'Nonnenkap' op volkstuincomplex Langs de Akker in Amstelveen. [Beeld: Gemeente Amstelveen]

Unieke Amstelveense ‘tiny houses’ uit 1973 genomineerd als gemeentelijk monument

Amstelveen – De tijd ver vooruit: dat was firma Le Comte Holland BV in 1973 toen het speciale vakantie- annex tuinhuisjes bouwde op het Amstelveense volkstuincomplex Langs de Akker. De ‘tiny houses’, ook wel nonnenkappen genoemd, zijn nu voorgedragen als gemeentelijk monument.

De firma achter de nonnenkappen was eigenlijk een scheepsbouwer die ondere andere zeiljachten bouwde. De mini-huisjes bestaan uit met glasvezel versterkt polyester.: het gebruik van het materiaal voor een paraboolvormige woning was revolutionair voor de jaren 70. Er staan in totaal elf nonnenkappen op het Amstelveense park.

Voorgedragen monumenten

Gemeente Amstelveen heeft weer diverse objecten voorgedragen als gemeentelijk monument. Naast de bijzondere nonnenkappen gaat het om de Immanuëlkerk en twee wooncomplexen en een vrijstaande woning aan de Amsterdamseweg.

Het gemeentebestuur vindt het belangrijk om panden en objecten die een belangrijk deel uitmaken van de lokale historie te behouden en beschermen. In Amstelveen zijn in het verleden veel historische panden verloren gegaan omdat deze niet waren beschermd met een monumentenstatus.

Vijf potentiële nieuwe monumenten

De volgende vijf potentiële monumenten zijn deze week in procedure gebracht.

  • Elf nonnenkappen op volkstuinencomplex Langs de Akker
  • Een vrijstaande woning aan de Amsterdamseweg 475, gebouwd in 1920 naar ontwerp van Albertus Kamp.
  • Een woningbouwcomplex aan de Amsterdamseweg 396 tot 408. Dit complex staat bekend als het ‘eerste flatgebouw van Amstelveen’ en is gebouwd in 1922 naar ontwerp van de Amstelveense architect Jacobus van der Bijl;
  • Een woningbouwcomplex van vier geschakelde eengezinswoningen aan de Amsterdamseweg 492 tot 498. Gebouwd in 1921 door de gebroeders Esther;

Amsterdamseweg 492-498.jpg
Amsterdamseweg 492-298.

  • De Immanuëlkerk aan De Ruyschlaan 147. Deze Nederlands Gereformeerde kerk is gebouwd in 1954 naar ontwerp van architect Geert Kliphuis;

Immanuëlkerk.jpg
De Immanuëlkerk

Meldpunt Monumenten

De panden en objecten zijn door inwoners van Amstelveen voorgedragen bij het Meldpunt Monumenten. Hier kwamen vorig jaar in totaal 72 meldingen binnen.

De regionale erfgoedorganisatie Mooi Noord-Holland heeft daarbij geadviseerd om 14 gemeentelijke monumenten en één gemeentelijk stadsgezicht aan te wijzen.

Meer monumenten

Deze zomer zijn twee woonhuizen aan de Amsteldijk Zuid en de Amsterdamseweg, een bushokje aan de Dorpsstraat en een kiosk in het Amsterdamse Bos definitief aangewezen als monument. In 2019 is de oude school aan de Van Weerden Poelmanlaan monument geworden. Het spoorwegtracé van de Museumtramlijn is sinds dit voorjaar monumentaal.

Zienswijze

De eigenaren van de vijf panden en objecten zijn geïnformeerd over het voornemen om het een monumentale status te verlenen. De komende zes weken kunnen zij hierop reageren. Hierna volgt een definitief besluit.

Historische routes

'We zijn bezig met het ontwikkelen van historische routes door de stad waarin we Amstelveners willen wijzen op de lokale historie en het belang hiervan', zegt wethouder Herbert Raat (Monumenten, VVD). 'De eerste door Randwijck, Elsrijk en Patrimonium is onlangs gelanceerd. Hiervoor is het belangrijk om belangrijke locaties te behouden en beschermen. En dit kan onder meer door ze aan te wijzen als gemeentelijk monument.'


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:00

Kimberley Klaver: van actrice naar auteur

Amstelveen - De in Amstelveen geboren Kimberley Klaver (38) was lange tijd als actrice te zien in tv-series als SpangaS, Voetbalvrouwen en Vechtersvrouwen, had rollen in de Nederlandse films Verliefd op Ibiza en F*ck de Liefde 2 en was een tijd te horen als radio-dj bij Qmusic. Inmiddels is ze auteur: in 2022 kwam Zuid moeders breken niet uit, een boek dat in de Bestsellerlijst belandde. Vorige maand verscheen deel 2, Zuid moeders hebben geen geheimen. Ook dit boek werd direct een bestseller. 

Algemeen vandaag 08:21

Burgemeester en wethouder Economische Zaken op bedrijventour in Amstelveen

Amstelveen - Op 9 juli 2024 waren burgemeester Tjapko Poppens en wethouder Economische Zaken Adam Elzakalai weer op bedrijventour in Amstelveen. De tour ging dit keer langs twee bedrijven in de zakelijke dienstverlening: BDO Nederland aan de Krijgsman en het ABN AMRO Datacenter.

Kunst & Cultuur gisteren 14:43

Tweede Kunstprijs van de Raad uitgereikt aan jong talent

Amstelveen - In Museum JAN is gisteravond voor de tweede keer de Amstelveense Kunstprijs van de Raad uitgereikt. De prijs is een initiatief van de gemeenteraad en geeft jong veelbelovend talent de kans zich te laten zien en verder te ontwikkelen. De winnende kunstenaar dit jaar is Inka Hilsenbek, eindexamenkandidaat van de Gerrit Rietveld Academie.

Algemeen gisteren 13:25

College waarschuwt ouders brugklassers voor gevaar fatbikes

Amstelveen - Het college van burgemeester en wethouders stuurt deze week een brief aan de ouders/verzorgers van scholieren die na de zomervakantie voor het eerst naar een middelbare school in Amstelveen gaan. Zij waarschuwt hierin voor het gevaar van snelle e-bikes en fatbikes in het verkeer.

Algemeen gisteren 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.

Algemeen gisteren 09:50

Gratis zwemmen met Amstelveenpas

Amstelveen - Houders van de Amstelveenpas kunnen ook deze zomervakantie weer gratis zwemmen bij zwembad De Meerkamp. “Vorig jaar was de actie een succes, het is fijn dat we het dit jaar opnieuw kunnen aanbieden”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen.