Pixabay

Tijgermug na Amstelveen nu ook gespot in Uithoorn

Amstelveen / Uithoorn - De Aziatische tijgermug, die dit jaar al meerdere keren in Amstelveen werd waargenomen, is afgelopen maand ook in Uithoorn aangetroffen. De mug, die gevaarlijke ziektes kan overbrengen, werd in augustus tien keer gespot in Nederland.

Amstelveen is dit nog jaar nog altijd landelijk koploper als het aankomt van waarnemingen van de gevaarlijke mug. In totaal werd de tijgermug tot en met augustus 26x in Nederland gezien, waarvan 8x in Amstelveen, maar in 1 maand tijd werd de mug nu al 3 keer gezien in Uithoorn.

Augustus was soweiso een recordmaand van waarnemingen. In Uithoorn werd de mug op 6, 14 en 26 augustus geïdentificeerd, maar ook waren afgelopen maand meldingen in Lelystad, Almere, Deurne, Westland en Assen.

NVWA

Dat blijkt uit informatie van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA houdt maandelijks bij in welke gemeenten de tijgermug is aangetroffen.

Hoewel de tijgermug te boek staat als gevaarlijk, noemt het RIVM de kans dat de tijgermuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen virussen van bepaalde infectieziekten (zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zikakoorts) kunnen overdragen te verwaarlozen is. 'In Nederland komt knokkelkoorts, zikakoorts en chikungunya tot nu toe alleen voor bij mensen die uit een tropisch gebied kwamen waar de ziekte voorkomt', aldus het RIVM.

Hoe herken je een Aziatische tijgermug?

De Aziatische tijgermug steekt met name overdag. Het beestje is zuiver zwartwit van kleur en heeft ongevlekte vleugels. De voelsprieten van de mug zijn langer dan de kop. De mug is klein van formaat: aanzienlijk kleiner dan een muntje van 10 eurocent.

Klik hier voor meer informatie over het uiterlijk van de Aziatische tijgermug (RIVM).


Meer nieuws

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 gisteren 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.

Evenementen & Activiteiten 22 apr. 2024 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.