De Olmenhof

Verbazing bij Actief voor Amstelveen om opvang economisch daklozen in Olmenhof

Amstelveen - De lokale politieke partij Actief voor Amstelveen heeft met verbazing kennisgenomen dat er in het voormalige verzorgingstehuis De Olmenhof, naast vluchtelingen uit Oekraïne, toch ook economische daklozen worden opgevangen.

Dat meldde de gemeente vorige week spoorslags in een persbericht over de opvang van economisch daklozen in de regio. Economisch daklozen zijn inwoners die door bijvoorbeeld baanverlies of een scheiding geen dak meer boven hun hoofd hebben.

Vraagtekens

Bewoners moesten recent (per april) De Olmenhof verlaten, omdat de maximale huurtermijn van 10 jaar was bereikt. Diverse bewoners kwamen daardoor zonder dak boven hun hoofd te zitten. De Olmenhof wordt de komende periode tijdelijk gebruikt voor de opvang van ontheemden uit Oekraïne, totdat de Olmenhof wordt herontwikkeld. Bij Actief voor Amstelveen is de verbazing groot dat de gemeente op deze plek toch ook opvang blijkt te bieden aan economisch daklozen, terwijl de eerdere bewoners moesten vertrekken en daardoor ecomisch dakloos zijn geworden.

Onderscheid

'In de Olmenhof zou alleen plaats zijn voor de ontheemden uit Oekraïne,' meldt AVA. 'Op meerdere vragen gesteld door Actief voor Amstelveen en andere partijen uit de gemeenteraad of er eventueel een andere oplossing zou kunnen komen voor de laatste bewoners die nog niets anders gevonden hebben, kwam steevast het antwoord dat er geen mogelijkheden waren omdat men geen onderscheid wilde maken tussen economische daklozen.'

Gonnie van Rietschoten: 'Natuurlijk hebben wij begrip dat er meer opvang komt voor economische daklozen want elke economische dakloze is er 1 teveel. Maar juist op deze locatie waar bewoners economisch dakloos zijn geworden en er regelmatig is gevraagd of er echt geen oplossing gevonden kon worden, is voor Actief voor Amstelveen reden om vragen te stellen.'

Vragen

De vragen die Actief voor Amstelveen aan het College heeft gesteld zijn:

  • Wanneer en door wie is het besluit genomen dat er in de Olmenhof plekken komen voor economische dakloze gezinnen?
  • Waarom is er besloten om woningen juist in de Olmenhof toe te wijzen voor economische dakloze?
  • Heeft het college nog andere locaties in Amstelveen op het oog om opvang te creëren voor economische daklozen?
  • De kosten voor de verbouwing van de Olmenhof wordt gefinancierd uit de rijksvergoedingen voor de opvang van ontheemden uit Oekraïne. Wie gaat de verbouwing van deze woningen voor economische daklozen betalen?
  • Waarom is er gekozen voor specifiek economisch dakloze gezinnen? Het college wilde geen onderscheid maken bij economische daklozen door de ene groep niet voor te trekken ten opzichte van de andere groep. In hoeverre vind het college dat hieraan nu wordt voldaan?
  • Om hoeveel woningen gaat het in de Olmenhof?
  • Komen de bewoners die per 2 april vertrokken zijn en nog geen andere woonruimte hebben gevonden, eventueel ook in aanmerking voor een woning in de Olmenhof voor economische daklozen?

Meer nieuws

Kunst & Cultuur 17 mei 2024 11:59

Schouwburg Amstelveen: voorverkoop seizoen 2024/2025 op 25 mei van start

Amstelveen - Schouwburg Amstelveen start de online voorverkoop voor het seizoen 2024-2025 op zaterdag 25 mei om 10.00 uur. Op het programma staan ruim 250 voorstellingen vol bekende cabaretnamen, vrolijk jeugdtheater, toptoneel, adembenemende dans en grote musicals.

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur 17 mei 2024 11:28

Historische route van 13km langs Groenelaan, Waardhuizen, Nes

Amstelveen - Gemeente Amstelveen is weer een nieuwe historische route rijker. Het is inmiddels de vierde historische route in de gemeente. Deze route combineert de rust en natuur van de Bovenkerkerpolder met het dorpse karakter van Nes en het meer stedelijke landschap van Groenelaan en Waardhuizen; de route voert grotendeels door de polder en langs rivier de Amstel.

112 17 mei 2024 09:49

Zware aanrijding op kruising Legmeerdijk/N201

Amstelveen / Aalsmeer - Op de kruising van de Legmeerdijk met de N201 heeft donderdagavond een ernstig ongeval plaatsgevonden. Twee auto's botsten op elkaar met veel schade tot gevolg.

Verkeer & Vervoer 16 mei 2024 15:53

Brug Ouderkerk na aanpassingen weer volledig in gebruik: ook voor scheepvaart

Amstelveen / Ouderkerk - Na diverse aanpassingen en na meerdere testen, kan Brug Ouderkerk weer volledig bediend worden. Het wegverkeer kon op 14 mei al gebruik maken van de brug na de laatste storing, vandaag (donderdag 16 mei) is ook de stremming voor scheepvaart hoger dan 2.90 meter opgeheven.