BS

Toename diefstal elektrische fietsen in Amstelveen: criminele bendes actief

Amstelveen - In Amstelveen is een toename waar te nemen van diefstal van elektrische fietsen. Naast gelegenheidsdieven zijn vooral georganiseerde criminele bendes actief. Dat meldt burgemeester Tjapko Poppens, die wijst op diverse tips voor (elektrische) fietseigenaren om de kans op diefstal van hun fiets te verkleinen.

Gemeente Amstelveen is vanwege de toenemende fietsendiefstallen een online campagne gestart om het aantal fietsdiefstallen terug te dringen.

De toename van diefstal van eletrische fietsen speelt niet alleen in Amstelveen, maar in heel het land. Fietsendieven willen vooral snel en makkelijk stelen. Diverse tips om het fietsendieven een stuk moeilijker te maken:

1) Gebruik altijd een tweede slot
Fietsendieven maken veel gebruik van een zogenoemde Poolse sleutel, waarmee ze een ringslot zo openmaken. Een tweede slot om uw fiets kost meer tijd en moeite. Fietsendieven specialiseren zich vaak in één type slot. Gebruik daarom een combinatie van verschillende sloten zoals een ringslot, beugelslot of een kettingslot. Koop een ART-gecertificeerd slot.

2) Haal het extra slot door het frame én voorwiel
Als u uw fiets alleen met uw voorwiel vastzet, bestaat nog steeds de kans dat uw fiets gestolen wordt en dat u alleen een voorwiel aantreft bij het fietsenrek. Haal het slot daarom door het frame en het voorwiel.

3) Zet uw fiets vast aan een boom, paal of rek
Als uw fiets vaststaat, kunnen dieven hem moeilijk optillen en bijvoorbeeld in een busje meenemen. Zet uw fiets daarom altijd ergens aan vast, ook al is het voor heel even. Voor een dief maakt het niet uit of u maar vijf minuten in de supermarkt bent. In die tijd kan hij met gemak uw fiets stelen.

4) Zet uw fiets bij voorkeur binnen
Een fiets die binnen staat, wordt minder snel gestolen. Zet hem in een bewaakte stalling, schuur of berging. En gebruik een extra slot om het boeven moeilijker te maken.

5) Zet uw fiets in het zicht
Heeft u geen mogelijkheid om uw fiets binnen te zetten? Zet hem dan op een plek in het zicht. Bijvoorbeeld tegenover een bushalte waar veel mensen komen. Dieven hebben er een hekel aan om bekeken te worden. Héle drukke plekken, zoals een station, zijn weer wel in trek bij dieven. Daar lopen mensen snel en gehaast langs en letten minder op. Kies er op dit soort plekken voor om uw fiets in de stalling te zetten.

6) Gebruik uw ventiel
Zet uw standaardslot (ringslot) tussen de spaken waar ook het ventiel zit. Dan is het voor dieven vrijwel onmogelijk om het slot open te breken zonder uw fiets te beschadigen. Een fietsendief heeft niks aan een lekke band of kapotte fiets. De kans is groot dat de dief uw fiets dan overslaat.

7) Gebruik een sterk slot
Hoe meer moeite een dief moet doen om uw slot te forceren, hoe kleiner de kans op fietsdiefstal. Schaf daarom een sterk, degelijk slot aan. Op de website Centrum Fietsdiefstal leest u waar een goed slot aan moet voldoen. 

8) Kenmerk uw fiets
Elke fiets is uniek. Denk aan kleur, merk en framenummer. Mocht uw fiets gestolen worden, dan kan de politie met deze kenmerken uw fiets makkelijker terugvinden. Noteer de kenmerken van uw fiets en bewaar deze goed. Het framenummer bestaat uit twee tot vier letters, gevolgd door zeven cijfers.

9) Track and trace uw fiets
Sommige e-bikes hebben een ingebouwd track and trace-systeem. Is uw fiets weg? Dan kunt u hem makkelijk terugvinden met het GPS-signaal dat hiermee uitgezonden wordt. Voor dieven heel onaantrekkelijk. En is uw fiets toch gestolen, dan is de kans groter dat hij wordt teruggevonden.

Bron: gemeente Amstelveen

fiestendieven amstelveen tjapko poppens x.jpg

X @Tjapko_Poppens


 
 
 

Meer nieuws

Zakelijk vandaag 12:00

Infinity Cleaning zorgt voor verrassend frisse wind in schoonmaakbranche

Amstelveen - Enthousiast, vrolijk, gedreven, professioneel en helemaal gek van schoonmaken: dat zijn de Amstelveense vriendinnen Natascha & Chella. Ze laten momenteel met hun 2 jaar geleden opgerichte schoonmaakbedrijf Infinity Cleaning een frisse wind waaien in de schoonmaakbranche. Bij Infinity Cleaning doen ze het allemaal net even anders. En wat ze doen, dat doen ze vooral met ontzettend veel plezier. Met blinkende resultaten en tevreden klanten tot gevolg.

Algemeen vandaag 10:41

Gratis meerdere duurzame workshops bezoeken?

Amstelveen - Op de ‘Doe-het-duurzaam markt’ op zaterdag 7 oktober in het Noorddamcentrum in Amstelveen staan marktkramen met leveranciers van zonnepanelen, groene daken, hybride warmtepompen en een doe-het-zelf markt met energiebesparende materialen. Naast de markt worden er gedurende de dag verschillende gratis te volgen presentaties en workshops gegeven.