Maarten de Haan (D66) en Ilika Polderman (GL)

Subsidiegeld voor verticale tuinen en groene gevels in Amstelveen blijft liggen

Amstelveen - Oppositiepartij GroenLinks en coalitiepartij D66 roepen gemeente Amstelveen op om meer ruchtbaarheid te geven aan de bestaande subsidieregeling voor groene gevels en verticale tuinen.

De partijen roepen de gemeente op een bestaande woningsubsidie beter bekend te maken bij de Amstelveners. Het gaat om de Subsidieregeling Groen op Gebouwen.

50 procent vergoed

‘Mensen weten al wel de weg te vinden naar subsidie voor vergroening van hun dak, maar dat je ook geld kunt krijgen voor gevelplanten of verticale tuinen, dat lijkt nog niet bekend,’ zegt Ilika Polderman van GroenLinks.  ‘Mensen die een groene gevel en verticale tuinen willen aanleggen, kunnen voor hun planten tot wel 50% vergoed krijgen van de gemeente. Maar dan moeten de mensen wel weten dat dat geld er is.’ 

Voorlichting belangrijk

Maarten de Haan van D66 denkt op zijn beurt dat veel Amstelveners over de streep geholpen worden met subsidie, maar ook met goede voorlichting van de gemeente. ‘Je ziet dat al best veel mensen sedum op hun dak planten. Dat zijn vetplantjes die een perfectie isolatielaag vormen. Ze helpen je om minder gas te verstoken en het wordt minder heet in de zomer! En ze zijn helemaal onderhoudsvrij. Diezelfde voordelen kun je ook behalen met verticale tuinen. Dat zijn verticale plantenbakken gevuld met mos, om het simpel te zeggen. Ze leveren juist een belangrijke bijdrage aan een goede luchtkwaliteit. En ook die mosmuren zijn onderhoudsvrij,’ zegt De Haan.

Niet schadelijk

Polderman vult aan: ‘Vaak denken mensen dat groene gevels schadelijk zijn voor de muur. Met goede voorlichting kan duidelijk worden dat dit niet zo hoeft te zijn. De gemeente wil mensen helpen om hun huis te vergroenen en iets te doen aan isolatie met natuurlijke materialen. Maar dan is er nog wel veel voorlichting nodig, en dat is ook een taak van de gemeente.’

Schriftelijke vragen

D66 en GroenLinks stellen samen schriftelijke vragen. De partijen vragen de gemeente om de bestaande subsidieregeling beter bekend te maken. Ook willen ze dat de gemeente meer voorlichting geeft over de geveltuinen zelf. Tot slot vragen de partijen aan de gemeente om te kijken of er gebouwen van de gemeente zelf zijn die verder kunnen vergroenen. ‘De mosmuur in het gemeentehuis is een mooi voorbeeld van hoe het kan. Maar de gemeente kan nu niet haar eigen vergroening als voltooid beschouwen en verder op haar handen gaan zitten,’ vindt Ilika Polderman.


Meer nieuws

112 gisteren 15:30

Ernstig ongeval op kruising Binderij/Bovenkerkerweg

Amstelveen - Op de kruising van de Bovenkerkerweg met de Binderij nabij bedrijventerrein Bovenkerk in Amstelveen heeft maandagmiddag een ernstig ongeval plaatsgevonden. Een traumateam werd opgeroepen.

Sport gisteren 12:00

Nederlandse toptennissers strijden om titel op NK Tennis in NTC Amstelveen

Amstelveen - Niet vaak komt toptennis zo dichtbij als nu! Van 11 tot en met 18 december is het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen (NTC) gastheer van de Nationale Kampioenschappen Tennis. Het evenement waar de Nederlandse (rolstoel)tennistop het jaar afsluit. Op de indoorbanen komen de beste Nederlandse tennissers in actie in de strijd om de nationale titels in het enkel- en dubbelspel met deelname van o.a. Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor, Suzan Lamens en Golden Slam winnares Diede de Groot.

Algemeen gisteren 09:23

Culinair auteurs op 11 december bij Libris Venstra

Amstelveen - Op zondag 11 december a.s. zijn culinair auteurs Joris en Wouter Bijdendijk, Jigal Krant en Mari Maris bij Libris Venstra aan het Stadsplein. Zij worden geinterviews door Foodies Magazine en aansluitend is er ruimte voor het stellen van vragen en het signeren van boeken.

Politiek gisteren 09:00

Financieel in de knel? Gemeente Amstelveen helpt!

Amstelveen - Een groeiend aantal Amstelveners kan de eindjes niet meer aan elkaar knopen door de sterk gestegen (energie-)prijzen. Toch is er een groot aantal inwoners dat de hulpstap naar de gemeente niet zet: uit onwetendheid, trots of misschien wel angst. Wethouder Marijn van Ballegooijen benadrukt dat de gemeente iedereen die financieel in de knel zit wil en vaak ook kan helpen.

Amstelveen van voorheen 4 dec. 2022 20:20

Amstelveen van voorheen (328)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 328 een oude prentbriefkaart uit 1962.