Pixabay.com

Stijgende kosten levensonderhoud: waarom Amstelveen niet direct met een steunpakket komt

Amstelveen – Nu ook steeds meer Amstelveners in de problemen zijn gekomen door de hoge inflatie en de energieprijzen, laat gemeente Amstelveen na vragen van de politieke partij Actief voor Amstelveen (AVA) weten momenteel niet veel te kunnen betekenen voor inwoners die te kampen hebben met de toegenomen kosten van levensonderhoud. De gemeente moet namelijk wachten op regelingen van de landelijke overheid.

Actief voor Amstelveen is van mening dat deze uitzonderlijke tijd om uitzonderlijke maatregelen vraagt en ziet daarin een urgente rol voor de gemeente. Maar het gemeentebestuur geeft aan met handen en voeten en gebonden te zijn. ‘Inkomenspolitiek is voorbehouden aan het Rijk. Wij hebben dan ook geen invloed op de toenemende kosten van het levensonderhoud,’ laat de gemeente weten op vragen van de partij.

Werkende armen

AVA voeg speciaal aandacht voor een groeiende groep ‘werkenden armen’ in Amstelveen (o.a. in de zzp en mkb-sector) en ziet een rol voor de gemeente om hen te ondersteunen, om zo ook te laten blijken dat werken loont. De gemeente stelt echter dat de mogelijkheden voor hulp  beperkt zijn en dat Amstelveen ook in dit geval voor een structurele oplossing afhankelijk is van landelijke maatregelen: het Rijk dus.

Uiteraard is er wel het standaard gemeentelijke minimabeleid en de Bijzondere Bijstand, maar dat is voornamelijk gericht op incidentele ondersteuning van specifieke kosten.  ‘In een compensatie voor de sterke stijging van de kosten van het levensonderhoud voorziet het minimabeleid niet,’ aldus de gemeente. Dat met uitzondering van de tijdelijke regeling voor de energiekosten, die al door de Rijksoverheid werd goedgekeurd (en door de gemeente is uitgevoerd).

Kansenbeleid

Wel heeft de gemeente aan AVA laten weten dat zij het minimabeleid breder wil trekken. ‘We bezien of we het minimabeleid kunnen omzetten naar kansenbeleid waarbij we ook lage- en middeninkomens bereiken die een steuntje in de rug nodig hebben om mee te doen. In 2023 komt er een nieuw beleidsplan minimabeleid,' zo laat de gemeente weten.

Kwijtschelding

Ook voor wat betreft de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, zoals AVA opperde, laat de gemeente weten afhankelijk te zijn van de landelijke politiek, omdat kwijtschelding aan landelijke regels is gebonden. Amstelveen geeft wel aan open te staan voor een media-offensief, om Amstelveners nadrukkelijker te wijzen op regelingen die er momenteel zijn. Diverse inwoners met een laag inkomen weten (te) vaak niet dat zij gebruik kunnen maken van minima-regelingen.


Meer nieuws

112 vandaag 07:40

Politie maakt einde aan vernuftig uitlaatorkest in Aalsmeer

Aalsmeer - De politie heeft afgelopen week een einde gemaakt aan een ongevraagd uitlaatorkest van een automobilist, die met een vernuftig trucje de uitlaatdemper van zijn auto uit kon schakelen om extra veel herrie te maken.

Advertorial Zakelijk gisteren 15:58

A&H Finance: compleet en onafhankelijk hypotheekadvies

Amstelveen - Hypotheekadvieskantoor A&H Finance geeft al vijftien jaar financieel advies vanuit Amsterdam, Diemen en sinds kort vanaf de nieuwe locatie aan de Amsterdamseweg 71 in Amstelveen. Koop je voor het eerst een huis, je volgende huis, wil je stevig gaan verbouwen of krijg je nog dit jaar een schenking: iedereen kan voor financieel hypotheekadvies terecht bij één van de vijftien adviseurs van A&H Finance.