Huldpiensten kwam massaal ter plekke na het ongeval. VTF, Vivian Tusveld
112

Taakstraf en rijverbod na ernstig ongeluk in Amstelveen

Amstelveen - De 53-jarige Amstelvener die op 15 februari een 36-jarige vrouw op het zebrapad aanreed nabij de rotonde van de kruising Van der Hooplaan met de Lindenlaan in Amstelveen, is daarvoor veroordeeld tot een taakstraf van 160 uur. Daarnaast is hem een rijverbod van vijf jaar opgelegd. Het slachtoffer raakte ten gevolge van het ongeluk zwaar gewond en liep blijvend letsel op.

door Estella Heesen, Persbureau Argos

De rechtbank legt een veel lagere straf op dan de zes maanden onvoorwaardelijke celstraf die de officier van justitie twee weken geleden eiste. De rechtbank schrijft in haar vonnis: "In tegenstelling tot wat de officier van justitie vindt, is het niet verlenen van voorrang geen straf verzwarende omstandigheid omdat dit gedrag ook al een rol speelt bij het vaststellen van de mate van schuld." Wel veroordeelt zij het rijgedrag en ook de houding van de verdachte tijdens de zitting. "Verdachte bagatelliseert zijn eigen gedrag en nam geen verantwoordelijkheid."

Zebrapad                                                         

De man reed die bewuste dag rond kwart voor zes over de rotonde toen hij rechtsaf wilde slaan. Hij zag het slachtoffer dat van links de straat over het zebrapad overstak niet en reed haar aan.

De man kan niet zien met zijn linkeroog en had niet eens mogen rijden. Toch stelt de rechtbank dat de Amstelvener het ongeluk had kunnen voorkomen: "Had verdachte zijn hoofd verder naar links gedraaid dan had hij het slachtoffer kunnen zien en voorrang kunnen verlenen." Volgens de rechtbank getuigt het van een gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef dat de man achter het stuur is gaan zitten en vervolgens geen rekening heeft gehouden met zijn handicap. Zij noemt het gedrag van de verdachte kwalijk.

Hersenbloeding

Het slachtoffer liep een hersenbloeding op die ternauwernood onder controle was te krijgen. Nadat zij na twee weken uit coma ontwaakte was zij verlamd, haar geheugen aangetast en kon zij niet praten. Uiteindelijk heeft de jonge vrouw na enkele operaties en een opname in een revalidatiekliniek haar vermogen tot praten terug gekregen en herstelt haar bewegingsapparaat zich langzaam.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 18:13

Museumspoorlijn Amstelveen definitief tot monument verklaard

Amstelveen - Het Amstelveense gedeelte van de museumspoorlijn die loopt tussen Bovenkerk in Amstelveen en het Haarlemmermeerstation in Amsterdam, is vandaag definitief aangewezen als gemeentelijk monument vanwege de cultuurhistorische waarde.   

Verkeer & Vervoer gisteren 14:17

Amstelveen stelt verbreding van Bovenkerkerweg uit: nu te duur

Amstelveen - De verdubbeling van de drukke Bovenkerkerweg wordt uitgesteld tot 2023. Tijdens de voorbereiding is gebleken dat de weg in z’n geheel vernieuwd moet worden en deze extra kosten wil de gemeente niet maken tijdens de coronacrisis. 

Zakelijk gisteren 09:44

JobZ: Centralpoint zoekt accountmanager

Amstelveen - Centralpoint, de grootste IT-reseller van de Benelux en gevestigd in Amstelveen, groeit nog steeds en zoekt een nieuwe accountmanager. 

Algemeen 25 mei 2020 18:23

Amstelveen is jarig

Amstelveen - De verjaardag van Amstelveen, vorig jaar nog groots gevierd met het evenement 24H, gaat dit jaar in stilte voorbij door de corona-maatregelen. Amstelveen is vandaag (25 mei) 621 jaar oud geworden.