Swim to Fight Cancer vorig jaar, foto door Alesander Aysin.

Swim to Fight Cancer: zwemmen voor het goede doel

Amstelveen - Op zaterdag 8 juli vindt voor de tweede keer het evenement Swim to Fight Cancer plaats in de Amstel, op de grens van Amstelveen en Ouder-Amstel. Na een mooie eerste editie op 10 september vorig jaar werd er €67.000 opgehaald voor onderzoek naar methoden om kanker beter op te sporen en te behandelen. Met dit tweede zwemfestijn hopen ze op een nog grotere opkomst dan vorig jaar.

Swim to Fight Cancer

Swim to Fight Cancer is een initiatief van Stichting Fight Cancer, dat in 2014 is ontstaan door een aantal enthousiaste en gedreven mensen met een leuk idee: een unieke zwemtocht in natuurlijk buitenwater, waarbij deelnemers zoveel mogelijk donaties ophalen voor onderzoek naar kanker. Davy Heijsteeg is projectleider van dit evenement: ‘Met dit zwemfestijn hebben we een unieke swim weten te creëren. De eerste editie was zo overweldigend. Na afloop reed ik naar huis en stond ik versteld over wat voor mooi evenement we hebben neergezet. De sfeer was fijn, het weer was goed, de watertemperatuur was optimaal en we hebben een ontzettend mooi bedrag opgehaald. Wat mij vooral bij is gebleven was de gemoedelijke sportieve sfeer die tijdens het gehele evenement aanwezig was. Die sfeer willen wij ook bij de tweede editie in juli weer laten terug komen.’

Kracht

Stefanie Rootselaar is directrice van Stichting Fight Cancer en vult aan: ‘Swim to Fight Cancer Amstel is een unieke ervaring voor iedereen die direct of indirect is geraakt door kanker. Helaas gebeurt dat nog te vaak. Meezwemmen biedt mensen de kans om hun gevoel van onmacht om te zetten in kracht. Niet machteloos aan de zijlijn staan, maar iets kunnen doen door een sportieve prestatie te leveren en zelf donaties op te halen om meer onderzoek mogelijk te maken. Het gevoel van saamhorigheid en verbinding dat deelnemers op de dag zelf ervaren, is eigenlijk niet in woorden te beschrijven.’

‘MEEZWEMMEN BIEDT MENSEN DE KANS OM HUN GEVOEL VAN ONMACHT OM TE ZETTEN IN KRACHT’

Ervaring

Mendy Stremler-Mellema zet zich al vijf jaar in om geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Vorig jaar zwom zij mee met de Swim to Fight Cancer Amstel. Een ervaring om nooit meer te vergeten: ‘Ik heb helaas meerdere keren de ziekte van dichtbij meegemaakt en weet wat een gevecht patiënten en hun naasten moeten leveren. Om donateurs te werven zocht ik naar een doel waarmee ik mijzelf kon uitdagen en mijn grens kon verleggen. Meerdere hardloopdoelen had ik inmiddels volbracht en vorig jaar vond ik bij Swim to Fight Cancer mijn nieuwe doel. Met mijn A-diploma op zak en de klassieke schoolslag ging ik deze uitdaging aan’.

‘Uiteindelijk vond ik het een ontzettend gaaf evenement om mee te maken. Zwemmen met een groep onbekenden die sterk met elkaar verbonden waren met hetzelfde doel: deze rotziekte de finish toe roepen. Je hoeft geen topsporter te zijn want het gaat niet om je tijd. De organisatie zal je steunen, het publiek zal voor je juichen en je wordt als een kampioen onthaald bij de finish.'

swim to fight deelnemer.jpeg

Deelneemster Mendy Stremler-Mellema
door door Alesander Aysin

Zwem jij mee?

Als zwemmer zijn er verschillende afstanden te kiezen. Vanaf 16 jaar is het mogelijk om 1 of 2 kilometer te zwemmen in de rivier. Je kan als individu een actie opstarten of als team met bijvoorbeeld vrienden, buren of een sportclub. De swim is ook een geschikt evenement voor de jeugd. Kinderen in de leeftijd van 10 tot en met 15 jaar zwemmen een afstand van 500 meter. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een team te vormen met je collega’s. In een businessteam van maximaal vijf personen zwem je 1 of 2 kilometer. Zo is er voor iedereen een passende afstand.

Zwemlocatie

Ook dit jaar wordt er weer gezwommen in de Amstel. Het enige verschil is dat de zwemmers nu starten en finishen aan de Amstelzijde in Amstelveen, tussen Paardenburg en Ron Blaauw. ‘Door de start en finish op dezelfde locatie te hebben zorgen we ervoor dat de swim nog zichtbaarder is voor alle toeschouwers en ook rustiger is voor de zwemmers zelf. Samen met alle vrijwilligers, de zwemmers en de toeschouwers zorgen we er in juli voor dat we ons samen gaan inzetten voor dit belangrijke doel’, aldus Davy.

Longkanker

Deelnemer Desiree Groot staat sowieso dit jaar aan de waterkant om te zwemmen. ‘Op dit moment zitten we in een achtbaan waar je als 36-jarige niet in terecht hoort te komen. Mijn vriend heeft longkanker. En wat kan je je dan als partner machteloos voelen’, vertelt ze. ‘Daarom spring ik op 8 juli de Amstel in om mee te zwemmen tijdens Swim to Fight Cancer. Want het geld dat ik bij vrienden, familie, kennissen en collega’s ophaal, maakt onderzoek mogelijk. Bij mijn vriend slaat de medicatie aan en zijn de uitzaaiingen flink geslonken. Die medicatie is vrij nieuw en was er niet geweest zonder onderzoek. Dat onderzoek heeft ons weer wat hoop gegeven en in ieder geval iets meer tijd samen. En dat gun ik iedereen.’

Sponsoren

Wil je niet meezwemmen maar wel je steentje bijdragen aan dit evenement? Swim to Fight Cancer is ook op zoek naar donateurs en sponsoren die op hun manier mee willen helpen om dit zwemfestijn op 8 juli tot een succes te brengen.

Opgeven en doneren kan via www.fightcancer.nl/event/swim-to-fight-cancer-amstel. Op de website vind je ook informatie naar welke onderzoeken het opgehaalde geld gaat.

Dit artikel verscheen eerder in AmstelveenZ Magazine mei 2023, nummer 78.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk vandaag 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Verkeer & Vervoer vandaag 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.