'Nonnenkap' op volkstuincomplex Langs de Akker in Amstelveen. [Beeld: Gemeente Amstelveen]

Unieke Amstelveense ‘tiny houses’ uit 1973 genomineerd als gemeentelijk monument

Amstelveen – De tijd ver vooruit: dat was firma Le Comte Holland BV in 1973 toen het speciale vakantie- annex tuinhuisjes bouwde op het Amstelveense volkstuincomplex Langs de Akker. De ‘tiny houses’, ook wel nonnenkappen genoemd, zijn nu voorgedragen als gemeentelijk monument.

De firma achter de nonnenkappen was eigenlijk een scheepsbouwer die ondere andere zeiljachten bouwde. De mini-huisjes bestaan uit met glasvezel versterkt polyester.: het gebruik van het materiaal voor een paraboolvormige woning was revolutionair voor de jaren 70. Er staan in totaal elf nonnenkappen op het Amstelveense park.

Voorgedragen monumenten

Gemeente Amstelveen heeft weer diverse objecten voorgedragen als gemeentelijk monument. Naast de bijzondere nonnenkappen gaat het om de Immanuëlkerk en twee wooncomplexen en een vrijstaande woning aan de Amsterdamseweg.

Het gemeentebestuur vindt het belangrijk om panden en objecten die een belangrijk deel uitmaken van de lokale historie te behouden en beschermen. In Amstelveen zijn in het verleden veel historische panden verloren gegaan omdat deze niet waren beschermd met een monumentenstatus.

Vijf potentiële nieuwe monumenten

De volgende vijf potentiële monumenten zijn deze week in procedure gebracht.

  • Elf nonnenkappen op volkstuinencomplex Langs de Akker
  • Een vrijstaande woning aan de Amsterdamseweg 475, gebouwd in 1920 naar ontwerp van Albertus Kamp.
  • Een woningbouwcomplex aan de Amsterdamseweg 396 tot 408. Dit complex staat bekend als het ‘eerste flatgebouw van Amstelveen’ en is gebouwd in 1922 naar ontwerp van de Amstelveense architect Jacobus van der Bijl;
  • Een woningbouwcomplex van vier geschakelde eengezinswoningen aan de Amsterdamseweg 492 tot 498. Gebouwd in 1921 door de gebroeders Esther;

Amsterdamseweg 492-498.jpg
Amsterdamseweg 492-298.

  • De Immanuëlkerk aan De Ruyschlaan 147. Deze Nederlands Gereformeerde kerk is gebouwd in 1954 naar ontwerp van architect Geert Kliphuis;

Immanuëlkerk.jpg
De Immanuëlkerk

Meldpunt Monumenten

De panden en objecten zijn door inwoners van Amstelveen voorgedragen bij het Meldpunt Monumenten. Hier kwamen vorig jaar in totaal 72 meldingen binnen.

De regionale erfgoedorganisatie Mooi Noord-Holland heeft daarbij geadviseerd om 14 gemeentelijke monumenten en één gemeentelijk stadsgezicht aan te wijzen.

Meer monumenten

Deze zomer zijn twee woonhuizen aan de Amsteldijk Zuid en de Amsterdamseweg, een bushokje aan de Dorpsstraat en een kiosk in het Amsterdamse Bos definitief aangewezen als monument. In 2019 is de oude school aan de Van Weerden Poelmanlaan monument geworden. Het spoorwegtracé van de Museumtramlijn is sinds dit voorjaar monumentaal.

Zienswijze

De eigenaren van de vijf panden en objecten zijn geïnformeerd over het voornemen om het een monumentale status te verlenen. De komende zes weken kunnen zij hierop reageren. Hierna volgt een definitief besluit.

Historische routes

'We zijn bezig met het ontwikkelen van historische routes door de stad waarin we Amstelveners willen wijzen op de lokale historie en het belang hiervan', zegt wethouder Herbert Raat (Monumenten, VVD). 'De eerste door Randwijck, Elsrijk en Patrimonium is onlangs gelanceerd. Hiervoor is het belangrijk om belangrijke locaties te behouden en beschermen. En dit kan onder meer door ze aan te wijzen als gemeentelijk monument.'


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Wonen vandaag 10:51

Van Oud-Zuid naar The Mayor

Amstelveen - Leo (68) en Anja (66) Bronkhorst woonden praktisch om de hoek van The Mayor aan de Minervalaan in Amsterdam-Zuid. Het was een prachtig appartement, maar het ontbreken van een buitenruimte voelde toch niet goed. Het stel was gewend aan een huis met een grote tuin, maar het onderhoud wilden ze niet meer. In The Mayor vonden ze het beste van twee werelden.

Winkels vandaag 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.