieuw kunnen aanbieden”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen.