Henk Godthelp

Straatnamen in nieuwbouwwijk De Scheg-Oost definitief vernoemd naar Amstelveners

Amsttelveen - Gabrielle Cevat, Henk Godthelp, Jules Schelvis, Piet Tijsterman en Toon de Haas krijgen (postuum) een straatnaam in de Amstelveense nieuwbouwwijk De Scheg-Oost. 

Dat heeft het College van burgemeester & wethouders deze week formeel vastgelegd. Daarmee geeft het College invulling aan een besluit uit 2016 om een aantal straten in De Scheg te vernoemen naar prominente Amstelveners. Alle straten in Scheg Oost krijgen de aanduiding ‘laan’ en dragen de voor- en achternaam van de persoon.

Gabrielle Cevat (1980 – 2008)

Politieagente, werkzaam bij bureau Amstelveen. Gabrielle werd op 9 juli 2008 op weg naar haar werk neergeschoten toen zij een automobilist met gevaarlijk rijgedrag staande hield. Zij overleed aan haar verwondingen.

Henk Godthelp (1958 – 2013)

35 jaar lang hoofdredacteur van het Amstelveens Nieuwsblad. Godthelp was een markante persoonlijkheid en het boegbeeld van de krant.

Toon de Haas (1929 – 2015)

Schilder en kunstenaar, werkte voor zijn portretten en stillevens voornamelijk met olieverf en voor zijn landschappen met aquarelverf. Kenmerkend voor De Haas is zijn snelle, spontane en impressionistische stijl en zijn passie voor felle kleuren.

Jules Schelvis (1921 – 2016)

Overlevende van zeven concentratie- en vernietigingskampen in de Tweede Wereldoorlog, één van de slechts 19 overlevenden van Vernietigingskamp Sobibór. Hij schreef verschillende boeken over zijn ervaringen, waaronder Binnen de Poorten en Sobibór.

Piet Tijsterman (1922 – 1993)

IJskeurmeester de Poel, initiatiefnemer en de eerste voorzitter van Schaatsvereniging De Poelster. Tijsterman stond aan de wieg van de heroprichting van voetbalvereniging NFC in 1942.

Cement van de (lokale) samenleving

Onder het thema ‘cement van de samenleving’ werd inwoners eerder gevraagd namen aan te dragen van Amstelveners die veel voor de stad hebben betekend. Het toenmalige college maakte op basis van de inzendingen een lijst met namen waarvan nu deze vijf worden gebruikt voor de Scheg-Oost. Burgemeester Tjapko Poppens: “De vernoeming van straten naar deze Amstelveners is een eerbetoon aan hen en sluit ook aan bij de motie van de gemeenteraad van november 2021 ‘Geef onze geschiedenis een prominente plaats’. In de Scheg-Oost vullen we dit nu op een mooie manier in.”  

Oplevering Scheg Oost eind 2023

Naar verwachting start de bouw in de Scheg-Oost in het voorjaar van 2023 en wordt de wijk eind 2023 opgeleverd. Dan krijgen de straatnaamborden hun definitieve plek. De nabestaanden van de vijf Amstelveners zijn geïnformeerd en worden te zijner tijd uitgenodigd voor de onthulling. Het vastleggen van de namen in het straatnaambesluit betekent dat de namen geregistreerd worden in de basisregistratie adressen en gebouwen (de BAG). Alle straten in Scheg Oost krijgen de duiding ‘laan’ en dragen de voor- en achternaam van de persoon.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.