Toch Stadsfonds Amstelveen na draai PvdA, verdeeldheid in ondernemend Amstelveen
Amstelveen - Amstelveen krijgt toch een Stadsfonds. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde gisterenavond in met de komst van het veelbesproken fonds, dat vooralsnog alleen maar voor meer verdeeldheid lijkt te hebben gezorgd in ondernemend Amstelveen. Niemand uitgezonderd, krijgen ondernemers - net als non-proift organisaties en gebouweigenaren - de komende jaren een gefaseerde, oplopende ozb-verhoging opgelegd, waarmee het fonds gevuld wordt.
Het Fonds wordt gebruikt om de gemeente te promoten en commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker te maken en om het ondernemersklimaat te versterken.
Het eerste jaar betaalt de gemeente nog wel de bijdrage van bijna zes ton voor het Stadsfonds, zo werd vastgelegd door een gisterenavond aangenomen amendement van VVD en D66. Coalitiepartij PvdA stemde vorige keer nog tegen datzelfde amendement waardoor de stemmen staakten en het voorstel gisterenavond opnieuw in stemmimg moest worden gebracht.
Draai
De PvdA bleek als een blad aan een boom gedraaid, terwijl er feitelijk niet veel veranderd was aan de stand van zaken rond het Stadsfonds. Verdeeldheid en twijfels over draagvlak waren er nog steeds. Hoewel onder andere Ondernemersvereniging Amstelveen en Koninklijke Horeca Nederland - afdeling Amstelland zich afgelopen week positief uitspraken over het fonds, waren ondernemersorganisaties Retail Amstelveen en Vereniging Centrum Promotie (Stadshart) nog altijd tegen de opzet van het fonds. In hun kielzog ook winkeliersverenigingen, zoals bijvoorbeeld de Van der Hooplaan.
Paradoxaal
PvdA'er Arnout van den Bosch liet in een stemverklaring weten dat een hernieuwde tegenstem op het amendement van VVD en D66 zou betekenen dat het Stadsfonds niet door zou gaan en dat vond de partij toch niet de bedoeling. De PvdA greep het (positieve) standpunt van de OA aan om toch voor het amendement te stemmen, zonder verder te reppen over de tegenstanders die in feite gezamenlijk een grotere ondernemersachterban vertegenwoordigen.
Paradoxaal genoeg was het juist ook de PvdA die met een breed aangenomen amendement dat na het eerder omstreden VVD/D66-amendement in stemming werd gebracht, extra zekerheden inbouwde voor het Stadsfonds, waardoor makkelijker van koers kan worden veranderd én de gemeenteraad meer controle heeft. Een ruime meerderheid, inclusief diverse oppositiepartijen, gaf goedkeuring aan dat amendement (27 voor en 9 tegen). Daarmee was een meerderheid voor het voorstel zelf ook beklonken (20 voor 16 tegen).
Geen juichstemming
Voor wethouder Adam Elzakalai (Economische Zaken, VVD) moet het al met al een hele opluchting zijn geweest zijn dat het Stadsfonds er toch doorheen is gekomen. Hij gelooft heilig in de kracht van een dergelijk fonds, dat in veel gemeentes al een succes is gebleken. Maar van een juichstemming was zeker geen sprake bij het behalen van de felbegeerde meerderheid.
De wethouder zal ongetwijfeld gevoeld hebben dat de hele discussie rond het Stadsfonds ondernemend Amstelveen in ieder geval niet dichter bij elkaar heeft gebracht zoals het fonds in feite beoogt, maar eerder op scherp heeft gezet. De belangenverenigingen die tegen waren, zetten hun vraagtekens bij de belangenverenigingen die voor waren - en andersom. Ook in de horecasector heerst verdeeldheid, nadat KHN zich uitsprak voor het plan. Een schoonheidsprijs verdient het hele traject allerminst, ook al is het natuurlijk onbegonnen werk om alle (meer dan 10.000) ondernemers op één lijn te krijgen.
Oppositie verbijsterd
Voor vrijwel de voltallige oppositie (behalve het CDA, die voor stemde) was het in ieder geval onbegrijpelijk dat de coalitie het Stadsfonds ‘doordrukte’ ondanks alle controverse en tegenstand. 'Door de strot geduwd,’ zei Michel Becker van Actief voor Amstelveen, die ook de rol van de OA (veel samenwerkend met gemeente Amstelveen) dubieus vond.
Dave Offenbach van Burgerbelangen Amstelveen kon het al helemaal niet geloven en was diep aangedaan: ‘ Dit kan niet waar zijn, dit kan echt niet waar zijn,’ zij hij na afloop van de discussie buiten de raadzaal. ‘Ik ben echt enorm teleurgesteld in de politiek, dat we zo met onze ondernemers omgaan. De reden dat ik in de politiek ben gegaan is om het beter te doen, de kloof te dichten. Maar zo wordt de kloof alleen maar groter. Ik zal pro-actief blijven vechten en de ontwikkeling van het Stadsfonds nauw blijven volgen, samen met de ondernemers. Dit moet echt anders, beter. Ik kan het echt niet geloven dat dit is doorgedrukt.'
Teleurgesteld
De gisteren bij de raadsvergadering aanwezige vertegenwoordigers van de kritische belangenverenigingen waren uiteraard teleurgesteld in de PvdA vanwege de draai, maar voor diverse ondernemers lijkt ook het vertrouwen in de traditionele ondernemerspartijen VVD en D66 tot het vriespunt gedaald. Die partijen hielden zich tamelijk ver van de kritieken van ondernemers, ondanks het amendement waardoor de bijdrage voor het eerste jaar uit de gemeentekas wordt betaald.
Oppositiepartijen GroenLinks, BVNL, 50PLUS, SP en ChristenUnie voelden zich eveneens machteloos tegen het coalitieblok en waren - net als de kritische ondernemers - teleurgesteld dat ondanks een gebrek aan draagvlak er nu toch een niet optimaal Stadsfonds komt.
Wordt vervolgd
De toekomst zal moeten uitwijzen of het Stadsfonds een succes wordt. Dat is zeker niet uitgesloten, maar er is nog wel een belangrijk traject te gaan. Want wie gaat bepalen waar het geld straks aan wordt uitgegeven? Een onafhankelijk bestuur moet daarvoor nog worden samengesteld en daar zullen de betrokkenen nog een hele kluif aan hebben, zeker gezien de onderlinge verhoudingen in ondernemersland. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
De Amstelveense gemeenteraad bestaat uit twaalf partijen. VVD, D66, PvdA en GvA vormen gezamenlijk de coalitie 2022-2026. Acht partijen, te weten BbA, GroenLinks, SP, AVA, CDA, CU, 50Plus en BVNL, vormen de oppositie.