Getir

Toch meer ruimte voor vestiging flitsbezorgdiensten in Amstelveen

Amstelveen - Ondanks dat er een plan lag om flitskoeriersdiensten in de toekomst alleen nog toestemming te geven om vanaf bedrijventerreinen  te laten opereren in Amstelveen, hebben de politieke partijen VVD, D66 en GroenLinks een uitzondering op die regel afgedwongen. Onder strikte voorwaarden mogen de flitskoerierdiensten zich ook op eventueel andere locaties in Amstelveen vestigen, als die geschikt blijken.

In Amstelveen is de flitskoeriersdienst Getir op winkelcentrum Kostverlorenhof gevestigd. Het is een winkel met zogenoemde dichte gevel, die volgens eerdere uitspraken van wethouder Gordon niet binnen de detailhandelsformule op een winkelcentrum past. Hoewel ze aangaf niet tegen flitsbezorgdiensten te zijn, vond ze dat dergelijke winkelformules de levendigheid en veiligheid (verkeersbewegingen) in winkelcentra absoluut niet ten goede komen. ‘Het zijn meer distributiecentra dan detailhandelslocaties’, stelde de wethouder. 

Bedrijventerreinen

Omdat de flitskoeriersdiensten behoorlijk wat stof deden opwaaien (overigens in veel meer gemeentes) en er geen specifiek vestigingsbeleid was, werd de gemeenteraad afgelopen woensdag een raadsvoorstel voorgelegd, waarin in de toekomst alleen nog toestemming gegeven mag worden voor vestiging van dergelijke flitskoerierdiensten op bedrijventerreinen cq. industrieterreinen in Amstelveen, dus bijvoorbeeld niet in woonbuurten of in winkelcentra. Ook bedrijventerrein Legmeer, dat de komende decennia getransformeerd moet worden tot woon-werkwijk, was uitgesloten.

Werkend bedrijfsmodel

In de raadsvergadering werd door VVD, D66 en GroenLinks een gezamenlijke motie en amendement aangenomen, waardoor er uiteindelijk toch een ruimer afwegingskader komt voor vestigingslocaties van flitskoeriers. ‘Zo kunnen deze ondernemingen door middel van passende afstanden tot klanten een werkend bedrijfsmodel hanteren in Amstelveen,’ melden de partijen in een persbericht.

De woordvoerders van de partijen vinden dat flitsbezorgdiensten binnen de gemeentegrenzen voorzien in een belangrijke behoefte van inwoners en daarnaaast ook lokale werkgelegenheid bieden, zo is korgezegd de visie van Janneke Leegstra (VVD), Tawros Aslanjan (D66) en Fatumo Mahamed Farah (GL).

Legmeer

Het raadsvoorstel dat voorlag maakte alleen vestiging op bedrijventerreinen mogelijk, maar sloot daarbij bedrijventerreinen Legmeer uit vanwege de toekomstige ontwikkelingen aldaar (woningbouw, red.). Dat terwijl dat volgens de drie partijen vooralsnog een prima uitvalsbasis is zonder direct omwonenden die overlast zouden kunnen ervaren.' De raad nam een amendement aan waardoor Legmeer onder voorwaarden nu wel als uitvalsbasis van flitsbezorgdiensten kan dienen.

Alleen voor nieuwe vestigingen

Het nieuwe afwegingskader voor vestigingslocaties van flitskoeriers is enkel van toepassing op nieuwe vestigingen; de huidige vestiging van flitsbezorgdienst Getir in het winkelcentrum van Kostverlorenhof blijft dan ook bestaan. De partijen denken dat meer vestigingsopties binnen de gemeente ervoor kunnen zorgen dat flitskoeriersdiensten in de toekomst andere locaties gaan overwegen, die mogelijk meer passend zijn en minder impact hebben op de directe omgeving.'

De indieners van de motie en het amendement zijn voorts van mening dat de gemeente actieve regie moet voeren op de ontwikkeling van flitsbezorging, ook vanuit duurzaamheid, veiligheid en sociale- en omgevingsaspecten

Strikte voorwaarden

De woensdag in de gemeenteraad aangenomen motie maak vestigingen van flitskoerierdiensten buiten bedrijventerreinen mogelijk, maar wel onder strikte voorwaarden.  Zo zal voor uitzonderingslocaties een bestemmingsplanwijzigingsprocedure moeten worden doorlopen, waarbij zaken als verkeersafwikkeling, algehele verkeersveiligheid en buurtparticipatie worden meegewogen.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 12:32

Koninklijke onderscheiding Renske Peters stichting Beschermers Amstelland

Amstelveen - Op 4 juni ontving Renske Peters uit handen van burgemeester Tjapko Poppens een koninklijke onderscheiding tijdens de opening van de 15e Amstellanddag op Wester-Amstel. Renske Peters kreeg dit lintje vanwege haar jaarlange, onvermoeibare inzet voor de bescherming van de natuur in het Amstelland. 

Kunst & Cultuur gisteren 11:00

Kaartverkoop Schouwburg Amstelveen vliegend van start

Amstelveen - Het nieuwe theaterprogramma van Schouwburg Amstelveen valt in de smaak bij het publiek. Op zaterdag 3 juni ging de voorverkoop voor het nieuwe seizoen vliegend van start. Vooral voor cabaret was de belangstelling groot, maar ook de rest van de programmering valt in goede aarde; met bijna 20.000 verkochte kaarten op de eerste dag van de verkoop spreekt het theater van een heel mooie start van de voorverkoop.