Tweede Kamerverkiezingen 22 november: 41 stembureaus in Amstelveen

Amstelveen - Op woensdag 22 november mag u weer naar de stembus. Deze keer voor de verkiezing van de Tweede Kamer. Door te stemmen bepaalt u mede wie de 150 nieuwe Tweede Kamerleden worden. Binnenkort ontvangt u via de post uw stempas. In Amstelveen zijn er maar liefst 41 stembureaus op deze dag te vinden.

Volgens burgemeester Tjapko Poppens is het belangrijk om te gaan stemmen. 'Het gaat bij de Tweede Kamerverkiezingen om belangrijke onderwerpen die ons allemaal raken, zoals klimaat, wonen, onderwijs, zorg en immigratie. Met alle wisselingen in Den Haag kan ik me voorstellen dat nog niet iedereen weet op welke partij te stemmen. U kunt een stemwijzer doen om erachter te komen welke partij het beste past bij uw standpunten. Door te stemmen bepaalt u mede wat de koers voor ons land wordt de komende jaren. Denk niet: wat maakt die ene stem uit, elke stem telt. Ook die van u.'

Hoe en waar kunt u stemmen?

De stemlokalen zijn geopend van 7.30 tot 21.00 uur. Om te kunnen stemmen heeft u uw stempas en uw identiteitsbewijs nodig. Uw identiteitsbewijs mag op de dag van de verkiezing maximaal 5 jaar verlopen zijn. Op uw stempas staat een stembureau in uw buurt, maar u mag stemmen in ieder stembureau in Amstelveen. Deze verkiezing zijn er 41 stembureaus in Amstelveen. Met uitzondering van het stembureau in Brasserie Paardenburg zijn alle stemlokalen toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Op het raadhuis staat een stemapparaat met audio-ondersteuning voor mensen met een visuele beperking, zodat zij zelfstandig hun stem kunnen uitbrengen.

Kunt u zelf niet stemmen? Geef een volmacht af

Bij een volmacht vult u de achterkant van uw stempas in. Dat kan tot op de dag van de verkiezingen. Deze volmacht is alleen geschikt als de persoon die namens u gaat stemmen, zelf ook in Amstelveen stemt. Geef de gemachtigde uw stempas en (een kopie van) uw identiteitsbewijs mee. Een kopie van een identiteitsbewijs kan ook via een Smartphone worden getoond.

Wilt u een kiezer in een andere gemeente voor u laten stemmen?

U kunt ook iemand die in een andere gemeente woont machtigen om voor u te stemmen. Vraag dan een ‘schriftelijke volmacht’ aan via het formulier ‘Verzoek om per volmacht te mogen stemmen’. Het formulier moet uiterlijk 17 november 2023 in het bezit van de gemeente zijn.

Hulp bij het stemmen

Voor mensen met een beperking zijn er verschillende websites met extra uitleg en hulp bij het stemmen. Kijk op www.hoewerktstemmen.nl en www.alzheimer-nederland.nl/stemmen.

Er zijn verschillende stemwijzers:

stemwijzer.nl
Kieskompas - Kieskompas
MijnStem – MijnStem stemhulp

Kijk voor meer informatie over de verkiezingen in Amstelveen op: www.amstelveen.nl/verkiezingen.


Meer nieuws

Kunst & Cultuur 17 mei 2024 11:59

Schouwburg Amstelveen: voorverkoop seizoen 2024/2025 op 25 mei van start

Amstelveen - Schouwburg Amstelveen start de online voorverkoop voor het seizoen 2024-2025 op zaterdag 25 mei om 10.00 uur. Op het programma staan ruim 250 voorstellingen vol bekende cabaretnamen, vrolijk jeugdtheater, toptoneel, adembenemende dans en grote musicals.

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur 17 mei 2024 11:28

Historische route van 13km langs Groenelaan, Waardhuizen, Nes

Amstelveen - Gemeente Amstelveen is weer een nieuwe historische route rijker. Het is inmiddels de vierde historische route in de gemeente. Deze route combineert de rust en natuur van de Bovenkerkerpolder met het dorpse karakter van Nes en het meer stedelijke landschap van Groenelaan en Waardhuizen; de route voert grotendeels door de polder en langs rivier de Amstel.

112 17 mei 2024 09:49

Zware aanrijding op kruising Legmeerdijk/N201

Amstelveen / Aalsmeer - Op de kruising van de Legmeerdijk met de N201 heeft donderdagavond een ernstig ongeval plaatsgevonden. Twee auto's botsten op elkaar met veel schade tot gevolg.

Verkeer & Vervoer 16 mei 2024 15:53

Brug Ouderkerk na aanpassingen weer volledig in gebruik: ook voor scheepvaart

Amstelveen / Ouderkerk - Na diverse aanpassingen en na meerdere testen, kan Brug Ouderkerk weer volledig bediend worden. Het wegverkeer kon op 14 mei al gebruik maken van de brug na de laatste storing, vandaag (donderdag 16 mei) is ook de stremming voor scheepvaart hoger dan 2.90 meter opgeheven.