Gemeente Amstelveen

Terug op de plank: historische boeken over Amstelveen

AMSTELVEEN - De historische boeken Jaren van verduistering van wijlen Tini Visser en De westkant van de Amstel, duizend jaar Amstelveen in de stroom van de tijd van Maureen van Munster en Peter van Schaik zijn binnenkort weer verkrijgbaar. De boeken worden onder andere aangeboden aan Amstelveense middelbare scholen om het historisch besef te vergroten.

Wethouder Herbert Raat (VVD): 'In Amstelveen is voornamelijk de nadruk gelegd op de toekomst. Nu is de tijd meer dan ooit gekomen om onze geschiedenis onder de aandacht te brengen, te bewaren en door te geven aan onze kinderen. De herpublicatie van deze boeken is hier een onderdeel van.'

Historisch besef

De boeken zijn onderdeel van het raadsvoorstel over historisch besef zoals op 22 maart 2017 door de gemeenteraad aangenomen. Doel was het verhogen van het historisch besef in Amstelveen. Onder andere door het opnieuw uitgeven van de historische boeken. Maar ook het project ‘Nooit meer teruggekomen’ en het voortzetten van het Amstelveense scholenproject ‘Herdenken en ontmoeten’ horen hierbij.

Samenwerking

De gemeente werkt onder andere samen met Stichting Amstelveen Oranje, Stichting Herdenken en Ontmoeten i.o. en Vereniging Historisch Amstelveen. Ook inwoners melden zich met foto’s of andere informatie. De beeldbank (beeldbank.amstelveen.nl) verscheen al eerder en bereikt binnenkort de grens van 2.500 gedigitaliseerde foto’s.

Boeken

Tini Visser was in het verleden voorlichtster bij de gemeente Amstelveen en schreef het boek in de jaren ‘80 in opdracht van toenmalig burgemeester Otto van Diepen. Aan de hand van interviews met 110 ooggetuigen, hun dagboeken en diverse publicaties volgt de schrijfster de loop van de tweede wereldoorlog in Amstelveen. Tegelijkertijd is ook opdracht gegeven het boek van Maureen van Munster en Pieter van Schaik te actualiseren. De schrijvers hebben het boek Nieuwer-Amstel en Amstelveen 1000 jaar historie volledig onder handen genomen en aangevuld met recente ontwikkelingen en historische foto’s.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.