'Nonnenkap' op volkstuincomplex Langs de Akker in Amstelveen. [Beeld: Gemeente Amstelveen]

Unieke Amstelveense ‘tiny houses’ uit 1973 genomineerd als gemeentelijk monument

Amstelveen – De tijd ver vooruit: dat was firma Le Comte Holland BV in 1973 toen het speciale vakantie- annex tuinhuisjes bouwde op het Amstelveense volkstuincomplex Langs de Akker. De ‘tiny houses’, ook wel nonnenkappen genoemd, zijn nu voorgedragen als gemeentelijk monument.

De firma achter de nonnenkappen was eigenlijk een scheepsbouwer die ondere andere zeiljachten bouwde. De mini-huisjes bestaan uit met glasvezel versterkt polyester.: het gebruik van het materiaal voor een paraboolvormige woning was revolutionair voor de jaren 70. Er staan in totaal elf nonnenkappen op het Amstelveense park.

Voorgedragen monumenten

Gemeente Amstelveen heeft weer diverse objecten voorgedragen als gemeentelijk monument. Naast de bijzondere nonnenkappen gaat het om de Immanuëlkerk en twee wooncomplexen en een vrijstaande woning aan de Amsterdamseweg.

Het gemeentebestuur vindt het belangrijk om panden en objecten die een belangrijk deel uitmaken van de lokale historie te behouden en beschermen. In Amstelveen zijn in het verleden veel historische panden verloren gegaan omdat deze niet waren beschermd met een monumentenstatus.

Vijf potentiële nieuwe monumenten

De volgende vijf potentiële monumenten zijn deze week in procedure gebracht.

  • Elf nonnenkappen op volkstuinencomplex Langs de Akker
  • Een vrijstaande woning aan de Amsterdamseweg 475, gebouwd in 1920 naar ontwerp van Albertus Kamp.
  • Een woningbouwcomplex aan de Amsterdamseweg 396 tot 408. Dit complex staat bekend als het ‘eerste flatgebouw van Amstelveen’ en is gebouwd in 1922 naar ontwerp van de Amstelveense architect Jacobus van der Bijl;
  • Een woningbouwcomplex van vier geschakelde eengezinswoningen aan de Amsterdamseweg 492 tot 498. Gebouwd in 1921 door de gebroeders Esther;

Amsterdamseweg 492-498.jpg
Amsterdamseweg 492-298.

  • De Immanuëlkerk aan De Ruyschlaan 147. Deze Nederlands Gereformeerde kerk is gebouwd in 1954 naar ontwerp van architect Geert Kliphuis;

Immanuëlkerk.jpg
De Immanuëlkerk

Meldpunt Monumenten

De panden en objecten zijn door inwoners van Amstelveen voorgedragen bij het Meldpunt Monumenten. Hier kwamen vorig jaar in totaal 72 meldingen binnen.

De regionale erfgoedorganisatie Mooi Noord-Holland heeft daarbij geadviseerd om 14 gemeentelijke monumenten en één gemeentelijk stadsgezicht aan te wijzen.

Meer monumenten

Deze zomer zijn twee woonhuizen aan de Amsteldijk Zuid en de Amsterdamseweg, een bushokje aan de Dorpsstraat en een kiosk in het Amsterdamse Bos definitief aangewezen als monument. In 2019 is de oude school aan de Van Weerden Poelmanlaan monument geworden. Het spoorwegtracé van de Museumtramlijn is sinds dit voorjaar monumentaal.

Zienswijze

De eigenaren van de vijf panden en objecten zijn geïnformeerd over het voornemen om het een monumentale status te verlenen. De komende zes weken kunnen zij hierop reageren. Hierna volgt een definitief besluit.

Historische routes

'We zijn bezig met het ontwikkelen van historische routes door de stad waarin we Amstelveners willen wijzen op de lokale historie en het belang hiervan', zegt wethouder Herbert Raat (Monumenten, VVD). 'De eerste door Randwijck, Elsrijk en Patrimonium is onlangs gelanceerd. Hiervoor is het belangrijk om belangrijke locaties te behouden en beschermen. En dit kan onder meer door ze aan te wijzen als gemeentelijk monument.'


Meer nieuws

Algemeen gisteren 21:18

Ludiek wereldrecord: levensgroot melkpak op 27 meter hoogte langs A9

Amstelveen/Ouderkerk - De Boeren van Amstel hebben vandaag in samenwerking met Vogelbescherming Nederland succesvol het grootste melkpak ter wereld  tot een hoogte van 27 meter de lucht in gehesen langs Rijksweg A9 ter hoogte van Ouderkerk/Amstelveen.

Amstelveen van voorheen gisteren 21:07

Amstelveen van voorheen (353)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 353 een oude prentbriefkaart van de Da Costalaan.

Algemeen gisteren 08:48

Ontdek Amstelland op Amstellanddag: vandaag meer dan 50 locaties open

Amstelveen - In natuurgebied Amstelland is vandaag (zondag 4 juni) op meer dan vijftig locaties van alles te beleven en te ontdekken in het kader van Amstellanddag. Een breed scala bezienswaardigheden en activiteiten voor jong en oud laat de diversiteit en bijzonderheid van Amstelland zien.

112 3 jun. 2023 09:38

Ravage na nachtelijke klapper Buitenveldert

Buitenveldert - Op de Van Neijenrodeweg bij de Van Leijenberglaan in Buitenveldert heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een zwaar ongeval plaatsgevonden.

Sport 2 jun. 2023 21:09

Amstelveen huldigt hockeykampioenen Pinoké en Amsterdam

Amstelveen - De hockeyers Heren 1 van Pinoké en Dames 1 van Amsterdam zijn vrijdagmiddag gehuldigd in Amstelveen voor het behalen van de landstitel. 'Wij zijn supertrots op de prestaties van beide clubs', zei burgemeester Tjapko Poppens. 'De Amstelveense jeugd heeft er met jullie nieuwe helden bij.'