Uitrol glasvezel in heel Amstelveen zo goed als gereed

Amstelveen - KPN en aanlegpartner Allinq zijn zo goed als gereed met de aanleg van het glasvezelnetwerk dat KPN aanlegt in de ondergrond van de gemeente Amstelveen.

In december 2024 worden de laatste kabels in de grond gelegd. Daarna volgen de huis- en bedrijfsaansluitingen. Met het bereiken van deze mijlpaal is de eerste fase van de aanleg van het netwerk afgerond. De gemeente Amstelveen heeft aan KPN toestemming verleend om glasvezel aan te leggen in Amstelveen. KPN is sinds 2021 bezig met de aanleg van het glasvezelnetwerk.

37.000 huishoudens
De aanleg in de wijken Bankras/Kostverloren, Elsrijk en het Stadshart van Amstelveen was al eerder gereed. Nu is ook de aanleg in het Oude Dorp, Keizer Karelpark, Bovenkerk en een gedeelte van Westwijk opgeleverd. Het laatste gedeelte in de wijken Groenelaan en Middenhoven wordt op dit moment nog afgerond. In totaal is er meer dan 250 kilometer gegraven in Amstelveen. In Amstelveen worden meer dan 37.000 huishoudens aangesloten op het glasvezelnetwerk van KPN.

Digitale infrastructuur
Wethouder Adam Elzakalai (Economische Zaken): “Goede digitale infrastructuur is steeds belangrijker door de grote hoeveelheid informatie die digitaal verzonden wordt. Door dit glasvezelnetwerk kunnen inwoners en bedrijven glasvezel nemen. Voor inwoners of ondernemers die zich laten aansluiten op glasvezel is er geen verplichting om al gelijk een abonnement te nemen.

Buitengebied
De gemeente is in gesprek met GlasDraad over de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Binnenkort zal de vergunning voor de aanleg worden afgegeven. Naar verwachting start de aanleg begin 2025.”

De aanleg van de glasvezel gebeurt in verschillende projectfases: Eerst is er de aankondigingsfase. Binnen haar projecten schrijft KPN alle woningen en bedrijven aan. Dan volgt de aanleg van de glasvezelkabel in de buitenruimte en daarna volgt het aansluiten van de woningen en de aansluitingen in hoogbouw.

Wat moet er nu nog gebeuren?
Nu de ondergrondse aanleg van het glasvezelnetwerk van Amstelveen klaar is kan KPN zich volledig focussen op het aansluiten van de woningen en bedrijven. In veel wijken is deze aanleg al gestart en maken de eerste bewoners al gebruik van het snelle glasvezelnetwerk. Het kan zijn dat er in bepaalde straten nog gegraven wordt om bijvoorbeeld een kabel om te graven of extra capaciteit aan te brengen.

Postcodecheck
Inwoners kunnen een postcodecheck doen op de site netwerk.kpn.com of via deze site kijken wanneer zij aangesloten worden. Toestemming geven voor de aanleg kan ook nog steeds op deze site. KPN Netwerk is bereikbaar op 0880 06 37 44 op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur.

Op de foto bovenaan: Wethouder Economische Zaken Adam Elzakalai, manager relatiemanagement Iris van der Hart (KPN), Ingeborg van Meekeren en Lloyd Danning (Allinq) bij de laatste aanleg van glasvezel.


Meer nieuws

Onderwijs & Educatie vandaag 09:00

Onderwijsspecial: Amity International School - Uitzonderlijk schoolgebouw

Amstelveen - Prettig, stijlvol, indrukwekkend. Wie voor het eerst het markante schoolgebouw van Amity International School Amsterdam aan de Amsterdamseweg 204 in Amstelveen binnenstapt, kan niet anders dan concluderen dat de school is gehuisvest in een uitzonderlijk gebouw.

Politiek gisteren 10:52

Politiek reageert op terugtrekken nieuw plan voor betaald parkeren: ‘Blij met draai College’ – ‘Overwinning voor inwoners’

Amstelveen - Het nieuws dat het College van B en W het plan om binnen nu en 5 jaar gefaseerd betaald parkeren in te voeren in heel Amstelveen niet doorzet, zorgt overwegend voor positieve reacties uit de politiek. Oppositiepartij Burgerbelangen Amstelveen noemt het een overwinning voor de inwoners maar blijft wel kritisch, de VVD geeft aan blij te zijn met de draai van het College.

Onderwijs & Educatie gisteren 09:00

Onderwijsspecial: Amstelveen College - Ontdek jezelf en jouw interesses

Amstelveen - Het Amstelveen College biedt meer dan de leerroutes mavo, havo, vwo of gymnasium alleen. Op deze school kom je met een advies voor mavo, mavo/havo, havo of havo/vwo in een gecombineerde, tweejarige brugklas en kun je kiezen uit verschillende plusprofielen. Op deze manier krijg je de mogelijkheid om jezelf en jouw interesses te ontdekken, voordat je belangrijke keuzes gaat maken voor je toekomst.