RV

Verbetering winkelgebieden Amstelveen noodzakelijk; provincie verstrekt subsidie

Amstelveen - Door de coronacrisis en de toename van online verkopen is de urgentie om (fysieke) winkelgebieden in Amstelveen te versterken toegenomen. Dat stelt wethouder Floor Gordon (Economische Zaken, D66). De provincie Noord-Holland heeft nu een subsidie verstrekt waarmee een start kan worden gemaakt met een verbeterde onderlinge samenwerking tussen ondernemers in diverse winkelgebieden.  

Amstelveen kent volgens de gemeente 14 wijkwinkelgebieden, waar in verschillende mate de uitstraling, de onderlinge samenwerking tussen ondernemers en het doen van gezamenlijke investeringen achterblijft, de promotie van het winkelgebied niet toereikend is en waar langdurige leegstand is ontwikkeld.

Toekomstbestendige winkelgebieden

De Provincie Noord-Holland maakt het met de subsidieregeling Toekomstbestendige Winkelgebieden mogelijk om zowel ondernemers als gemeenten te laten investeren in de verbetering van winkelgebieden. De provinciale subsidie, die gemeente Amstelveen met ondersteuning van de Vereniging van Amstelveense Detaillisten (VAD) toegezegd heeft gekregen,  bedraagt € 25.000,-. Met een door de gemeente gedragen cofinanciering van eveneens 25.000 euro bedraagt het totale uitvoeringsbudget € 50.000,-.

Impuls detailhandel

Wethouder Gordon stelt in een persbericht van de gemeente dat met de subsidie de samenwerking tussen gemeente, de VAD, en wijkwinkelgebieden structureel kan verbeteren en dat er een impuls kan worden gegeven aan de detailhandelsstructuur. 'De urgentie hiervan is door de coronacrisis en de toename van de online verkopen, toegenomen,' aldus Gordon,

Winkelstraatmanager

Voorzitter Atilla Meulenbelt van de VAD laat in hetzelfde persbericht weten ook kansen te zien voor de detailhandelssector: 'Voor de inventarisatie en de uitvoering van het traject wordt een ervaren winkelstraatmanager aangetrokken die een plan van aanpak voor 5 winkelgebieden zal opstellen en per gebied en die subsidies probeert te krijgen om het plan uit te voeren.' 

De VAD blijft nauw betrokken bij de stappen die gezet worden. De gemeente maakte samen met de VAD al een grove inventarisatie van problemen én verbeterplannen van de 14 Amstelveense winkelgebieden. 'Van deze gebieden komen uiteindelijk 5 winkelgebieden in aanmerking om het komende jaar in samenwerking met een winkelstraatmanager het gebied te versterken.

Stimuleringsfonds lokale economie

Het uitvoeringsplan voor tenminste vijf winkelgebieden kan bijvoorbeeld bestaan uit het oprichten van een ondernemersvereniging, een BIZ, een plan van aanpak leegstand, een promotie- of investeringsplan. Om de realisatie van de uitvoeringsplannen vervolgens te bekostigen wordt aansluiting gezocht met het Gemeentelijke Stimuleringsfonds lokale economie of via externe subsidies. Via het Stimuleringsfonds Lokale economie stelt de Gemeente Amstelveen € 750.000,- beschikbaar voor gezamenlijke initiatieven van ondernemers.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Winkels vandaag 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.