Pixabay.com

Stijgende kosten levensonderhoud: waarom Amstelveen niet direct met een steunpakket komt

Amstelveen – Nu ook steeds meer Amstelveners in de problemen zijn gekomen door de hoge inflatie en de energieprijzen, laat gemeente Amstelveen na vragen van de politieke partij Actief voor Amstelveen (AVA) weten momenteel niet veel te kunnen betekenen voor inwoners die te kampen hebben met de toegenomen kosten van levensonderhoud. De gemeente moet namelijk wachten op regelingen van de landelijke overheid.

Actief voor Amstelveen is van mening dat deze uitzonderlijke tijd om uitzonderlijke maatregelen vraagt en ziet daarin een urgente rol voor de gemeente. Maar het gemeentebestuur geeft aan met handen en voeten en gebonden te zijn. ‘Inkomenspolitiek is voorbehouden aan het Rijk. Wij hebben dan ook geen invloed op de toenemende kosten van het levensonderhoud,’ laat de gemeente weten op vragen van de partij.

Werkende armen

AVA voeg speciaal aandacht voor een groeiende groep ‘werkenden armen’ in Amstelveen (o.a. in de zzp en mkb-sector) en ziet een rol voor de gemeente om hen te ondersteunen, om zo ook te laten blijken dat werken loont. De gemeente stelt echter dat de mogelijkheden voor hulp  beperkt zijn en dat Amstelveen ook in dit geval voor een structurele oplossing afhankelijk is van landelijke maatregelen: het Rijk dus.

Uiteraard is er wel het standaard gemeentelijke minimabeleid en de Bijzondere Bijstand, maar dat is voornamelijk gericht op incidentele ondersteuning van specifieke kosten.  ‘In een compensatie voor de sterke stijging van de kosten van het levensonderhoud voorziet het minimabeleid niet,’ aldus de gemeente. Dat met uitzondering van de tijdelijke regeling voor de energiekosten, die al door de Rijksoverheid werd goedgekeurd (en door de gemeente is uitgevoerd).

Kansenbeleid

Wel heeft de gemeente aan AVA laten weten dat zij het minimabeleid breder wil trekken. ‘We bezien of we het minimabeleid kunnen omzetten naar kansenbeleid waarbij we ook lage- en middeninkomens bereiken die een steuntje in de rug nodig hebben om mee te doen. In 2023 komt er een nieuw beleidsplan minimabeleid,' zo laat de gemeente weten.

Kwijtschelding

Ook voor wat betreft de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, zoals AVA opperde, laat de gemeente weten afhankelijk te zijn van de landelijke politiek, omdat kwijtschelding aan landelijke regels is gebonden. Amstelveen geeft wel aan open te staan voor een media-offensief, om Amstelveners nadrukkelijker te wijzen op regelingen die er momenteel zijn. Diverse inwoners met een laag inkomen weten (te) vaak niet dat zij gebruik kunnen maken van minima-regelingen.


Meer nieuws

Sport vandaag 14:00

Uplift breidt uit met small group training: personal training met zijn vieren

Amstelveen - Al vier jaar timmeren de ‘Ralfen’ druk aan de weg met UPLIFT. Met hun high-end personal trainingsstudio aan de Amsterdamseweg helpen Ralph en Ralf hun clientèle om hen zo fit en weerbaar mogelijk te maken. Naast personal- en duo-training, breiden ze uit met small group training.

Columns vandaag 09:24

Column Geertje Visser: Overvallen

Amstelveen - Ondanks wat overvallen, autokraken, woninginbraken, jongeren die met messen zwaaiden, jongeren die met nepwapens zwaaiden (zwaaiden jongeren gewoon maar eens voor de gezelligheid, hè?) en vechtpartijen, kunnen we rustig slapen hier in Amstelveen. Amstelveners waarderen hun veiligheid namelijk meer dan mensen in andere gemeenten met meer dan 70.000 inwoners. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2023 die het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceerde. Geweldig nieuws natuurlijk, want niets zegt zoveel over veiligheid als de waardering ervan, nietwaar?

Sport gisteren 14:00

Rugbyer Enzo Fontein: 'mijn toekomst ligt in Engeland'

Amstelveen - Enzo Fontein (17) is een rugbyer bij de Amstelveense Rugbyclub ARC. Met zijn team haalde hij drie keer de NK-finale en in 2022 mochten ze de titel Nederlands Kampioen op hun naam schrijven. Begin 2024 was Enzo genomineerd voor Amstelveens talent van het jaar tijdens het Amstelveen Sportgala. Hij werd runner-up en zijn rugbyclub werd als winnaar uitgeroepen tot Vereniging van het jaar. Met zijn zeventien jaar is hij nog jong, maar dat staat zijn grootse dromen niet in de weg. Als het aan hem ligt, vertrekt hij dit schooljaar nog naar Engeland om zijn dromen te verwezenlijken.

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur gisteren 10:27

Fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen

Amstelveen - Visit Amstelveen en Canon organiseren deze lente een fotowedstrijd waarbij op zoek wordt gegaan naar de mooiste natuurfoto. Het voorjaar is dé tijd om er op uit te gaan in Amstelveen. Neem je smartphone en/of camera mee om de natuur vast te leggen, want je kunt er een mooie prijs mee winnen én de mooiste foto’s krijgen een plekje in een tentoonstelling in het Cobra Museum!

Algemeen 11 apr. 2024 16:03

MEAN WELL sponsort sportveldje voor Oekraïense vluchtelingen bij opvanglocatie

Amstelveen - Deze week is een multifunctionele sportveldje bij de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Kronenburg (Sonjashnik) geopend. MEAN WELL, een Taiwanees bedrijf dat sinds 2006 is gevestigd in Amstelveen, is de sponsor van het sportveldje en leverde ook bijbehorende voorzieningen, zoals goals, ballen en netten.