Ansichtkaart met uitnodiging voor 'Verzameld voor Amstelveen'

Veel aandacht voor 'Verzameld voor Amstelveen - de gemeentelijke kunstcollectie'

Amstelveen - De gemeente besteedt veel aandacht aan de lokale tentoonstelling 'Verzameld voor Amstelveen - de gemeentelijke kunstcollectie' die deze zomer in zowel Museum JAN als het Cobra Museum gratis is te bezoeken voor inwoners van Amstelveen.

De gemeente verstuurde eerder al ansichtkaarten om Amstelveners te enthousiasmeren de tentoonstelling(en) gratis te bezoeken.

Bezoek College B en W

Vandaag kwamen de burgemeester en vier wethouders van Amstelveen langs bij het Cobra Museum voor Moderne Kunst om de nieuwe tentoonstelling  te bewonderen. Zij werden in het Cobra welkom geheten door museumdirecteur Stefan van Raay en kregen uitgebreid uitleg over de samenstelling en de achtergronden van de tentoonstelling door Moïsha Kruijer.

Voor het eerst getoonde werken

Daarna vervolgden zij hun bezoek aan de tentoonstelling bij Museum JAN. Deze tentoonstellingen zijn het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de gemeente Amstelveen, het Cobra Museum en Museum JAN. Het Cobra Museum meldt dat bij het bezoek van het College gelijk duidelijk werd dat er veel enthousiasme was bij het College van B&W over de samengebrachte werken uit het depot van het gemeentehuis, die nu voor het eerst getoond worden aan het publiek in beide musea.  Vooral de aanwezigheid van werken van Corneille zorgde voor bewondering omdat deze zo goed aansluit bij de tentoonstelling ‘Corneille 100’, die voor het grootste deel afkomstig zijn uit de eigen collectie van het museum.

Witte rekken

De gekozen werken worden op een heel bijzondere wijze in de Voordrachtzaal van het Cobra Museum tentoongesteld. Deze hangen namelijk aan witte rekken, net alsof ze in het toekomstige depot van de gemeente hangen.

verzameld voor amstelveen bezoek.jpg

De Amstelveense collectie is vanaf na de Tweede Wereldoorlog door de gemeente verzameld, evenals kunst die te zien is in de openbare ruimte van Amstelveen. Speciaal voor deze tentoonstelling is er een begin gemaakt van een inventarisatie van 900 verzamelde werken gemaakt. Ook zijn er nieuwe aankopen gedaan en zijn er opdrachten gegeven aan nieuwe kunstenaars.

Topwerken

De topwerken, die speciaal zijn geselecteerd voor het Cobra Museum uit de brede collectie van de gemeente, zijn onderverdeeld in drie thema’s, te weten: Schenkingen, Aankopen en Cobra Kunst. Schenkingen zijn onder andere gedaan door Inbar Hasson en Schaperkötter.

Bij de nieuwe aankopen zijn bijzondere video-werken te zien. Ook staat er een kleine versie van een prachtig sculptuur van Johannes Verwoerd in de Voordrachtzaal van het Cobra Museum met daarop een QR-code. Indien bezoekers deze activeren met hun mobiele telefoon krijgt men de mogelijkheid een interactieve wandeling te maken door de gemeentecollectie.

Veranderend landschap van Amstelveen

Werken met het veranderend landschap van Amstelveen worden tentoongesteld in Museum Jan. De tentoonstelling ‘Verzameld voor Amstelveen, de gemeentelijke kunstcollectie’ is gratis toegankelijk voor alle inwoners van Amstelveen en te zien tot 25 september 2022.


Meer nieuws

112 vandaag 13:49

Grote politie-inzet in centrum Amstelveen: verdachte situatie in bus

Amstelveen - De politie heeft delen van het centrum van Amstelveen afgezet en is met veel eenheden ter plaatse in de omgeving van het busstation. De politie spreekt van een verdachte situatie in een bus, waarbij een passagier een verdacht pakketje bij zich zou hebben gehad. De bus is op Meander stopgezet en ontruimd.

Algemeen gisteren 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.