Bernard Geijsel van Geijsel Kroon Makelaardij

Van een woning naar een appartement

Bernard Geijsel is Register Makelaar Taxateur o.g. bij Geijsel Kroon, gevestigd aan Hoger Einde Noord 31 in Ouderkerk aan de Amstel. Bernard geeft lezers van AmstelveenZ tips en adviezen op het gebied van wonen, in de breedste zin van het woord. Deze keer over het verhuizen van een woning naar een appartement.

Op het moment van het schrijven van dit artikel staan er 290 woningen en 98 appartementen te koop in Amstelveen. Niet eerder was de woningkrapte zo ernstig. Voor starters is Amstelveen onbetaalbaar. Doorstromers hebben het iets gemakkelijker omdat hun huidige woning meestijgt in waarde. Het blijft echter lastig wanneer het aanbod zo beperkt is om uw huidige prachtige woning in te ruilen voor iets anders.

Zeker voor senioren is zo’n verhuizing (veelal naar een appartement) lastig. Gelijkvloers is vaak kleiner; waar laat u alle spullen. Ook het verplichte lidmaatschap met de Vereniging van Eigenaars (VvE) is een nieuwe ervaring. Amstelveen heeft een scala aan appartementencomplexen. Klein, groot, nieuwere of oudere bouw.

Naast de kennismaking met de bestaande leden en het aanvoelen van de sfeer binnen een vereniging lopen de ­financiële en bouwkundige gezondheid van een complex hand in hand.

Er is een nieuwe wet voor VvE’s sinds 1 januari 2018

Ongeveer de helft van de verenigingen spaart structureel te weinig. Dat kan leiden tot achterstallig onderhoud. Daarom moet vanaf 1 januari 2018 bij wet elke VvE jaarlijks een bedrag reserveren voor het groot onderhoud van het gebouw. De hoogte van deze reservering is gebaseerd op een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). De VvE kan ook jaarlijks 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw reserveren.

Onderhoud

Deze nieuwe wet resulteert in gezondere verenigingen zodat u bij aankoop van een appartement meer duidelijkheid krijgt over de staat en de levensduur van bepaalde zaken, zoals: platte daken, collectieve verwarmingsketels, houtwerk van kozijnen, isolatie, standleidingen en fundering.

Servicekosten

Maar deze transparantie binnen de vereniging kan ook leiden tot (forse) verhoging van de servicekosten. Binnen de verenigingen van oudere complexen (denk aan jaren 60 bouw) wordt al snel € 250,-- per maand betaald (exclusief stookkosten) welke grotendeels bestemd is voor groot onderhoud. Houd er rekening mee dat deze vaste lasten een drukkend effect hebben op de marktwaarde van het appartement.

Reservefonds

Wist u dat het aandeel van het appartement wordt meeverkocht en dus in de koopsom van een appartement zit verwerkt? En wist u dat u dit reservefonds moet opgeven als eigen vermogen (Box 3) bij de belastingaangifte?

Aankoop

Al met al vraagt de aankoop van een appartement met de schaarste van deze tijd om vakwerk. Een aankoopmakelaar heeft de expertise u hierin in te begeleiden en te adviseren. Wij zijn u graag van dienst!

Bernard Geijsel,  Register Makelaar Taxateur o.g. Geijsel Kroon


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Algemeen gisteren 17:58

Maai Mei Niet: minder maaien, meer biodiversiteit

Amstelveen - Amstelveen doet mee aan de landelijke campagne ‘Maai Mei Niet’. Om de biodiversiteit te vergroten maait de gemeente de gehele maand mei bermen, bloemweiden en geselecteerde gazonstroken niet. Minder maaien zorgt voor meer bloemen en bijen. 

Verkeer & Vervoer gisteren 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt.