Tweede Kamerverkiezingen 22 november: 41 stembureaus in Amstelveen

Amstelveen - Op woensdag 22 november mag u weer naar de stembus. Deze keer voor de verkiezing van de Tweede Kamer. Door te stemmen bepaalt u mede wie de 150 nieuwe Tweede Kamerleden worden. Binnenkort ontvangt u via de post uw stempas. In Amstelveen zijn er maar liefst 41 stembureaus op deze dag te vinden.

Volgens burgemeester Tjapko Poppens is het belangrijk om te gaan stemmen. 'Het gaat bij de Tweede Kamerverkiezingen om belangrijke onderwerpen die ons allemaal raken, zoals klimaat, wonen, onderwijs, zorg en immigratie. Met alle wisselingen in Den Haag kan ik me voorstellen dat nog niet iedereen weet op welke partij te stemmen. U kunt een stemwijzer doen om erachter te komen welke partij het beste past bij uw standpunten. Door te stemmen bepaalt u mede wat de koers voor ons land wordt de komende jaren. Denk niet: wat maakt die ene stem uit, elke stem telt. Ook die van u.'

Hoe en waar kunt u stemmen?

De stemlokalen zijn geopend van 7.30 tot 21.00 uur. Om te kunnen stemmen heeft u uw stempas en uw identiteitsbewijs nodig. Uw identiteitsbewijs mag op de dag van de verkiezing maximaal 5 jaar verlopen zijn. Op uw stempas staat een stembureau in uw buurt, maar u mag stemmen in ieder stembureau in Amstelveen. Deze verkiezing zijn er 41 stembureaus in Amstelveen. Met uitzondering van het stembureau in Brasserie Paardenburg zijn alle stemlokalen toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Op het raadhuis staat een stemapparaat met audio-ondersteuning voor mensen met een visuele beperking, zodat zij zelfstandig hun stem kunnen uitbrengen.

Kunt u zelf niet stemmen? Geef een volmacht af

Bij een volmacht vult u de achterkant van uw stempas in. Dat kan tot op de dag van de verkiezingen. Deze volmacht is alleen geschikt als de persoon die namens u gaat stemmen, zelf ook in Amstelveen stemt. Geef de gemachtigde uw stempas en (een kopie van) uw identiteitsbewijs mee. Een kopie van een identiteitsbewijs kan ook via een Smartphone worden getoond.

Wilt u een kiezer in een andere gemeente voor u laten stemmen?

U kunt ook iemand die in een andere gemeente woont machtigen om voor u te stemmen. Vraag dan een ‘schriftelijke volmacht’ aan via het formulier ‘Verzoek om per volmacht te mogen stemmen’. Het formulier moet uiterlijk 17 november 2023 in het bezit van de gemeente zijn.

Hulp bij het stemmen

Voor mensen met een beperking zijn er verschillende websites met extra uitleg en hulp bij het stemmen. Kijk op www.hoewerktstemmen.nl en www.alzheimer-nederland.nl/stemmen.

Er zijn verschillende stemwijzers:

stemwijzer.nl
Kieskompas - Kieskompas
MijnStem – MijnStem stemhulp

Kijk voor meer informatie over de verkiezingen in Amstelveen op: www.amstelveen.nl/verkiezingen.


Meer nieuws

Kunst & Cultuur vandaag 15:32

Amstelveen Triënnale 2024: Amstelveense kunstenaars kunnen zich nu aanmelden

Amstelveen - Elke drie jaar organiseren drie Amstelveense culturele instellingen een tentoonstelling met en voor Amstelveense kunstenaars. In 2024 vindt de negende editie van de Amstelveen Triënnale plaats, georganiseerd door het Cobra Museum voor Moderne Kunst, Museum JAN en Platform C.

Horeca vandaag 13:02

Silversant doet weer mee aan Nationale Snertdag

Amstelveen - Op zondag 10 december vindt alweer de zesde editie plaats van de nationale snertdag. Ruim tweeduizend 50-plussers maken op honderd locaties van een snertdag een feestdag. Ook in Amstelveen wordt er snert gegeten en wel bij Silversant, dat zestig ‘snert-eters’ zal ontvangen.

Amstelveen van voorheen gisteren 19:48

Amstelveen van voorheen (379)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 379 een oude foto van Plein 60.

Zakelijk gisteren 12:06

Revolutie op Wielen: Ontdek de Nieuwe C-HR op 9 december bij Toyota Van Ekris Mijdrecht!

Amstelveen / Mijdrecht - Wij nodigen u graag uit op 9 december voor een bijzondere gelegenheid. Kom langs bij Toyota van Ekris in Mijdrecht en ontdek de volledig nieuwe Toyota C-HR, een toonbeeld van innovatie en stijl. Met zijn futuristische design, efficiënte hybride motoropties, en een luxueus, technologisch geavanceerd interieur, zet de nieuwe C-HR een nieuwe standaard in zijn klasse.

Verkeer & Vervoer gisteren 09:23

Tram 25 valt midden op kruispunt stil

Amstelveen - Tram 25 is zondagochtend in Middenhoven op een ongelukkige plek stilgevallen, namelijk midden op het kruispunt Dr. Willem Dreesweg/Melkweg. Daardoor raakte het kruispunt volledig geblokkeerd voor al het verkeer. Nadat de tram weer in beweging was gekomen, werd de 25 vervolgens gestremd door een defecte bovenleiding.