Toussaint ten onrechte betrapt op doping

Amstelveen – Kira Toussaint blijkt ten onrechte betrapt te zijn op doping. De Amstelveense zwemster heeft gisteren van wereldzwembond FINA te horen gekregen dat de dopingzaak per direct wordt ingetrokken.

Eerder meldde FINA dat de 24-jarige Toussaint  tijdens World Cup wedstrijden in Beijing op 2 november 2018 positief zou zijn getest op doping. Het ging om het middel tulobuterol. Toussaint heeft het dopinggebruik altijd ontkend.

Hoorzitting

Morgen zou de hoorzitting over de zaak plaatsvinden in Lausanne. Maar de FINA heeft op het laatste moment de zaak teruggetrokken. “Uiteindelijk bleek dat er sprake was van een vals-positieve test die is veroorzaakt door andere – volledig toegestane – medicatie die ik gebruik”, schrijft Toussaint op Instagram. “Blijkbaar was tot op heden niet bekend dat dit middel een vals-positieve test voor tulobuterol kan veroorzaken.”

Toussaint houdt gemengde gevoelens over aan het nieuws. "Aan de ene kant ben ik natuurlijk ontzettend blij dat mijn onschuld nu is bewezen en dat ik weer kan zwemmen. Maar ik ben ook teleurgesteld in hoe het proces is verlopen. Het was bij FINA en WADA volledig bekend welke medicatie ik gebruik en ik heb altijd gezegd dat ik nooit doping heb gebruikt. Ik heb zelf specialisten ingeschakeld om onderzoek te doen en mijn onschuld te kunnen bewijzen.”

Dochter

Toussaint heeft verschillende Nederlandse records in haar bezit en is de dochter van de Amstelveense olympisch kampioene Jolanda de Rover, die als zwemster op de 200 meter rugslag goud veroverde op de Olympische Spelen in Los Angeles in 1984. Kira Toussaint groeide op in Amstelveen en woonde later in de Verenigde Staten om te kunnen trainen bij de Universiteit van Tennessee. Tegenwoordig woont ze in Amsterdam. Op Instagram krijgt Toussaint veel steunbetuigingen nu blijkt dat ze onschuldig is aan het gebruik van doping.


Meer nieuws

112 vandaag 13:49

Grote politie-inzet in centrum Amstelveen: verdachte situatie in bus

Amstelveen - De politie heeft donderdagmiddag delen van het centrum van Amstelveen afgezet en is met veel eenheden ter plaatse gekomen in de omgeving van het busstation (Meander) vanwege een verdachte situatie in een bus. Er was een melding binnengekomen dat een passagier, die zich apart gedroeg, een verdacht pakketje bij zich zou hebben.

Algemeen gisteren 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.