Burgemeester Tjapko Poppens bracht vanmorgen zijn stem uit en bezocht vandaag alle Amstelveense stembureaus

Tweede Kamerverkiezingen: uitslagen en opkomst Amstelveen [Liveblog]

Amstelveen - Tal van Amstelveners hebben vandaag hun stem uitgebracht in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen. In dit liveblog de belangrijkste uitslagen en het opkomstpercentage, zowel lokaal als landelijk.

Exitpoll (landelijk)

NOS en RTL meldden rond kwart voor 10 dat in de tweede (landelijke) exitpoll de PVV ruimschoots aan de leiding ging met 35 zetels, gevolgd door GroenLinks/PvdA (25 zetels), VVD (24 zetels) en NSC (20 zetels). In de eerste exitpoll had de VVD nog een zetel minder en GroenLinks/PvdA een zetel meer. Later werd duidelijk dat PVV op 37 zetels afstevent.

Voorlopige uitslagen Amstelveen: VVD populairst

Uit de voorlopige uitslagen in Amstelveen, die rond kwart over 1 in de nacht bekend werden, blijkt dat in Amstelveen de VVD het populairst is gebleven: 22,9 procent van de kiesgerechtigde Amstelveners stemden VVD. De liberalen worden op de voet gevolgd door GL/PvdA dat in Amstelveen 20,7 procent van de stemmen bemachtigde. De PVV behaalde 15,4 procent van de stemmen, meer dan NSC (10,8%) en D66 (9,75%). 

De Partij voor de Dieren (2,8%), SP (2,7%), Volt (2,6%), CDA (2,3%) en FvD (2,1%) maken de Top 10 in Amstelveen af.

Opkomst Amstelveen: 78,4 procent (voorlopig)

De stembureaus waren woensdag tot 21.00 uur open. Burgemeester Tjapko Poppens bezocht ze vandaag allemaal.  Rond 22.00 uur werd duidelijk dat het landelijke opkomstpercentage rond de 78 procent lag. Daar week Amstelveen niet ver van af met (voorlopig) 78,4 procent.

KLIK HIER VOOR ALLE UITSLAGEN IN AMSTELVEEN

stemhokje.jpg

Opvallend waren in ieder geval de enorm grote stemformulieren, waar ook diverse Amstelveners mee worstelden.  De grote winnaar volgens de voorlopige landelijke uitslagen (PVV) is overigens niet vertegenwoordigd in de Amstelveense gemeenteraad, die bestaat uit 12 partijen (VVD, D66, PvdA, Burgerbelangen, GroenLinks, Actief voor Amstelveen, Goed voor Amstelveen, CDA, SP,  ChristenUnie, 50Plus, BVNL).


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:00

Samir ging viral op TikTok, Hypnose is zijn nieuwe single

Amstelveen - Samir (19) is geboren en getogen in Amstelveen en zit in 6VWO op het Keizer Karel College. In de zomer van 2022 ging hij op TikTok viral met zijn nummer Safari. Momenteel werkt hij hard aan zijn muziekcarrière en is zijn nieuwe single Hypnose half februari uitgekomen.

Winkels gisteren 09:00

WOW-effect: nieuwe winkel MADDOX in Stadshart

Amstelveen - Met de opening van een compleet nieuw filiaal in het Rembrandthof in winkelcentrum Stadshart Amstelveen heeft modewinkel MADDOX afgelopen maand een nieuwe bladzijde in het (familie-)boek opengeslagen. Eén van de laatste échte Amstelveense familiebedrijven in het Stadshart heeft een grote stap naar de toekomst gezet door de heren- en damesmodezaak samen te voegen. Het resultaat is een indrukwekkende en ruime, maar nog altijd prettige modezaak, met een uitgebalanceerde collectie trending modemerken.

Sport 1 mrt. 2024 15:17

College B&W Amstelveen gaat rennen

Amstelveen - Tussen de meer dan vijfduizend deelnemers aan de KPMG Lentemarathon Amstelveen, op 17 maart aanstaande, lopen ook vier leden van het College van B en W mee. Wethouders Floor Gordon, Adam Elzakalai, Frank Berkhout en burgemeester Tjapko Poppens lopen gezamenlijk de estafette-marathon.

Algemeen 1 mrt. 2024 10:45

De bouwers van de A9: Irien Remery

Amstelveen/Ouderkerk - De verbreding van de A9 bij Amstelveen en Ouderkerk (tussen knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht) kan niet zonder alle uitvoerders en andere bouwers die buiten aan het werk zijn. Een aantal van hen stellen we voor in de regelmatig terugkerende rubriek 'De bouwers van de A9 Badhoevedorp-Holendrecht'. In deze aflevering stellen we Irien Remery voor. Irien deed aanvankelijk een opleiding voor lerares tekenen en handvaardigheid, maar belandde in de bouw en daar werkt ze inmiddels al 30 jaar (!) tot volle tevredenheid.