Verdachten in fraudezaak KPMG-gebouw gaan vrijuit

Verdachten in fraudezaak KPMG-gebouw gaan vrijuit Foto: Het KPMG-hoofdkantoor gezien vanaf de Burgemeester Boersweg

Amstelveen - De vier personen die werden verdacht van fraude rond de bouw van het KPMG-kantoor in Amstelveen zijn vrijgesproken van alle verdenkingen. Dat geldt ook voor de twee bedrijven die in deze zaak waren aangeklaagd.


- Lees verder onder deze advertentie -

De betrokkenen werden verdacht van het doen van onjuiste aangiften voor de vennootschapsbelasting. Daarom had het Openbaar Ministerie (OM) tegen voormalig topman van het KPMG Jaap van Everdingen een celstraf van negen maanden geëist. Tegen projectontwikkelaar Fred Meijer was een celstraf van zes maanden geëist.

Kostenpost

De verdachten zouden kosten voor de inrichting van het nieuwe kantoor en een zogenoemde realisatievergoeding hebben aangemerkt als kostenpost, terwijl het volgens het Openbaar Ministerie in werkelijkheid om verkapte winstuitdelingen zou zijn gegaan. De betrokkenen zouden ook een valse overeenkomst en valse facturen hebben opgesteld.

De rechtbank oordeelt volgens een bericht op rechtspraak.nl vandaag dat er te weinig aanknopingspunten zijn waaruit blijkt dat de opgevoerde kostenposten in werkelijkheid winstdelingen betroffen. Daardoor kan ook niet worden geconcludeerd dat de mannen onjuiste aangiften voor de vennootschapsbelasting hebben gedaan.

Vals

De realisatieovereenkomst en de facturen blijken helemaal niet vals te zijn. Daardoor is er dus ook geen sprake van valsheid in geschrift of van witwassen van de realisatievergoeding.


Reacties