Veiligheid: Amstelveen doet het zo slecht nog niet, relatief hoge waardering voor politie en handhaving
Amstelveen - Inwoners van Amstelveen waardeerden hun veiligheid in 2023 hoger dan inwoners in veel andere gemeenten met 70.000 inwoners of meer. Zo blijken Amstelveners bovengemiddeld tevreden over de inzet van de gemeente (handhavers) en de politie.
Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor (VM) 2023 die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op 1 maart heeft gepubliceerd. Bijna zestig procent van de Amstelveners (58,8%) blijkt (zeer) tevreden over het functioneren van de gemeente op het gebied van leefbaarheid en veiligheid tegenover 42,4% landelijk. Amstelveen krijgt daarmee landelijk gezien zelfs de hoogste waardering.
Politie en handhaving
Ook zijn Amstelveners over het algemeen meer tevreden over het functioneren van de politie in de eigen buurt dan elders in het land. 41,9% van de Amstelveners is namelijk (zeer) tevreden over de politie, terwijl dat landelijk op 36,2% ligt. Ook de zichtbaarheid van de politie in de buurt (40,1%) ligt aanzienlijk hoger dan het landelijk niveau (33,6%). Van de Amstelveners blijkt bijna dertig procent (28,1%) ook nog eens zeer tevreden over de gemeentelijk handhavers. Ook dat is hoger dan het landelijk gemiddelde (25,8%).
Onderzoek VM
De VeiligheidsMonitor verzamelde in de periode augustus-oktober 2023 gegevens over (on)veiligheidsgevoelens van inwoners. De VM deed onderzoek naar overlast, veiligheidsgevoel, slachtofferschap van criminaliteit en tevredenheid over gemeente en politie.Ruim 350 Amstelveners deden mee aan dit tweejaarlijkse representatieve onderzoek. Amstelveen scoorde in 2021 ook al op veel onderdelen beter dan het landelijk gemiddelde van 70.000+ gemeenten.
Overlast
Van de nu bevraagde Amstelveners ervaart 39,7% een vorm van overlast. Dat lijkt wellicht veel, maar vergeleken met andere gemeenten scoort Amstelveen hiermee goed (landelijk ligt dat gemiddelde met ruim 50 procent namelijk een stuk hoger. 12,8% van de ondervraagde Amstelveners zegt zich wel eens onveilig te voelen in de buurt: 30,2% in algemene zin. Landelijk is dat respectievelijk 19,3% en 38,4%.
Vermogensdelicten en online criminaliteit
Het aantal Amstelveners dat slachtoffer werd van een vermogensdelict is verder gedaald (6,9%) en daarmee significant lager dan landelijk (14,0%). Het percentage Amstelveners dat slachtoffer werd van online criminaliteit ligt met 15,9% rond het landelijk gemiddelde (16,4%). Hoger (16,6%) dan het landelijk gemiddelde (13,7%) is het percentage Amstelveners dat aangeeft discriminatie te ervaren.
Burgemeester positief
Burgemeester Tjapko Poppens is positief over het feit dat Amstelveen het vergeleken met andere gemeenten op veel fronten goed doet. 'Veiligheid is een belangrijk thema in Amstelveen. De uitkomsten van de Veiligheidsmonitor 2023 zijn op de meeste onderdelen beter dan twee jaar geleden en dan het landelijke gemiddelde. Samen met de politie werken wij hard om ervoor te zorgen dat onze stad veilig en leefbaar voor onze inwoners blijft. De score op het ervaren van discriminatie is een aandachtspunt.'