De Otter

Uithoorns zwembad sluit deuren om torenhoge energieprijzen: niet meer haalbaar

Uithoorn - In gemeente Uithoorn is beroering onstaan over de aangekondigde sluiting van zwembad De Otter.  Nu de energieprijzen een ongekende hoogte hebben bereikt, blijkt openhouden van het zwembad volgens de exploitant niet meer haalbaar. 

Zwembad De Otter is eigendom van Aqua Uithoorn BV. Deze zelfstandige onderneming kocht de grond waarop het zwembad staat in 1988 aan van de gemeente voor de bouw van een overdekt zwembad.

Zwemlessen

In 1989 sloot het een overeenkomst met de gemeente Uithoorn en kreeg het een subsidieregeling voor een vastgestelde periode van 25 jaar (tot 2014) met daarbij de verplichting om zwemlessen aan te bieden. Het zwembad in Kootpark wordt sindsdien  voornamelijk gebruikt voor instructiezwemmen en trainingen. Voor recreatief zwemmen wordt door veel inwoners uitgeweken naar zwemlocaties elders.

Corona en hoge energieprijzen

Maar sinds het aflopen van de subsidieovereenkomst en daarbij de verplichting om de zwemvoorziening in stand te houden, heeft Aqua Uithoorn BV de vrije keuze om door te gaan, of een nieuwe invulling voor het complex te kiezen. De eigenaar denkt al enige jaren na over een mogelijke toekomst van de locatie. Zolang deze plannen nog niet concreet waren, bleef het zwembad de zwemlessen voortzetten. Dit werd volgens de ondernemer de afgelopen jaren wel een steeds grotere uitdaging, door corona en de stijgende energieprijzen.

Nu de energieprijzen een ongekende hoogte hebben bereikt, blijkt openhouden niet meer haalbaar. Deze week vernam gemeente Uithoorn van Aqua Uithoorn BV dat het besluit om dit voorjaar de deuren van het zwembad definitief te sluiten per 8 mei 2022. De sauna, eveneens gevestigd in het complex, blijft nog wel open.

Veel reacties

Op het bericht van het zwembad zijn volgens gemeente Uithoorn veel reacties binnen gekomen. Onder meer met de vraag of de gemeente geen financiële ondersteuning kan bieden. De gemeente Uithoorn geeft aan de roep vanuit de inwoners voor een zwemlesvoorziening in Uithoorn te begrijpen, maar benadrukt dat het hier om een besluit van een particuliere ondernemer gaat. Mogelijkheden om het lesbad open te houden via een subsidieregeling zijn er op dit moment niet.'

Uitwijken naar omgeving

'Voor alle zwemmogelijkheden en zwemlessen zal uitgeweken moeten worden naar de zwemfaciliteiten in de omgeving,' meldt de gemeente Uithoorn in een persbericht.  Bij veel zwembaden in de regio bestaan al wachtlijsten wegens een tekort aan zwemwater. Bij De Meerkamp in Amstelveen wordt om die reden al een extra binnenbad aangelegd, maar dat besluit werd al genomen ver voordat De Otter aankondigde de deuren te sluiten.


Meer nieuws

Politiek gisteren 15:51

Burgerbelangen Amstelveen (bbA) wil bestuurlijke vernieuwing

Amstelveen - De lokale politieke Burgerbelangen Amstelveen (bbA) is van mening dat bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen een onafhankelijke formateur moet worden aangesteld, om zo het beste brede college voor Amstelveen te vormen. Nu werden de onderhandelingen gevoerd door de twee grootste partijen (VVD en D66), in de personen van Herbert Raat en Floor Gordon.

Politiek gisteren 14:37

Dit zijn de komende vier jaar de wethouders in Amstelveen

Amstelveen - De gemeenteraad heeft woensdagavond vijf wethouders benoemd voor de bestuursperiode 2022-2026: Herbert Raat en Adam Elzakalai (VVD), Floor Gordon en Frank Berkhout (D66) en Marijn van Ballegooijen (PvdA) zitten - als alles goed gaat - de komende vier jaar in het pluche.

Algemeen gisteren 10:36

Amstelveen heeft weer nieuwe kinderburgemeester en kinderraad

Amstelveen - De 10-jarige Lode, leerling van De Triangel, wordt de nieuwe kinderburgemeester van Amstelveen. Lode werd gekozen uit een groep van 24 kinderen van verschillende basisscholen tijdens de jaarlijkse verkiezing voor kinderburgemeester.