Unieke videobeelden van Amstelveense Bevrijdingsfeesten in 1945

Amstelveen - Gemeente Amstelveen heeft  unieke videobeelden openbaar gemaakt van de eerste bevrijdingsfeesten in de straten van Amstelveen, vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog in mei 1945.

De beelden zijn te zien in de historische beeldbank van gemeente Amstelveen, waar steeds vaker, naast historische foto’s, ook videobeelden uit het verleden opduiken. Een prachtig voorbeeld is een video van de eerste bevrijdingsfeesten in de straten van Amstelveen in 1945. In de video is toenamlig burgemeester Haspels te zien. De voice-over in de video is van de heer Raadschelders die de video heeft gemaakt en van Tini Visser, de schrijfster van het lokaal beroemde en gewichtige boek 'Jaren van Verduistering' over Amstelveen in de Tweede Wereldoorlog.

Bekijk de hier de video van de eerste bevrijdingsfeesten. Deze video is vanaf 5 mei ook te zien op beeldbank.amstelveen.nl/video.

Beeldbuis van Amstelveen

Gemeente Amstelveen brengt onder onder de noemer ‘De beeldbuis van Amstelveen’ vanaf nu iedere maand een historische video uit de Beeldbank Amstelveen onder de aandacht met indrukwekkende en verrassende beelden uit het verleden. Deel 1: de bevrijdingsfeesten in 1945, die nu te bekijken is via YouTube

Schatkamer

De beeldbank bezit een ware schatkamer aan historisch beeldmateriaal van Amstelveen. Sinds de start in 2017 heeft de beheerder, Dick Huijer, al ruim 8000 foto’s verzameld en online geplaatst. Maar er bestaat nog veel meer. “Steeds meer Amstelveners benaderen ons, omdat zij historische beeldmateriaal hebben en niet willen dat dit verloren gaat bij overlijden of een verhuizing”, zegt Huijer.

“Wij zijn enorm blij met al deze prachtige foto’s. De laatste tijd ontvangen wij ook steeds vaker bewegende beelden uit het verleden. Vaak op oude VHS-banden of via andere verouderde systemen. We zijn begonnen om deze beelden te digitaliseren, zodat we het online kunnen delen met heel Amstelveen.”

Dick Huijer en Herbert Raat in het Oude Dorp.jpg

Belang van historie

Het college van burgemeester en wethouders heeft geld vrijgemaakt voor de digitalisering van oud videomateriaal. “Het is prachtig om beelden van onze lokale historie te zien en belangrijk om dit te behouden voor de toekomst. Dit willen dan ook voor iedereen online toegankelijk maken”, zegt wethouder Herbert Raat (Monumenten, VVD). “Er ligt niet alleen een schat aan historisch beeldmateriaal in het historisch archief van de gemeente, maar ook op de zolders van Amstelveners. Het zou zonde zijn als dit verloren gaat. Daarom wil ik inwoners die niet weten wat ze met oud beeldmateriaal aan moeten vragen om dit met ons te delen. Zo blijven bijzondere gebeurtenissen uit onze historie bewaard.”   

Schijnwerpers

Vanaf nu zet de Beeldbank Amstelveen iedere maand een video in de schijnwerpers middels een nieuwsbericht op de gemeentelijke website www.amstelveen.nl.  Historisch beeldmateriaal kan aangemeld worden door een mail te sturen naar d.huijer@amstelveen.nl of te bellen naar 020-4528053. Dick Huijer van de Beeldbank Amstelveen is eventueel bereid om interessant beeldmateriaal te komen ophalen.


Meer nieuws

Sport vandaag 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 vandaag 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.

Evenementen & Activiteiten gisteren 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.