Provincie NH

Test met ‘wachtrijvoorspeller’ wordt uitgebreid

Amstelveen - De provincie Noord-Holland gaat een technische test met zogenoemde 'wachtrijvoorspellers', die het aantal wachtende auto's voor een verkeerslicht voorspellen om de doorstroming te bervorderen, uitbreiden. De voorspeller wordt al ingezet op de N201 nabij Schiphol, maar het ligt uiteindelijk in de bedoeling de nieuwe techniek op 270 kruispunten in de provincie in te zetten.

Begin dit jaar is de provincie gestart met het testen van de wachtrijvoorspeller op 4 kruispunten op de N201, nabij b Schiphol. In september worden de testen uitgebreid met vier kruispunten in de regio Alkmaar en omstreken.

Er wordt dan gekeken welk effect de wachtrijvoorspeller heeft op de groene golf en op het andere verkeer dat staat te wachten bij het kruispunt. De verwachting is dat de doorstroming tussen de 4% en 10% verbetert en dat daardoor de CO2-uitstoot vermindert.

De provincie Noord-Holland kan met de nieuwe techniek het aantal wachtende auto's, motoren en vrachtauto's voor een verkeerslicht voorspellen. Met de ‘wachtrijvoorspeller’ is het dus mogelijk om vanuit een verkeerscentrale van de provincie het verkeer optimaal te regelen en opstoppingen te voorkomen. Met deze innovatieve aanpak hoeft het verkeer minder lang te wachten en kan het verkeer niet alleen op het kruispunt beter doorrijden, maar in heel de regio. 

Op  provinciale wegen liggen bij kruispunten met verkeerslichten sensoren in het wegdek. Deze sensoren geven aan hoe druk het is voor een verkeerslicht. Die informatie wordt gecombineerd met eerdere gegevens over het verkeer op datzelfde kruispunt  De kunstmatig-intelligente-wachtrijvoorspeller past vervolgens zelfstandig de groentijden van het verkeerslicht aan zodat het verkeer optimaal kan doorstromen. 

Jeroen Olthof, gedeputeerde Bereikbaarheid en Mobiliteit: “Het voordeel van de wachtrijvoorspeller is dat de verkeerslichten al rekening houden met naderende drukte voordat er een opstopping ontstaat. Dat is prettig voor de weggebruiker en beter voor het milieu.”


Meer nieuws

Algemeen gisteren 09:47

14-jarige Amstelvener aangehouden om bankhelpdeskfraude

Amstelveen - Een 14-jarige Amstelvener is begin april aangehouden vanwege bankhelpdeskfraude. De puber werd gepakt toen hij in Hengelo bij de woning van een 79-jarig slachtoffer, zogenaamd namens de bank diens pinpas en telefoon kwam ophalen.