De Otter

Uithoorns zwembad sluit deuren om torenhoge energieprijzen: niet meer haalbaar

Uithoorn - In gemeente Uithoorn is beroering onstaan over de aangekondigde sluiting van zwembad De Otter.  Nu de energieprijzen een ongekende hoogte hebben bereikt, blijkt openhouden van het zwembad volgens de exploitant niet meer haalbaar. 

Zwembad De Otter is eigendom van Aqua Uithoorn BV. Deze zelfstandige onderneming kocht de grond waarop het zwembad staat in 1988 aan van de gemeente voor de bouw van een overdekt zwembad.

Zwemlessen

In 1989 sloot het een overeenkomst met de gemeente Uithoorn en kreeg het een subsidieregeling voor een vastgestelde periode van 25 jaar (tot 2014) met daarbij de verplichting om zwemlessen aan te bieden. Het zwembad in Kootpark wordt sindsdien  voornamelijk gebruikt voor instructiezwemmen en trainingen. Voor recreatief zwemmen wordt door veel inwoners uitgeweken naar zwemlocaties elders.

Corona en hoge energieprijzen

Maar sinds het aflopen van de subsidieovereenkomst en daarbij de verplichting om de zwemvoorziening in stand te houden, heeft Aqua Uithoorn BV de vrije keuze om door te gaan, of een nieuwe invulling voor het complex te kiezen. De eigenaar denkt al enige jaren na over een mogelijke toekomst van de locatie. Zolang deze plannen nog niet concreet waren, bleef het zwembad de zwemlessen voortzetten. Dit werd volgens de ondernemer de afgelopen jaren wel een steeds grotere uitdaging, door corona en de stijgende energieprijzen.

Nu de energieprijzen een ongekende hoogte hebben bereikt, blijkt openhouden niet meer haalbaar. Deze week vernam gemeente Uithoorn van Aqua Uithoorn BV dat het besluit om dit voorjaar de deuren van het zwembad definitief te sluiten per 8 mei 2022. De sauna, eveneens gevestigd in het complex, blijft nog wel open.

Veel reacties

Op het bericht van het zwembad zijn volgens gemeente Uithoorn veel reacties binnen gekomen. Onder meer met de vraag of de gemeente geen financiële ondersteuning kan bieden. De gemeente Uithoorn geeft aan de roep vanuit de inwoners voor een zwemlesvoorziening in Uithoorn te begrijpen, maar benadrukt dat het hier om een besluit van een particuliere ondernemer gaat. Mogelijkheden om het lesbad open te houden via een subsidieregeling zijn er op dit moment niet.'

Uitwijken naar omgeving

'Voor alle zwemmogelijkheden en zwemlessen zal uitgeweken moeten worden naar de zwemfaciliteiten in de omgeving,' meldt de gemeente Uithoorn in een persbericht.  Bij veel zwembaden in de regio bestaan al wachtlijsten wegens een tekort aan zwemwater. Bij De Meerkamp in Amstelveen wordt om die reden al een extra binnenbad aangelegd, maar dat besluit werd al genomen ver voordat De Otter aankondigde de deuren te sluiten.


Meer nieuws

Horeca vandaag 08:23

Ervaar de verrassende lunches & diners bij restaurant Micaro

Amstelveen - Micaro, synoniem voor een unieke smaakbeleving dat bereid is met liefde en geduld, daagt je uit om je zintuigen te laten verrassen. Stap binnen, ontspan en laat de waan van de dag achter je. Dit, terwijl je geniet van een lunch of diner die je verwachtingen overtreft.

Algemeen gisteren 16:48

Zwanenfamilie bivakkeert aan Jane Addamslaan: matig uw snelheid

Amstelveen - Een zwanenfamilie bivakkeert al enkele dagen op een smal grasstrookje tussen het fietspad en de autoweg aan de Jane Addamslaan in Westwijk. Hoewel het nog goed gaat, wordt verkeer verzocht om de snelheid te matigen zolang de zwanen er met hun kroost er zitten.

Sport gisteren 11:55

Dag van de Yoga: 17 juni gratis yoga bij Amity International School

Amstelveen - Zaterdag 17 juni 2023, van 10.00 tot 12.00 uur vindt gratis de Internationale Dag van de Yoga plaats bij Amity International School in Amstelveen. Deze ochtend wordt georganiseerd door de Ambassade van India uit Den Haag, in samenwerking met Stichting International Day of Yoga en Stichting Bridging the Gap. Zowel jong als oud is welkom om kennis te maken met yoga.