ARCHIEF januari 2020: culturele bijeenkomst in de Annakerk

‘Te lang zijn we bezig geweest om te concurreren met Amsterdam’

Amstelveen - ‘Te lang zijn we bezig geweest om te concurreren met Amsterdam. Nu zijn we veel meer bezig om ervoor te zorgen dat we een aanvulling zijn op wat zij bieden.’ Dat schrijft Amstelveens wethouder Kunst & Cultuur Herbert Raat in zijn persoonlijke weblog, waarin hij aangeeft komend jaar (2022) met diverse nieuwe culturele  initiatieven te komen.

Raat schrijft onder andere dat Kunst & Cultuur van groot belang voor een gemeente als Amstelveen. ‘Als je kijkt waar het goed gaat in de Westerse wereld, dan is dat overal waar de culturele sector goed ontwikkeld is. Wie wil er nou investeren in een gebied waar geen cultuur aanwezig is?, ‘ vraagt de wethouder zich af.

Cultuur draagt volgens de wethouder bij aan de leefkwaliteit van de omgeving. ‘Iets wat vooral in deze tijd heel belangrijk is’.  Raat vindt bovendien dat Amstelveen  over de grenzen heen moet  kijken om meer creatieve en innovatieve ontwikkelingen naar Amstelveen toe te trekken. ‘Dat is niet alleen belangrijk voor de kunst en cultuur, maar ook voor de economie.’

Experts

Raat laat weten dat hij eerder bewust Rubiah Balsem heeft aangetrokken om in samenwerking met het culturele veld en andere betrokkenen een nieuwe Cultuuragenda 2020-2024 op te stellen: die werd in december 2019 is vastgesteld door de raad met als rode draad ‘De stad als podium'.

Raat meldt dat de afgelopen jaren kundige en onafhankelijke experts in het culturele veld zijn betrokken om te helpen bij de culturele ambities van Amstelveen. Voorbeelden daarvan zijn de oprichting van de Amstelveense Adviesraad Cultuur en de Adviescommissie Beeldende Kunst die gevraagd en ongevraagd advies geeft.

Depots open

Kunst en cultuur moet volgens de wethouder op een zo laagdrempelige manier voor alle Amstelveners bereikbaar zijn. Hij kondigt voor 2022 nieuwe initiatieven aan: ‘Voor volgend jaar hebben we alweer mooie plannen liggen voor het gratis ontsluiten van onze eigen kunstcollectie voor iedereen. Ook gaan de depots open en komt er een tentoonstelling van het gemeentelijk kunstbezit in Museum JAN.’

Uit inwonersonderzoek in 2020 bleek volgens Raat dat inwoners behoefte hebben om te participeren in kunst en cultuur. 'Daarom laten wij en de culturele instellingen hen steeds meer meedenken. Zo betrekken wij jongeren bij de ontwikkeling van murals, kinderen bij de ontwikkeling van kindvriendelijke kunstwerken en alle inwoners bij het bedenken van locaties voor een tijdelijke kunstroute volgend jaar. Maar ook bij de ontwikkeling van het Stadshart waar de komende jaren veel gaat gebeuren en bij het transformeren van het Oude Dorp en de Annakerk tot culturele hotspot.' 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Wonen vandaag 10:51

Van Oud-Zuid naar The Mayor

Amstelveen - Leo (68) en Anja (66) Bronkhorst woonden praktisch om de hoek van The Mayor aan de Minervalaan in Amsterdam-Zuid. Het was een prachtig appartement, maar het ontbreken van een buitenruimte voelde toch niet goed. Het stel was gewend aan een huis met een grote tuin, maar het onderhoud wilden ze niet meer. In The Mayor vonden ze het beste van twee werelden.

Winkels vandaag 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.