Toeslagenaffaire treft ook tientallen Amstelveense gezinnen

Amstelveen - Ook in Amstelveen zijn tientallen gezinnen gedupeerd door de kinderopvangtoeslagenaffaire. De landelijke affaire, waarbij tienduizenden onschuldige ouders tot in lengte van jaren werden aangezien voor fraudeurs en onder een nietsontziend regime onterecht (grote) sommen geld moesten terugbetalen, zorgde vandaag voor het opstappen van het kabinet.

Gemeente Amstelveen richtte afgelopen najaar, toen de affaire meer en meer landelijke aandacht kreeg, een Meldpunt Steunpunt Kinderopvangtoeslagaffaire op, in de hoop dat de gemeente gedupeerde ouders kon bereiken om hen te helpen om de gevolgen van de affaire tot een minimum te beperken.

Toen was de gemeente uit informatie van de Ombudsman in regio Amsterdam en omstreken gebleken dat zeker 30 Amstelveense gezinnen waren gedupeerd door de allerminst subtiele fraudejacht, waarbij door heel Nederland onschuldige mensen jarenlang zonder pardon en ten onrechte (grote) sommen geld moesten terugbetalen met alle gevolgen van dien.

Omdat de gemeente Amstelveen niet in het bezit was van de namen en adressen van de getroffen gezinnen in Amstelveen omdat de privacywetgeving dat verbiedt, startte de gemeente een campagne gericht aan ouders, kinderopvangcentra, scholen en gastouderbemiddelingsbureaus en organisaties die hulp verlenen bij een laag inkomen, zoals de voedsel- en de kledingbank, om zo gedupeerden te bereiken: een multidisciplinair team werd paraat gezet om gedupeerde gezinnen te helpen.

Wethouder Zorg en Welzijn Marijn van Ballegooijen (PvdA) gaf eerder al aan dat de gemeente gedupeerden van de kinderopvangtoeslagenaffaire zo snel mogelijk wilde helpen bij het zoeken naar een oplossing voor de mogelijke problemen die zijn ontstaan als gevolg van de toeslagenaffaire.

De SP Amstelveen was eerder boos dat diverse partijen in Amstelveen weinig empathie toonden voor de Amstelveense gedupeerden van de Toeslagenaffaire.

Het Amstelveense Steunpunt Kinderopvangtoeslagaffaire werd opgericht voor de duur van 1 jaar. Na dat jaar wordt gekeken of er een noodzaak is het steunpunt voort te zetten. Gedupeerden kunnen zich nog altijd melden bij het steunpunt Kinderopvangtoeslagaffaire Amstelveen via e-mail  steunpunt@amstelveen.nl


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Algemeen gisteren 17:58

Maai Mei Niet: minder maaien, meer biodiversiteit

Amstelveen - Amstelveen doet mee aan de landelijke campagne ‘Maai Mei Niet’. Om de biodiversiteit te vergroten maait de gemeente de gehele maand mei bermen, bloemweiden en geselecteerde gazonstroken niet. Minder maaien zorgt voor meer bloemen en bijen.