Visuele impressie van nieuwe studentenwoningen in Kronenburg [Beeld: Gemeente Amstelveen, aan deze impressie kunnen geen rechten worden ontleend]

Studentenhuisvester DUWO hekelt overheidsbezwaar tegen 2500 nieuwe studentenwoningen in Kronenburg Amstelveen

Amstelveen - Net als gemeente Amstelveen vindt ook studentenhuisvester DUWO het bezwaar dat de overheid heeft tegen de nieuwbouw van 2.500 studenten-eenheden in de Amstelveense wijk Kronenburg niet te begrrijpen. De studentenhuisvester spreekt van 'een zware tegenvaller’met de alsmaar oplopende woningnood voor studenten.

DUWO noemt het daarom 'zeer teleurstellend en onbegrijpelijk' dat er vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (Inspectie Leefomgeving en Transport) beroep is ingesteld tegen het bestemmingsplan om 2500 studenteneenheden te realiseren. Daarmee staat het op 1 lijn met gemeente Amstelveen: die heeft de plannen namelijk klaarliggen om de 2500 studenteneenheden te realiseren in Kronenburg. Amstelveens wethouder Floor Gordon (D66) gaf eerder ook al aan bijzonder teleurgesteld te zijn dat er beroep is ingesteld tegen de plannen.

Plannen liggen klaar

Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is het bouwen van  studenteneenheden op deze plek namelijk niet mogelijk. Kronenburg ligt in een LIB-zone (luchthavenindelingsbesluit) waar woningbouw niet is toegestaan. De ILT volgt daarmee de wet- en regelgeving. Wat veel mensen bevreemdt is dat in Kronenburg wel toestemming wordt gegeven voor de vestiging van hotels en dat op letterlijk steenworp afstand woontorens staan die al worden bevolkt door studenten: studentencampus Uilenstede ligt namelijk pal naast het plangebied.

Haaks op ambities van het Rijk

DUWO-bestuursvoorzitter Heleen de Vreese spreekt klare taal: 'De ernst van deze crisis vraagt nu echt om denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen,' zegt ze. Het bezwaar staat in haar ogen haaks op de ambities van het Rijk en de afspraken die er liggen om de kamernood op te lossen. 'Het zal zonder twijfel voor grote vertraging van de noodzakelijke nieuwbouw zorgen.'

Nadat begin oktober de landelijke cijfers van de monitor Studentenhuisvesting bekend werden, is er volgens DUWO nu duidelijkheid over de lokale kamertekorten. De landelijke prognose van een forse stijging van het tekort vertaalt zich in even dramatische cijfers voor de Amsterdamse regio:

Dramatische tekorten

'Begin oktober kwamen de nieuwe cijfers van de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting uit. Die cijfers zijn dramatisch. Het huidige landelijk tekort is in één jaar gestegen van ruim 22.000 naar 26.500 kamers en gezien de verwachte groei van de studentenpopulatie is de prognose dat het tekort in de periode tot 2028 stijgt naar meer dan 65.000 kamers. Voor de regio Amsterdam is eenzelfde beeld te schetsen.'

DUWO stelt dat het tekort  in één jaar is gestegen van 5.200 naar 6.600 eenheden en op grond van de prognoses stijgt dit tekort in 2028 naar 21.700 als er niet fors bijgebouwd wordt. Zelfs met te verwachten aanvullende maatregelen om de toestroom van internationale studenten gecontroleerd te beperken, blijft het alle hens aan dek om de kamernood aan te pakken en zijn de 2.500 nieuwe eenheden op Kronenburg keihard nodig,'  aldus DUWO.

Woningvraag 15.000 eenheden

In het cursusjaar 2020-2021 studeerden in het WO en HBO in de regio Amsterdam 123.500 studenten, zo meldt DUWO. 'Daarin zijn de MBO-studenten nog niet meegenomen. De prognoses gaan uit van een groei tot ongeveer 143.500 studenten in 2028-2029, een stijging van 20.000 studenten. Bijna de helft van die stijging komt door de groei van het aantal internationale studenten, met een 100% woonvraag. Dat leidt ertoe dat er naast het huidige tekort van 6.600 eenheden een aanvullende woningvraag wordt verwacht van ruim 15.000 eenheden, bovenop het huidige tekort dus.' 

Brede steun

Als invulling van het met het Rijk afgesloten Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting is afgelopen jaren met alle partijen keihard gewerkt om nieuwbouwplannen te ontwikkelen, niet alleen in Amsterdam, maar ook in de regio. Eén van de belangrijkste locaties is Kronenburg in Amstelveen met plannen voor de realisatie van 2.500 betaalbare studenteneenheden, naast studentencampus Uilenstede waar al bijna 3.400 studenten wonen.'

Het onbegrip bij DUWO komt vooral omdat er al een volledig uitgewerkt en onderbouwd transformatieplan voor Kronenburg ligt met een door de gemeente Amstelveen vastgesteld bestemmingsplan. 'De ontwikkeling krijgt brede steun van de Provincie Noord-Holland, de Metropoolregio Amsterdam (MRA), de gebiedseigenaren, waaronder DUWO, en de onderwijsinstellingen in Amsterdam. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Kronenburg in de woondeal die is afgesloten met de MRA tot sleutelgebied benoemd voor het versnellen van de woningbouwopgave in de regio. Ook is Kronenburg in de Nationale Omgevingsvisie opgenomen.' 

LIT

 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Winkels vandaag 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. 

Algemeen 17 apr. 2024 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.