Christenunie Amstelveen

Stresstest financiën Amstelveen

Amstelveen - Wethouder Raat heeft bij de behandeling van de Perspectiefnota 2020 in de vergadering van de commissie Algemeen Bestuur en Middelen, afgelopen donderdag 27 juni, de ChristenUnie toegezegd de financiën van de gemeente Amstelveen een stresstest te laten ondergaan.  

'De ChristenUnie zegt in een persbericht zich zorgen te maken over de intering op de financiële reserves van de gemeente Amstelveen de komende jaren, zoals die uit de Perspectiefnota naar voren komt. “Kan bruin het wel allemaal trekken?”, was een opmerking van de ChristenUnie.

Meest gunstige scenario

In de Perspectiefnota staan de plannen voor de komende jaren. Die plannen kosten veel geld. Het lijkt er volgens ChristenUnie op dat in het financiële overzicht van de reserves van Amstelveen voor de komende jaren, het college het meest gunstige scenario weergeeft. Om die reden heeft de ChristenUnie aangedrongen op een stresstest, om te zien hoe de financiën zich houden, als er een minder gunstig scenario zich voltrekt. 'We zijn dan ook blij met de toezegging van de wethouder van een financiële stresstest,' aldus Bert de Pijper, fractievoorzitter van de ChristenUnie in het persbericht.

Onverwachte tegenvallers

ChristenUnie: 'Uit de Perspectiefnota blijkt dat de omvang van financiële reserves (algemene reserve en reserve Sparen Vooraf) van de gemeente Amstelveen in de jaren 2022 en 2023 minder dan de door de gemeenteraad vastgestelde ondergrens van 15 miljoen euro wordt. Voor de algemene reserve geldt dat voor de jaren 2020 tot en met 2024. Pas in 2024 komt de omvang van beide reserves samen weer boven 15 miljoen euro uit. Aan de ene kant is deze Perspectiefnota een Perspectiefnota waar ambitie en lef uitstraalt. Veel grote plannen die belangrijk zijn voor een leefbaar Amstelveen worden aangepakt. De andere kant is dat dit allemaal heel veel geld kost. De ChristenUnie is een partij die staat voor stabiele overheidsfinanciën. Wij vragen ons af of het allemaal niet te veel geld kost? Blijft er de komende jaren genoeg geld over, om ook in ouder wordende wijken in Amstelveen te kunnen blijven investeren in bijvoorbeeld goede wegen, scholen en wijkcentra, maar ook in een goede leefomgeving en duurzaamheid, naast het geld dat nu al wordt besteed aan alle plannen die in de Perspectiefnota staan. Wij hebben de indruk dat het college bij het inschatten van de financiële reservepositie rekening heeft gehouden met het meest gunstige scenario. Maar wat als het rijk opeens veel minder geld aan Amstelveen geeft, zoals eerder is gebeurd, bijvoorbeeld in de jeugdzorg? Wat als er onverwachte tegenvallers komen? We zijn daarom blij dat het college op voorstel van de ChristenUnie de gemeentefinanciën een stresstest zal laten ondergaan, waarbij ook rekening wordt gehouden met minder gunstige scenario’s. De ChristenUnie vindt dat belangrijk, zodat ook de komende jaren de financiering van leefbare wijken in Amstelveen gegarandeerd blijft,” aldus Bert de Pijper.    

 

 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Wonen vandaag 10:51

Van Oud-Zuid naar The Mayor

Amstelveen - Leo (68) en Anja (66) Bronkhorst woonden praktisch om de hoek van The Mayor aan de Minervalaan in Amsterdam-Zuid. Het was een prachtig appartement, maar het ontbreken van een buitenruimte voelde toch niet goed. Het stel was gewend aan een huis met een grote tuin, maar het onderhoud wilden ze niet meer. In The Mayor vonden ze het beste van twee werelden.

Winkels vandaag 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.