Teleurstelling bij oppositiepartijen: 'Amstelveense huurders in de steek gelaten'

Amstelveen - De Amstelveense oppositiepartijen Actief voor Amstelveen, GroenLinks en SP steken hun teleurstelling niet onder stoelen of banken, nadat hun voorstel om de huren te bevriezen tijdens de corona-crisis geen meerderheid kreeg in de gemeenteraad.

Hoewel volgens democratisch proces een minderheid van de Amstelveense gemeenteraad voor het voorstel was,  vinden de drie partijen desondanks dat de gemeenteraad de Amstelveense huurder in de steek heeft gelaten.

Niet genoeg

AVA, GroenLinks, SP die aanvankelijk met het voorstel tot huurbevriezing kwamen en nog voor de raadsvergadering van afgelopen woensdag (waarin de motie voorlag) bijval kregen van Seniorenbelangen Amstelveen en coalitiepartij PvdA, kregen in de raad ook nog steun van Burgerbelangen Amstelveen. Maar dat bleek niet genoeg voor een meerderheid: VVD, D66 en de christelijke partijen CDA en ChristenUnie vonden namelijk dat het College al voldoende inspanningen verricht.

Overspannen huurmarkt

AVA, GL en SP vinden wel dat het College al stappen in de goede richting heeft gezet 'maar een duidelijke uitspraak van de gemeenteraad had extra druk gegeven richting verhuurders, maar ook steun aan de huurders', menen ze in een persbericht. 'De Amstelveense woningmarkt en zeker de huurmarkt is al overspannen, mensen betalen vaak al dicht bij de grens van wat hun inkomen toelaat en zijn dus kwetsbaarder voor inkomensverlies', stellen de partijen.

'Maatwerk geen oplossing'

Uit vele reacties die de drie partijen hebben gekregen is hen gebleken 'dat veel mensen problemen ervaren, maar dat de stap om individueel om hulp te vragen vaak te groot is. Daarom is maatwerk ook geen oplossing, daarmee leggen we de verantwoordelijkheid maar ook de onderhandelingspositie volledig bij de individuele huurder die in problemen komt. Dat maakt dat deze volledig afhankelijk is van de bereidheid van de verhuurder om te helpen.'

Signaal

De drie partijen zijn ervan overtuigd dat met een duidelijke uitspraak van de raad huurders zeker geholpen en gesterkt zouden zijn om individueel en collectief actie te ondernemen om de huurverhoging te stoppen: 'Lokaal zien we de problemen waar de huurders mee kampen, het is dan ook belangrijk om als lokale politiek het signaal af te geven naar verhuurders en naar ‘Den Haag’ dat huurverhoging te veel mensen in problemen gaat brengen en we er met maatwerk alleen niet komen'

Jammer

De partijen wijzen er in hun persbericht op dat in Amsterdam VVD en Christenunie een soortgelijke motie wel steunden en dat in Oostzaan het CDA een van de initiatiefnemers is .'Daar lukt het de partijen wel om de lokale zorgen uit te spreken. Jammer dat dit in Amstelveen niet het geval is', aldus AVAN, GL en SP. 


Meer nieuws

Wonen vandaag 15:35

Amstelveen komt met nieuwe actie voor aanschaf zonnepanelen

Amstelveen - Huiseigenaren in Amstelveen Noord kunnen binnenkort weer profiteren van voordeel bij de aanschaf van zonnepanelen. Gemeente Amstelveen organiseert samen met het Regionaal Energieloket een collectieve inkoopactie.

Corona Amstelveen gisteren 14:55

Verdubbeling corona-besmettingen in Amstelveen

Amstelveen - Het aantal vastgestelde corona-besmettingen (COVID-19) is in Amstelveen opgelopen naar 203, nagenoeg een verdubbeling ten opzichte van een week eerder, zo blijkt uit een nieuwe update van het RIVM.

Verkeer & Vervoer gisteren 14:28

Test met ‘wachtrijvoorspeller’ wordt uitgebreid

Amstelveen - De provincie Noord-Holland gaat een technische test met zogenoemde 'wachtrijvoorspellers', die het aantal wachtende auto's voor een verkeerslicht voorspellen om de doorstroming te bervorderen, uitbreiden. De voorspeller wordt al ingezet op de N201 nabij Schiphol, maar het ligt uiteindelijk in de bedoeling de nieuwe techniek op 270 kruispunten in de provincie in te zetten.