Swim to Fight Cancer vorig jaar, foto door Alesander Aysin.

Swim to Fight Cancer: zwemmen voor het goede doel

Amstelveen - Op zaterdag 8 juli vindt voor de tweede keer het evenement Swim to Fight Cancer plaats in de Amstel, op de grens van Amstelveen en Ouder-Amstel. Na een mooie eerste editie op 10 september vorig jaar werd er €67.000 opgehaald voor onderzoek naar methoden om kanker beter op te sporen en te behandelen. Met dit tweede zwemfestijn hopen ze op een nog grotere opkomst dan vorig jaar.

Swim to Fight Cancer

Swim to Fight Cancer is een initiatief van Stichting Fight Cancer, dat in 2014 is ontstaan door een aantal enthousiaste en gedreven mensen met een leuk idee: een unieke zwemtocht in natuurlijk buitenwater, waarbij deelnemers zoveel mogelijk donaties ophalen voor onderzoek naar kanker. Davy Heijsteeg is projectleider van dit evenement: ‘Met dit zwemfestijn hebben we een unieke swim weten te creëren. De eerste editie was zo overweldigend. Na afloop reed ik naar huis en stond ik versteld over wat voor mooi evenement we hebben neergezet. De sfeer was fijn, het weer was goed, de watertemperatuur was optimaal en we hebben een ontzettend mooi bedrag opgehaald. Wat mij vooral bij is gebleven was de gemoedelijke sportieve sfeer die tijdens het gehele evenement aanwezig was. Die sfeer willen wij ook bij de tweede editie in juli weer laten terug komen.’

Kracht

Stefanie Rootselaar is directrice van Stichting Fight Cancer en vult aan: ‘Swim to Fight Cancer Amstel is een unieke ervaring voor iedereen die direct of indirect is geraakt door kanker. Helaas gebeurt dat nog te vaak. Meezwemmen biedt mensen de kans om hun gevoel van onmacht om te zetten in kracht. Niet machteloos aan de zijlijn staan, maar iets kunnen doen door een sportieve prestatie te leveren en zelf donaties op te halen om meer onderzoek mogelijk te maken. Het gevoel van saamhorigheid en verbinding dat deelnemers op de dag zelf ervaren, is eigenlijk niet in woorden te beschrijven.’

‘MEEZWEMMEN BIEDT MENSEN DE KANS OM HUN GEVOEL VAN ONMACHT OM TE ZETTEN IN KRACHT’

Ervaring

Mendy Stremler-Mellema zet zich al vijf jaar in om geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Vorig jaar zwom zij mee met de Swim to Fight Cancer Amstel. Een ervaring om nooit meer te vergeten: ‘Ik heb helaas meerdere keren de ziekte van dichtbij meegemaakt en weet wat een gevecht patiënten en hun naasten moeten leveren. Om donateurs te werven zocht ik naar een doel waarmee ik mijzelf kon uitdagen en mijn grens kon verleggen. Meerdere hardloopdoelen had ik inmiddels volbracht en vorig jaar vond ik bij Swim to Fight Cancer mijn nieuwe doel. Met mijn A-diploma op zak en de klassieke schoolslag ging ik deze uitdaging aan’.

‘Uiteindelijk vond ik het een ontzettend gaaf evenement om mee te maken. Zwemmen met een groep onbekenden die sterk met elkaar verbonden waren met hetzelfde doel: deze rotziekte de finish toe roepen. Je hoeft geen topsporter te zijn want het gaat niet om je tijd. De organisatie zal je steunen, het publiek zal voor je juichen en je wordt als een kampioen onthaald bij de finish.'

swim to fight deelnemer.jpeg

Deelneemster Mendy Stremler-Mellema
door door Alesander Aysin

Zwem jij mee?

Als zwemmer zijn er verschillende afstanden te kiezen. Vanaf 16 jaar is het mogelijk om 1 of 2 kilometer te zwemmen in de rivier. Je kan als individu een actie opstarten of als team met bijvoorbeeld vrienden, buren of een sportclub. De swim is ook een geschikt evenement voor de jeugd. Kinderen in de leeftijd van 10 tot en met 15 jaar zwemmen een afstand van 500 meter. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een team te vormen met je collega’s. In een businessteam van maximaal vijf personen zwem je 1 of 2 kilometer. Zo is er voor iedereen een passende afstand.

Zwemlocatie

Ook dit jaar wordt er weer gezwommen in de Amstel. Het enige verschil is dat de zwemmers nu starten en finishen aan de Amstelzijde in Amstelveen, tussen Paardenburg en Ron Blaauw. ‘Door de start en finish op dezelfde locatie te hebben zorgen we ervoor dat de swim nog zichtbaarder is voor alle toeschouwers en ook rustiger is voor de zwemmers zelf. Samen met alle vrijwilligers, de zwemmers en de toeschouwers zorgen we er in juli voor dat we ons samen gaan inzetten voor dit belangrijke doel’, aldus Davy.

Longkanker

Deelnemer Desiree Groot staat sowieso dit jaar aan de waterkant om te zwemmen. ‘Op dit moment zitten we in een achtbaan waar je als 36-jarige niet in terecht hoort te komen. Mijn vriend heeft longkanker. En wat kan je je dan als partner machteloos voelen’, vertelt ze. ‘Daarom spring ik op 8 juli de Amstel in om mee te zwemmen tijdens Swim to Fight Cancer. Want het geld dat ik bij vrienden, familie, kennissen en collega’s ophaal, maakt onderzoek mogelijk. Bij mijn vriend slaat de medicatie aan en zijn de uitzaaiingen flink geslonken. Die medicatie is vrij nieuw en was er niet geweest zonder onderzoek. Dat onderzoek heeft ons weer wat hoop gegeven en in ieder geval iets meer tijd samen. En dat gun ik iedereen.’

Sponsoren

Wil je niet meezwemmen maar wel je steentje bijdragen aan dit evenement? Swim to Fight Cancer is ook op zoek naar donateurs en sponsoren die op hun manier mee willen helpen om dit zwemfestijn op 8 juli tot een succes te brengen.

Opgeven en doneren kan via www.fightcancer.nl/event/swim-to-fight-cancer-amstel. Op de website vind je ook informatie naar welke onderzoeken het opgehaalde geld gaat.

Dit artikel verscheen eerder in AmstelveenZ Magazine mei 2023, nummer 78.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. 

Algemeen 17 apr. 2024 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen 17 apr. 2024 11:28

Koningsnacht en Koningsdag 2024 Amstelveen: alles wat je moet weten

Amstelveen - Op 26 april Koningsnacht en 27 april Koningsdag bruist het weer als vanouds in Amstelveen, met een gezellige mix van vrijmarkten en festiviteiten. In veel wijken in de stad worden activiteiten en vrijmarkten georganiseerd. 

Algemeen 17 apr. 2024 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.