Archief: Davey Photography, Davey Baas]

Veiligheid: Amstelveen doet het zo slecht nog niet, relatief hoge waardering voor politie en handhaving

Amstelveen - Inwoners van Amstelveen waardeerden hun veiligheid in 2023 hoger dan inwoners in veel andere gemeenten met 70.000 inwoners of meer. Zo blijken Amstelveners bovengemiddeld tevreden over de inzet van de gemeente (handhavers) en de politie.

Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor (VM) 2023 die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op 1 maart heeft gepubliceerd. Bijna zestig procent van de Amstelveners (58,8%) blijkt (zeer) tevreden over het functioneren van de gemeente op het gebied van leefbaarheid en veiligheid tegenover 42,4% landelijk. Amstelveen krijgt daarmee landelijk gezien zelfs de hoogste waardering. 

Politie en handhaving

Ook zijn Amstelveners over het algemeen meer tevreden over het functioneren van de politie in de eigen buurt dan elders in het land. 41,9% van de Amstelveners is namelijk (zeer) tevreden over de politie, terwijl dat landelijk op 36,2% ligt. Ook de zichtbaarheid van de politie in de buurt (40,1%) ligt aanzienlijk hoger dan het landelijk niveau (33,6%). Van de Amstelveners blijkt bijna dertig procent (28,1%) ook nog eens zeer tevreden over de gemeentelijk handhavers. Ook dat is hoger dan het landelijk gemiddelde (25,8%). 

Onderzoek VM

De VeiligheidsMonitor verzamelde in de periode augustus-oktober 2023 gegevens over (on)veiligheidsgevoelens van inwoners.  De VM deed onderzoek naar overlast, veiligheidsgevoel, slachtofferschap van criminaliteit en tevredenheid over gemeente en politie.Ruim 350 Amstelveners deden mee aan dit tweejaarlijkse representatieve onderzoek. Amstelveen scoorde  in 2021 ook al op veel onderdelen beter dan het landelijk gemiddelde van 70.000+ gemeenten.

Overlast

Van de nu bevraagde Amstelveners ervaart 39,7% een vorm van overlast. Dat lijkt wellicht veel, maar vergeleken met andere gemeenten scoort Amstelveen hiermee goed (landelijk ligt dat gemiddelde met ruim 50 procent namelijk een stuk hoger.  12,8% van de ondervraagde Amstelveners zegt zich wel eens onveilig te voelen in de buurt: 30,2% in algemene zin. Landelijk is dat respectievelijk 19,3% en 38,4%.

Vermogensdelicten en online criminaliteit

Het aantal Amstelveners dat slachtoffer werd van een vermogensdelict is verder gedaald (6,9%) en daarmee significant lager dan landelijk (14,0%). Het percentage Amstelveners dat slachtoffer werd van online criminaliteit ligt met 15,9% rond het landelijk gemiddelde (16,4%). Hoger (16,6%) dan het landelijk gemiddelde (13,7%) is het percentage Amstelveners dat aangeeft discriminatie te ervaren.

Burgemeester positief

Burgemeester Tjapko Poppens is positief over het feit dat Amstelveen het vergeleken met andere gemeenten op veel fronten goed doet. 'Veiligheid is een belangrijk thema in Amstelveen. De uitkomsten van de Veiligheidsmonitor 2023 zijn op de meeste onderdelen beter dan twee jaar geleden en dan het landelijke gemiddelde. Samen met de politie werken wij hard om ervoor te zorgen dat onze stad veilig en leefbaar voor onze inwoners blijft. De score op het ervaren van discriminatie is een aandachtspunt.'


Meer nieuws

Sport vandaag 14:00

Uplift breidt uit met small group training: personal training met zijn vieren

Amstelveen - Al vier jaar timmeren de ‘Ralfen’ druk aan de weg met UPLIFT. Met hun high-end personal trainingsstudio aan de Amsterdamseweg helpen Ralph en Ralf hun clientèle om hen zo fit en weerbaar mogelijk te maken. Naast personal- en duo-training, breiden ze uit met small group training.

Columns vandaag 09:24

Column Geertje Visser: Overvallen

Amstelveen - Ondanks wat overvallen, autokraken, woninginbraken, jongeren die met messen zwaaiden, jongeren die met nepwapens zwaaiden (zwaaiden jongeren gewoon maar eens voor de gezelligheid, hè?) en vechtpartijen, kunnen we rustig slapen hier in Amstelveen. Amstelveners waarderen hun veiligheid namelijk meer dan mensen in andere gemeenten met meer dan 70.000 inwoners. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2023 die het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceerde. Geweldig nieuws natuurlijk, want niets zegt zoveel over veiligheid als de waardering ervan, nietwaar?

Sport gisteren 14:00

Rugbyer Enzo Fontein: 'mijn toekomst ligt in Engeland'

Amstelveen - Enzo Fontein (17) is een rugbyer bij de Amstelveense Rugbyclub ARC. Met zijn team haalde hij drie keer de NK-finale en in 2022 mochten ze de titel Nederlands Kampioen op hun naam schrijven. Begin 2024 was Enzo genomineerd voor Amstelveens talent van het jaar tijdens het Amstelveen Sportgala. Hij werd runner-up en zijn rugbyclub werd als winnaar uitgeroepen tot Vereniging van het jaar. Met zijn zeventien jaar is hij nog jong, maar dat staat zijn grootse dromen niet in de weg. Als het aan hem ligt, vertrekt hij dit schooljaar nog naar Engeland om zijn dromen te verwezenlijken.

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur gisteren 10:27

Fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen

Amstelveen - Visit Amstelveen en Canon organiseren deze lente een fotowedstrijd waarbij op zoek wordt gegaan naar de mooiste natuurfoto. Het voorjaar is dé tijd om er op uit te gaan in Amstelveen. Neem je smartphone en/of camera mee om de natuur vast te leggen, want je kunt er een mooie prijs mee winnen én de mooiste foto’s krijgen een plekje in een tentoonstelling in het Cobra Museum!

Algemeen 11 apr. 2024 16:03

MEAN WELL sponsort sportveldje voor Oekraïense vluchtelingen bij opvanglocatie

Amstelveen - Deze week is een multifunctionele sportveldje bij de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Kronenburg (Sonjashnik) geopend. MEAN WELL, een Taiwanees bedrijf dat sinds 2006 is gevestigd in Amstelveen, is de sponsor van het sportveldje en leverde ook bijbehorende voorzieningen, zoals goals, ballen en netten.