Taakstraf en rijverbod na ernstig ongeluk in Amstelveen

Taakstraf en rijverbod na ernstig ongeluk in Amstelveen Foto: Huldpiensten kwam massaal ter plekke na het ongeval. VTF, Vivian Tusveld

Amstelveen - De 53-jarige Amstelvener die op 15 februari een 36-jarige vrouw op het zebrapad aanreed nabij de rotonde van de kruising Van der Hooplaan met de Lindenlaan in Amstelveen, is daarvoor veroordeeld tot een taakstraf van 160 uur. Daarnaast is hem een rijverbod van vijf jaar opgelegd. Het slachtoffer raakte ten gevolge van het ongeluk zwaar gewond en liep blijvend letsel op.

door Estella Heesen, Persbureau Argos

De rechtbank legt een veel lagere straf op dan de zes maanden onvoorwaardelijke celstraf die de officier van justitie twee weken geleden eiste. De rechtbank schrijft in haar vonnis: "In tegenstelling tot wat de officier van justitie vindt, is het niet verlenen van voorrang geen straf verzwarende omstandigheid omdat dit gedrag ook al een rol speelt bij het vaststellen van de mate van schuld." Wel veroordeelt zij het rijgedrag en ook de houding van de verdachte tijdens de zitting. "Verdachte bagatelliseert zijn eigen gedrag en nam geen verantwoordelijkheid."

Zebrapad                                                         

De man reed die bewuste dag rond kwart voor zes over de rotonde toen hij rechtsaf wilde slaan. Hij zag het slachtoffer dat van links de straat over het zebrapad overstak niet en reed haar aan.

De man kan niet zien met zijn linkeroog en had niet eens mogen rijden. Toch stelt de rechtbank dat de Amstelvener het ongeluk had kunnen voorkomen: "Had verdachte zijn hoofd verder naar links gedraaid dan had hij het slachtoffer kunnen zien en voorrang kunnen verlenen." Volgens de rechtbank getuigt het van een gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef dat de man achter het stuur is gaan zitten en vervolgens geen rekening heeft gehouden met zijn handicap. Zij noemt het gedrag van de verdachte kwalijk.

Hersenbloeding

Het slachtoffer liep een hersenbloeding op die ternauwernood onder controle was te krijgen. Nadat zij na twee weken uit coma ontwaakte was zij verlamd, haar geheugen aangetast en kon zij niet praten. Uiteindelijk heeft de jonge vrouw na enkele operaties en een opname in een revalidatiekliniek haar vermogen tot praten terug gekregen en herstelt haar bewegingsapparaat zich langzaam.


Reacties