'Nonnenkap' op volkstuincomplex Langs de Akker in Amstelveen. [Beeld: Gemeente Amstelveen]

Unieke Amstelveense ‘tiny houses’ uit 1973 genomineerd als gemeentelijk monument

Amstelveen – De tijd ver vooruit: dat was firma Le Comte Holland BV in 1973 toen het speciale vakantie- annex tuinhuisjes bouwde op het Amstelveense volkstuincomplex Langs de Akker. De ‘tiny houses’, ook wel nonnenkappen genoemd, zijn nu voorgedragen als gemeentelijk monument.

De firma achter de nonnenkappen was eigenlijk een scheepsbouwer die ondere andere zeiljachten bouwde. De mini-huisjes bestaan uit met glasvezel versterkt polyester.: het gebruik van het materiaal voor een paraboolvormige woning was revolutionair voor de jaren 70. Er staan in totaal elf nonnenkappen op het Amstelveense park.

Voorgedragen monumenten

Gemeente Amstelveen heeft weer diverse objecten voorgedragen als gemeentelijk monument. Naast de bijzondere nonnenkappen gaat het om de Immanuëlkerk en twee wooncomplexen en een vrijstaande woning aan de Amsterdamseweg.

Het gemeentebestuur vindt het belangrijk om panden en objecten die een belangrijk deel uitmaken van de lokale historie te behouden en beschermen. In Amstelveen zijn in het verleden veel historische panden verloren gegaan omdat deze niet waren beschermd met een monumentenstatus.

Vijf potentiële nieuwe monumenten

De volgende vijf potentiële monumenten zijn deze week in procedure gebracht.

  • Elf nonnenkappen op volkstuinencomplex Langs de Akker
  • Een vrijstaande woning aan de Amsterdamseweg 475, gebouwd in 1920 naar ontwerp van Albertus Kamp.
  • Een woningbouwcomplex aan de Amsterdamseweg 396 tot 408. Dit complex staat bekend als het ‘eerste flatgebouw van Amstelveen’ en is gebouwd in 1922 naar ontwerp van de Amstelveense architect Jacobus van der Bijl;
  • Een woningbouwcomplex van vier geschakelde eengezinswoningen aan de Amsterdamseweg 492 tot 498. Gebouwd in 1921 door de gebroeders Esther;

Amsterdamseweg 492-498.jpg
Amsterdamseweg 492-298.

  • De Immanuëlkerk aan De Ruyschlaan 147. Deze Nederlands Gereformeerde kerk is gebouwd in 1954 naar ontwerp van architect Geert Kliphuis;

Immanuëlkerk.jpg
De Immanuëlkerk

Meldpunt Monumenten

De panden en objecten zijn door inwoners van Amstelveen voorgedragen bij het Meldpunt Monumenten. Hier kwamen vorig jaar in totaal 72 meldingen binnen.

De regionale erfgoedorganisatie Mooi Noord-Holland heeft daarbij geadviseerd om 14 gemeentelijke monumenten en één gemeentelijk stadsgezicht aan te wijzen.

Meer monumenten

Deze zomer zijn twee woonhuizen aan de Amsteldijk Zuid en de Amsterdamseweg, een bushokje aan de Dorpsstraat en een kiosk in het Amsterdamse Bos definitief aangewezen als monument. In 2019 is de oude school aan de Van Weerden Poelmanlaan monument geworden. Het spoorwegtracé van de Museumtramlijn is sinds dit voorjaar monumentaal.

Zienswijze

De eigenaren van de vijf panden en objecten zijn geïnformeerd over het voornemen om het een monumentale status te verlenen. De komende zes weken kunnen zij hierop reageren. Hierna volgt een definitief besluit.

Historische routes

'We zijn bezig met het ontwikkelen van historische routes door de stad waarin we Amstelveners willen wijzen op de lokale historie en het belang hiervan', zegt wethouder Herbert Raat (Monumenten, VVD). 'De eerste door Randwijck, Elsrijk en Patrimonium is onlangs gelanceerd. Hiervoor is het belangrijk om belangrijke locaties te behouden en beschermen. En dit kan onder meer door ze aan te wijzen als gemeentelijk monument.'


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:00

Let's dance: rolstoeldansen in Amstelveen

Amstelveen - De Stichting Rolstoeldansen Amstelveen staat de laatste tijd meer dan ooit in de belangstelling. De vereniging laat zich zien op diverse lokale evenementen (zoals Amstelveen on Wheels) en liet ook Amstelveense raadsleden kennismaken met de wereld van het rolstoeldansen .Vrijwilligster Corrie van Hugten, tijdens het Sportgala Amstelveen uitgeroepen tot Vrijwilliger van het Jaar, is al 42 jaar (!) de drijvende kracht achter de Stichting Rolstoeldansen Amstelveen, maar ook achter de Stichting Rolstoeldansen Nederland. In 1980 kreeg Corrie van een bevriende dansleraar uit Leiden een bijzondere opdracht, die ze tot op de dag van vandaag met bevlogenheid uitvoert. ‘Hij zei tegen mij: jij gaat zorgen dat mensen met een beperking dansplezier krijgen.’ En zo geschiedde.

Kunst & Cultuur vandaag 09:00

Nu te zien in Museum JAN: Tjalf Sparnaay - The Bigger Picture

Amstelveen - Met de jubileumtentoonstelling The Bigger Picture viert Museum JAN de 70ste verjaardag van beeldend kunstenaar Tjalf Sparnaay. Ruim 60 werken uit verschillende museale en particuliere collecties geven een bijzonder overzicht van zijn oeuvre: van zijn eerste illustraties voor ansichtkaarten tot zijn nieuwste foodpainting WasteScape dat voor het eerst wordt geëxposeerd voor publiek.

Algemeen gisteren 14:00

Samir ging viral op TikTok, Hypnose is zijn nieuwe single

Amstelveen - Samir (19) is geboren en getogen in Amstelveen en zit in 6VWO op het Keizer Karel College. In de zomer van 2022 ging hij op TikTok viral met zijn nummer Safari. Momenteel werkt hij hard aan zijn muziekcarrière en is zijn nieuwe single Hypnose half februari uitgekomen.

Winkels gisteren 09:00

WOW-effect: nieuwe winkel MADDOX in Stadshart

Amstelveen - Met de opening van een compleet nieuw filiaal in het Rembrandthof in winkelcentrum Stadshart Amstelveen heeft modewinkel MADDOX afgelopen maand een nieuwe bladzijde in het (familie-)boek opengeslagen. Eén van de laatste échte Amstelveense familiebedrijven in het Stadshart heeft een grote stap naar de toekomst gezet door de heren- en damesmodezaak samen te voegen. Het resultaat is een indrukwekkende en ruime, maar nog altijd prettige modezaak, met een uitgebalanceerde collectie trending modemerken.

Sport 1 mrt. 2024 15:17

College B&W Amstelveen gaat rennen

Amstelveen - Tussen de meer dan vijfduizend deelnemers aan de KPMG Lentemarathon Amstelveen, op 17 maart aanstaande, lopen ook vier leden van het College van B en W mee. Wethouders Floor Gordon, Adam Elzakalai, Frank Berkhout en burgemeester Tjapko Poppens lopen gezamenlijk de estafette-marathon.