Huldpiensten kwam massaal ter plekke na het ongeval. VTF, Vivian Tusveld
112

Taakstraf en rijverbod na ernstig ongeluk in Amstelveen

Amstelveen - De 53-jarige Amstelvener die op 15 februari een 36-jarige vrouw op het zebrapad aanreed nabij de rotonde van de kruising Van der Hooplaan met de Lindenlaan in Amstelveen, is daarvoor veroordeeld tot een taakstraf van 160 uur. Daarnaast is hem een rijverbod van vijf jaar opgelegd. Het slachtoffer raakte ten gevolge van het ongeluk zwaar gewond en liep blijvend letsel op.

door Estella Heesen, Persbureau Argos

De rechtbank legt een veel lagere straf op dan de zes maanden onvoorwaardelijke celstraf die de officier van justitie twee weken geleden eiste. De rechtbank schrijft in haar vonnis: "In tegenstelling tot wat de officier van justitie vindt, is het niet verlenen van voorrang geen straf verzwarende omstandigheid omdat dit gedrag ook al een rol speelt bij het vaststellen van de mate van schuld." Wel veroordeelt zij het rijgedrag en ook de houding van de verdachte tijdens de zitting. "Verdachte bagatelliseert zijn eigen gedrag en nam geen verantwoordelijkheid."

Zebrapad                                                         

De man reed die bewuste dag rond kwart voor zes over de rotonde toen hij rechtsaf wilde slaan. Hij zag het slachtoffer dat van links de straat over het zebrapad overstak niet en reed haar aan.

De man kan niet zien met zijn linkeroog en had niet eens mogen rijden. Toch stelt de rechtbank dat de Amstelvener het ongeluk had kunnen voorkomen: "Had verdachte zijn hoofd verder naar links gedraaid dan had hij het slachtoffer kunnen zien en voorrang kunnen verlenen." Volgens de rechtbank getuigt het van een gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef dat de man achter het stuur is gaan zitten en vervolgens geen rekening heeft gehouden met zijn handicap. Zij noemt het gedrag van de verdachte kwalijk.

Hersenbloeding

Het slachtoffer liep een hersenbloeding op die ternauwernood onder controle was te krijgen. Nadat zij na twee weken uit coma ontwaakte was zij verlamd, haar geheugen aangetast en kon zij niet praten. Uiteindelijk heeft de jonge vrouw na enkele operaties en een opname in een revalidatiekliniek haar vermogen tot praten terug gekregen en herstelt haar bewegingsapparaat zich langzaam.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Winkels gisteren 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen 18 apr. 2024 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen 18 apr. 2024 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.