Gemeente Amstelveen

Taalpunt Werkplein viert eerste verjaardag

Amstelveen – Het Taalpunt op het Werkplein AA in het raadhuis van Amstelveen bestaat één jaar. Wethouder Werk en Inkomen Marijn van Ballegooijen vertelde gisteren tijdens de eerste verjaardag over de voordelen van de plek waar mensen terecht kunnen als ze moeite hebben met de Nederlandse taal.

Dankzij het nieuwe Taalpunt kan er samengewerkt worden bij de ondersteuning van werkzoekenden uit Amstelveen en Aalsmeer. Vooral voor mensen, die moeite hebben met de taal, kan het Taalplein goed van pas komen.

Niveau

In Amstelveen zijn er ook Taalpunten in de Bibliotheek in het Stadshart, in wijkcentrum De Meent en in Buurtkamer Keizer Karelpark. Iedereen die moeite heeft met de Nederlandse taal kan hier terecht. Het is een plek waar volwassenen beter Nederlands kunnen leren lezen, schrijven, spreken en omgaan met de computer. Voor elk niveau is er aanbod.

“In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen”, zegt wethouder Van Ballegooijen vandaag in een persbericht van de gemeente. “Vaak hebben zij ook moeite met digitale vaardigheden. Dit heeft grote impact op hun persoonlijke leven, vooral op het gebied van geld en werk maar ook op het gebied van gezondheid en gezinsleven. Daarom trainen wij medewerkers van de gemeente om laaggeletterdheid te herkennen en mensen op een positieve manier actief door te verwijzen naar het Taalpunt. Ik bedank de meer dan 250 vrijwillige Taalcoaches. Zij doen belangrijk werk.’

Moeite

Naast het Taalpunt worden er nog meer activiteiten georganiseerd ter ondersteuning van volwassenen en kinderen die moeite hebben met de Nederlandse taal. Zo is er ook een zogenoemd Taalcafé in de bibliotheek in het Stadshart. Iedere dinsdag kunnen mensen daar op een ontspannen manier werken aan het spreken en luisteren van de Nederlandse taal. Door met een kop koffie of thee het gesprek aan te gaan over allerlei onderwerpen en zo te oefenen. Dat kan ook door spelletjes gericht op taal.

Daarnaast is er voor kinderen de Voorleesexpres. Deze zorgt ervoor dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Samen met de ouders zorgt de Voorleesexpres ervoor dat taal- en leesplezier een vaste plek in het gezin kan krijgen.

Probleem

Laaggeletterdheid is een groot maatschappelijk probleem omdat de kloof tussen de mensen die wel en niet mee kunnen komen in de samenleving groeit. Er heerst soms een taboe op laaggeletterdheid, sommige mensen schamen zich en durven niet om hulp te vragen. Om de laaggeletterdheid op de kaart te zetten organiseert Stichting Lezen en Schrijven in de lopende week van 3 tot en met 9 september de week van de alfabetisering om hier aandacht aan te geven.


Meer nieuws

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 gisteren 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.

Evenementen & Activiteiten 22 apr. 2024 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.