VTF, Vivian Tusveld

‘Urbanuskerk had niet gered kunnen worden ondanks problemen bij brandbestrijding’

Amstelveen – Hoewel de brandweer kampte met problemen in de beginfase van de brandbestrijding van de Urbanuskerk omdat gemeente Amstelveen de bluswatervoorziening niet op orde had, had dat geen invloed op het uiteindelijk grotendeels afbranden van de kerk.

Dat stelt burgemeester Bas Eenhoorn naar aanleiding van het onderzoeksrapport van Inspectie Justitie en Veiligheid dat de bevindingen en aanbevelingen heeft uitgebracht naar aanleiding van de brand in de Urbanuskerk, waar de gemeente verantwoordelijk wordt gehouden voor de onvoldoende bluswatervoorziening.

De brandweer kon in de beginfase enkele brandkranen niet vinden en er was 'een niet eenduidig operationeel informatiesysteem van de brandweer'. De Inspectie stelt in haar rapport dat de gemeente verantwoordelijk is voor de brandweerzorg en daarmee voor de bluswatervoorziening. Volgens de inspectie heeft de gemeente tot het moment van de brand onvoldoende invulling aan deze verantwoordelijkheid gegeven.

Inhaalslag

Burgemeester Bas Eenhoorn laat weten dat het college van B &W alle aanbevelingen van het rapport integraal over zal nemen. 'Vrij snel na de verwoestende dag, toen duidelijk was dat bepaalde brandkranen in de beginfase niet te vinden waren, zijn we als gemeente direct een inhaalslag gaan maken. Inmiddels zijn alle brandkranen gecontroleerd en waar nodig gebleken, gerepareerd. Het mag duidelijk zijn dat de brandweer op goede wijze zijn werk moet kunnen doen.'

Daarnaast hebben we werk gemaakt van het herijken van en maken van nieuwe afspraken in de samenwerking met onze partners, de regionale brandweer en de waterleidingbedrijven. Zo houden we meer regie en kunnen we elkaar versterken en scherp houden om de brandweerzorg en bluswatervoorziening op het juiste peil te houden“, aldus de burgemeester namens het college. 

Notre Dame

Een belangrijke conclusie is volgens Eenhoorn dat ondanks de problemen bij de brandbestrijding in de beginfase de kerk niet gered had kunnen worden. 'Het probleem bij het blussen kwam vooral doordat het niet mogelijk was de brand vanuit de binnenkant te bestrijden, omdat het gewelf zich onder het dak bevond. Dit zagen we recent ook bij de brandbestrijding van de Notre Dame. De brandweer heeft een fantastische prestatie geleverd en in ieder geval de toren weten te behouden.'

Lering trekken

Het college onderschrijft het voorstel van de Inspectie om het rapport te delen om lering te trekken uit deze rapportage zodat ook andere gemeenten, veiligheidsregio’s en waterbedrijven de bluswatervoorziening kritisch kunnen bekijken en daar waar nodig verbeteringen aanbrengen.

Zeker ook omdat gemeenten/veiligheidsregio’s voor de waterwinning afhankelijk zijn van 10 waterleveranciers in Nederland met ogenschijnlijk veel verschillende afspraken per gemeente met de regionaal georganiseerde brandweer. Bruikbare en vindbare bluswatervoorzieningen zijn onlosmakelijk verbonden aan een goede samenwerking tussen gemeente, regionale brandweer en de waterleidingbedrijven.

Het college stelt aan de agendacommissie voor om het onderzoeksrapport in de raadscommissie Algemeen, Bestuur en Middelen van 23 mei te bespreken. De Inspectie kan een toelichting op het rapport verzorgen.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.