Theatertip: De Twaalf Gezworenen

AMSTELVEEN - ‘De onderbuik regeert: op Twitter, Facebook en op blogs wordt bijna elk debat een scheldpartij en rechtspraak lijkt een tv-format geworden, waarbij de wetten van het amusement gelden,’ zo staat te lezen op de website van Schouwburg Amstelveen.

Het is een aanhaker op de voorstelling de Twaalf Gezworenen die zaterdag 11 april 20.00 uur in de grote zaal op het programma staat. Het stuk van het Noord Nederlands Toneel (NNT) handelt over een zestienjarige jongen uit een achterbuurt die terecht staat voor de moord op zijn vader. Let wel: in 1954. Maar eigenlijk akelig actueel.

Oordeel
Twaalf juryleden zullen oordelen over het leven van de jongen en het bewijs lijkt glashelder: schuldig. Maar bij de eerste stemming zet één jurylid vraagtekens. Hij twijfelt en wordt weggehoond en bedreigd, omdat hij er als enige een andere mening op na houdt.

Vooroordelen
Maar het ene jurylid geeft niet op en er ontspint zich een verhit debat over wie gelijk heeft, over waarheid of twijfel. Dan blijkt eigenlijk ieders oordeel gevoed te worden door vooroordelen, racisme en persoonlijke angsten. 'Juist dat maakt deze klassieker uit 1954 van de Amerikaanse schrijver Reginald Rose zo actueel. Ook bij dagelijkse onderwerpen regeert vaak nog steeds de onderbuik,' stelt het NNT.

Salon
Voor aanvang van de voorstelling (19.00 uur) organiseert Schouwburg Amstelveen een Salon. Wim de Vries, verbonden aan het NNT als theaterdocent en regie-assistent, zal in deze salon ingaan op het maakproces van de voorstelling. De Salon is gratis toegankelijk met een entreebewijs (27,50 eerste rang / 26,50 tweede rang) heeft voor de voorstelling. Klik hier voor meer informatie en het bestellen van een kaartje.

Op de foto
Campagnebeeld van De Twaalf Gezworenen. (Foto: Marc de Groot)


Meer nieuws

Algemeen gisteren 10:00

Kimberley Klaver: van actrice naar auteur

Amstelveen - De in Amstelveen geboren Kimberley Klaver (38) was lange tijd als actrice te zien in tv-series als SpangaS, Voetbalvrouwen en Vechtersvrouwen, had rollen in de Nederlandse films Verliefd op Ibiza en F*ck de Liefde 2 en was een tijd te horen als radio-dj bij Qmusic. Inmiddels is ze auteur: in 2022 kwam Zuid moeders breken niet uit, een boek dat in de Bestsellerlijst belandde. Vorige maand verscheen deel 2, Zuid moeders hebben geen geheimen. Ook dit boek werd direct een bestseller. 

Algemeen gisteren 08:21

Burgemeester en wethouder Economische Zaken op bedrijventour in Amstelveen

Amstelveen - Op 9 juli 2024 waren burgemeester Tjapko Poppens en wethouder Economische Zaken Adam Elzakalai weer op bedrijventour in Amstelveen. De tour ging dit keer langs twee bedrijven in de zakelijke dienstverlening: BDO Nederland aan de Krijgsman en het ABN AMRO Datacenter.

Kunst & Cultuur 12 jul. 2024 14:43

Tweede Kunstprijs van de Raad uitgereikt aan jong talent

Amstelveen - In Museum JAN is gisteravond voor de tweede keer de Amstelveense Kunstprijs van de Raad uitgereikt. De prijs is een initiatief van de gemeenteraad en geeft jong veelbelovend talent de kans zich te laten zien en verder te ontwikkelen. De winnende kunstenaar dit jaar is Inka Hilsenbek, eindexamenkandidaat van de Gerrit Rietveld Academie.

Algemeen 12 jul. 2024 13:25

College waarschuwt ouders brugklassers voor gevaar fatbikes

Amstelveen - Het college van burgemeester en wethouders stuurt deze week een brief aan de ouders/verzorgers van scholieren die na de zomervakantie voor het eerst naar een middelbare school in Amstelveen gaan. Zij waarschuwt hierin voor het gevaar van snelle e-bikes en fatbikes in het verkeer.

Algemeen 12 jul. 2024 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.

Algemeen 12 jul. 2024 09:50

Gratis zwemmen met Amstelveenpas

Amstelveen - Houders van de Amstelveenpas kunnen ook deze zomervakantie weer gratis zwemmen bij zwembad De Meerkamp. “Vorig jaar was de actie een succes, het is fijn dat we het dit jaar opnieuw kunnen aanbieden”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen.