Sabine Meeuwis (BOR) en Sven Kuit (JOGG)

Twee nieuwe initiatieven van AmstelveenSport en de gemeente: JOGG & BOR

Amstelveen - AmstelveenSport en Gemeente Amstelveen hebben begin september twee nieuwe initiatieven gelanceerd die een belangrijke bijdrage moeten leveren aan het welzijn en de gezondheid van zowel jonge als oudere inwoners. Bijkomend doel van projecten is om de toenemende druk op de eerstelijns zorg terug te dringen en ook de zorgkosten te drukken. Want met een gezonde levensstijl blijf je vaak weg uit de zorg.

Met het JOGG-programma richt AmstelveenSport zich de komende jaren specifiek op jongeren van 0 tot 12. Helemaal nieuw is Bewegen Op Recept (BOR), dat met name inwoners aan het bewegen wil krijgen om ze uit het zorgtraject te houden of te halen. JOGG-regisseur Sven Kuit en BOR-coördinator Sabine Meeuwis vertellen over de projecten, die volop worden gefinancierd door de gemeente.

GEZONDE JEUGD, GEZONDE TOEKOMST (JOGG)

Sven Kuit is inmiddels twee jaar met groot plezier werkzaam bij AmstelveenSport, waar hij van start ging als buurtsportcoach voor de jeugd. Hij organiseerde de afgelopen jaren tal van jeugdevenementen en activiteiten, veelal in samenspraak met scholen en kinderopvangorganisaties. De functie van JOGG-regisseur die hij sinds begin september vervult, was een perfecte volgende stap. ’Ik heb de kans met beide handen aangegrepen,’ zegt de enthousiaste Sven.

JOGG is een al jarenlang bestaand én succesvol landelijk programma, dat van oudsher staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht. Die term wordt niet meer gebruikt, omdat JOGG is uitgegroeid tot een veel breder programma, gericht op gezonde leefomgeving voor jongeren in de leeftijd van 0 tot 23 jaar. Een gezond gewicht is daar slechts een onderdeel van. ‘Gezonde jeugd, gezonde toekomst,’ dat is waar  JOGG nu voor staat,’ zegt Sven.

JOGG komt er in het kort op neer dat met een lokale integrale aanpak, waarbij tal van partijen betrokken zijn, wordt geprobeerd de omgeving waarin kinderen en jongeren opgroeien structureel gezonder te maken. Sven vertelt dat AmstelveenSport zich de komende drie jaar vooral gaat richten op kinderen in de leeftijdsgroep van 0-12 jaar. Dat is een cruciale fase, zeker voor kinderen die van huis uit door uiteenlopende redenen minder mogelijkheden krijgen. ‘Voor 0 tot 4 jarigen is een kansrijke, gezonde start van het leven bijvoorbeeld echt heel erg essentieel,’ zegt Sven, die jarenlange ervaring heeft in de kinderopvangsector.

Hij legt uit dat jonge kinderen aan de hand van vijf basisprincipes worden meegenomen naar een gezondere manier van leven. Gezond eten, meer water drinken, meer bewegen, een stukje mediawijsheid en ook een gezond gewicht zijn de hoofdthema’s waar aan gewerkt wordt. ‘Dat doen we samen met scholen in het basisonderwijs en kinderopvangorganisaties, maar ook met zorg- en welzijnsinstellingen, zoals ziekenhuizen en vooral ook huisartspraktijken. Samen kijken we waar een kind behoefte aan heeft en welke organisatie daar het best bij kan helpen', zegt Sven.

Het JOGG-programma in Amstelveen, dat nu officieel ook JOGG-gemeente is, kende begin september een officiële kick-off bij basisschool De Westwijzer. Sven benadrukt dat bij JOGG dus niet alleen wordt gekeken naar voeding en bewegen. ‘Mediawijsheid is ook een steeds belangrijker onderdeel. Neem schermtijd, daar maken we kinderen echt bewust van. In plaats van uren achter je scherm te zitten, kan je ook bewegen. Voldoende bewegen zou een normaal onderdeel van de dag moeten zijn, zoals hoogleraar Erik Scherder dat altijd zegt’, aldus Sven.

Sven werkt zoveel mogelijk samen met gelieerde organisaties en zijn taak is ook om het JOGG-netwerk uit te breiden en te verstevigen, om zo zoveel mogelijk kinderen een kans op een gezonde start te geven waar zij de rest van hun leven profijt van zullen hebben.

BEWEGEN OP RECEPT (BOR)

Sabine Meeuwis is sinds 1 september coördinator van het in Amstelveen nieuwe concept Bewegen Op Recept (BOR). Ze startte, met een achtergrond als personal trainer, begin dit jaar als buurtsportcoach voor senioren bij AmstelveenSport en had daar veel plezier in, maar toen de functie voor BOR-coördinator op haar pad kwam, wist ze dat dit op haar lijf was geschreven. In tegenstelling tot JOGG staat Bewegen Op Recept nog in de kinderschoenen.

‘Als specialisten uit de eerstelijnszorg iemand voor zich hebben van wie heel duidelijk is dat ze baat hebben bij bewegen, dan is Bewegen Op Recept een ideale uitkomst. Er komen veel mensen bij de huisarts of de fysiotherapeut met leefstijl gerelateerde klachten, vaak veroorzaakt door inactiviteit. Dat is een heel groot probleem. In het verleden gaf de huisarts vaak een pilletje, maar daarmee wordt het onderliggende probleem niet opgelost. Instanties kunnen nu doorverwijzen naar Bewegen Op Recept: wij rollen dan een persoonlijk beweegrecept uit. Het gaat met name om mensen of patiënten die om wat voor reden dan ook niet in het reguliere sportaanbod uit de verf komen’.

Sabine: ‘Je kan echt heel veel oplossen en deze mensen weg houden uit de medische molens door beweging. Mensen weten vaak zelf ook dat bewegen heel goed is, maar ze weten vaak niet waar ze moeten beginnen. Dat kan bijvoorbeeld komen omdat ze zich lichamelijk geblokkeerd voelen, een beperkt sociaal netwerk hebben, het geld voor een sport(-school) niet kunnen missen, of simpelweg de drempel niet over durven stappen. In principe weten we allemaal wat we zouden moeten doen voor een gezonder leven, maar dat ook echt omzetten in actie en die drempel overstappen, dat is voor deze doelgroep de echte uitdaging. Met Bewegen Op Recept worden mensen letterlijk aan de hand meegenomen om diverse manieren van bewegen te ontdekken binnen hun mogelijkheden. Als het ene niet werkt, dan proberen we wat anders. Het is een recept op maat.’

Ze laat weten dat 55-plussers die echt nog heel veel jaar meekunnen de grootste doelgroep vormen. ‘In Nederland zijn miljoenen 55-plussers chronisch ziek, dus daar valt veel te bereiken,’ zegt Sabine. ‘Maar BOR is in principe niet leeftijdgebonden.’

Omdat BOR nieuw is in Amstelveen, heeft Sabine de belangrijke taak om de komende periode bruggen te slaan tussen de eerstelijns zorg en Bewegen Op Recept en dus een netwerk op te bouwen bij zorg en welzijnsinstanties en huisartspraktijken in de Amstelveen-regio. Ze hoopt dat de instanties haar de komende tijd snel gaan vinden, want ze weet dat preventief te werk gaan de sleutel tot succes is om de druk op de gezondheidszorg weg te nemen. Ze werkt waar dat kan, ook samen met haar JOGG-collega Sven. Het duo heeft recent bijvoorbeeld een presentatie in Ziekenhuis Amstelland gegeven om BOR en JOGG op de kaart te zetten.

‘Bewegen Op Recept is niet een hip lifestyle-ding,’ benadrukt Sabine. ‘De taak is echt om zoveel mogelijk mensen naar beweging toe te leiden en bewegen vervolgens in hun leven te integreren voor een betere kwaliteit van leven. Daardoor komen mensen niet alleen beter in hun vel te zitten, maar worden ook de kosten in de zorg gedrukt en kunnen we bovendien de druk in de eerstelijnszorg verlichten.’

MEER INFORMATIE JOGG & BOR

Instanties, instellingen of personen die in contact willen komen met JOGG-regisseur Sven Kuit kunnen een e-mail sturen naar jogg@amstelveensport.nl
Bewegen Op Recept-coördinator Sabine Meeuwis is bereikbaar via bor@amstelveensport.nl.

Kijk ook op de website www.amstelveensport.nl
E-mail: info@amstelveensport.nl
Telefoon: 088 85 85 104


Meer nieuws

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Verkeer & Vervoer gisteren 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport 23 apr. 2024 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.