Tips om een stinkende GFT-bak te voorkomen

AMSTELVEEN - De laatste dagen is het weer genieten van de zomer. Zonnige dagen met echt aangename temperaturen. Het lijkt wel vakantie. En die geuren van bloemen, vers gemaaid gras en… of is het stank!

Oké, sommige zomerse geurtjes zijn best wel aanlokkelijk, maar andere dwingen je bijna om de tuindeur te sluiten en binnen bij de ventilator te gaan zitten. Het warme zomerse weer maakt van de GFT-bak - maar ook de restafvalbak - namelijk een grote beerput met geuren, die al snel het stempel ‘ondraaglijke stank’ krijgen.

Tips
Een optie is de GFT-bak 24/7 aan de stoeprand te laten staan, maar feitelijk is dit natuurlijk geen oplossing. Behalve dat je dan elke keer erheen moet lopen, is het niet echt buurtvriendelijk en simpel gezegd mag het ook niet. Toch heeft de gemeente een aantal handige tips, waarmee je de stankoverlast en de opkomst van maden en vliegen te voorkomen of in ieder geval te beperken:


  • Doe vlees- en visresten in een oude krant.

  • Doe vlees- en visresten in de container die het eerste wordt geleegd, dat kan dus ook de restafvalcontainer zijn.

  • Laat vochtig GFT- afval eerst goed uitlekken, voordat u het in de container doet: vocht versnelt het composteringsproces.

  • De container blijft schoner wanneer u onder in de container een oude krant legt of een laagje droog GFT-afval doet, bijvoorbeeld kleine takjes of snijbloemen.

  • Laat de GFT-container bij elke GFT-inzameling legen, ook al is hij nog niet vol.

  • Zet de GFT-container uit de zon en het liefst op een koele plek.

  • Ook belangrijk is om het GFT-afval in de container niet aan te stampen, houdt het zo luchtig mogelijk.

  • Laat vers gemaaid gras eerst een poosje drogen voor u het in de container doet. Het wordt dan droger en het volume neemt ook met de helft af.

  • Spoel zelf de GFT-bak na het legen schoon met een tuinslag


Meer nieuws

Algemeen vandaag 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen vandaag 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. 

Algemeen gisteren 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen gisteren 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.