Thermometer loopt weer op in Bovenkerk

Amstelveen - De donatie-thermometer voor het herstel van de Urbanuskerk in Bovenkerk blijft gestaag oplopen. Met een provinciale subsidie van 175.000 euro staat de geldteller inmiddels op 6,5 ton en is de kerk hard op weg om volledig in oude glorie hersteld te kunnen worden.

Op 3 juni bracht Zita Pels, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland met onder andere cultuur en erfgoed in haar portefeuille, een bezoek aan de St. Urbanuskerk. De provincie Noord-Holland heeft de kerk namelijk een subsidie van € 175.000 toegekend voor de restauratie van de kruiswegstaties. De staties worden gezien als een belangrijk cultureel erfgoed. Pels kwam langs om de herstelwerkzaamheden te bekijken en de financiële stand op de geldmeter op de toren bij te werken.

Van ons allemaal

Zita Pels werd ontvangen bij de Urbanuskerk door burgemeester Tjapko Poppens, wethouder cultuur Herbert Raat, het parochiebestuur en het bestuur van Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus. Bij zijn welkom sprak de burgemeester over de enorme betrokkenheid van de samenleving bij het herstel van de kerk. 'De Urbanuskerk is van ons allemaal. De kerk is niet alleen belangrijk voor de geloofsgemeenschap maar heeft een veel bredere maatschappelijke functie. Bijzonder in een tijd waarin vele kerken hun deuren moeten sluiten.'

Cultureel erfgoed

De gedeputeerde benadrukte dat de provincie veel waarde hecht aan behoud van het cultureel erfgoed. 'Het is belangrijk dat dit duurzaam gebeurt, want dan behouden we ons erfgoed echt voor de toekomst. Als het lukt bij een kerk, kan het overal. Dat geeft vertrouwen.'  Na een uitleg en rondleiding door de kerk, waarbij het eerste gerestaureerde exemplaar van een statie werd getoond, klom de gedeouteerde op de steiger op om de geldmeter bij te werken.

De teller staat nu op 650.000 euro. In 2018 stelde de gemeente Amstelveen  65.000 euro beschikbaar voor het aanbrengen van voorzetramen voor de glas-in-lood-vensters en het aanlichten van de kerktoren.


Meer nieuws

Zakelijk vandaag 10:46

Perfect Health: weet wat je nodig hebt [Lezersactie]

Amstelveen - Gezond oud worden willen we allemaal. Maar hoe gezond ben je eigenlijk? En wat heb je exact nodig om hieraan bij te dragen? Mischa Kremer richtte Perfect Health op voor mensen die bewust willen werken aan hun gezondheid. ‘Dankzij de Premium Health Check krijg je op wetenschappelijk niveau inzicht hoe je met leefstijl, voeding en voedingssupplementen aan de slag kunt gaan met je gezondheid. Wij maken moeilijke materie begrijpelijk en geven advies op maat. Zo houd je grip op je gezondheid.’

Horeca gisteren 19:00

Stadshart Horeca Hits: Noodle soep van Saigon Càphê

Amstelveen - Nu de horeca weer open is belicht AmstelveenZ.nl in samenwerking met Shopping Centre Stadshart Amstelveen de komende periode in de rubriek Stadshart Horeca Hits diverse bestsellers en gewilde gerechten uit de horecazaken in en rond het Stadshart. In aflevering 1: de befaamde noodle soep van Saigon Càphê.