Maarten de Haan, burgerraadslid D66

Verduurzamen woning te prijzig? D66 ziet oplossing voor alle Amstelveners met nieuwe regeling

Amstelveen - De Amstelveense fractie van D66 wil dat een duurzaam huis voor álle Amstelveners bereikbaar wordt en niet alleen voor inwoners die goed bij kas zitten. De partij heeft het initiatief genomen om een speciale regeling te ontwikkelen om huiseigenaren die hun woning graag willen verduurzamen maar dat niet kunnen betalen op slimme wijze te ondersteunen.

Het voorstel om die speciale regeling te ontwikkelen, is door de gemeenteraad unaniem aangenomen en mede ingediend door oppositiepartijen CDA en Lijst Höcker.

Maandelijkse termijn gelijk of lager aan besparing energierekening

'Deze regeling moet ervoor zorgen dat huiseigenaren die hun woning wel willen verduurzamen in staat worden gesteld om hun woning energiezuinig te maken. De huiseigenaar betaalt de verduurzaming terug in maandelijkse termijnen, maar dit bedrag is lager dan of gelijk aan de besparing op de energierekening: je merkt er dus niks van in jouw portemonnee, maar je hebt wel een comfortabele verduurzaamde woning,' zegt burgerraadslid Maarten de Haan.

Veel Amstelveense woningen niet energiezuinig

In Amstelveen ligt een grote opgave om woningen te verduurzamen. 49% van de woningvoorraad in Amstelveen bestaat volgens D66 uit eengezinswoningen, waarvan een groot deel van de woningen niet energiezuinig is: 'Deze woningen hebben energielabels E, F, G, wat er op neerkomt dat deze woningen geen tot weinig isolatie hebben en zonnepanelen ook ontbreken. Hierdoor ontsnapt warmte naar buiten door de ramen, muren, vloer en dak.' 

Ondersteunen

Maarten de Haan, burgerraadslid voor D66 noemt dat een lose-lose situatie: 'Slecht geïsoleerde woningen stoten relatief veel CO2-uit, wat slecht is voor het milieu. Daarnaast zorgt slechte isolatie voor hoge energiekosten voor inwoners. Daarom moeten we proberen mensen grip te geven op hun energierekening door schone energieopwekking met zonnepanelen te stimuleren én door inwoners te ondersteunen met de praktische uitvoering van het verduurzamen van hun woning”. 

Regeling voor huiseigenaren

D66 wil dat het college met een voorstel komt, voor het einde van het jaar, waarin de regeling staat uitgewerkt.  'Met de regeling die wij voor ogen hebben, gaan we een grote stap zetten in de verduurzaming van Amstelveen', aldus de Haan. 


Meer nieuws

Sport vandaag 08:00

Geen voetbal, geen hockey maar honkbal!

Amstelveen - Jongetjes gaan op voetbal. Althans, zo gaat het vaak. Jelmer en Timo maakten beiden een andere keuze; zij gingen op honkbal. Deze sport beoefenen zij nog altijd met ontzettend veel plezier. ‘Slaan, vangen, rennen en gooien; honkbal heeft het allemaal’, vertelt Timo. ‘Dat maakt het zo afwisselend en leuk. Het is misschien niet zo bekend, maar ik kan iedereen uitnodigen het zelf eens te ervaren.’

112 gisteren 19:13

Motorrijder gewond bij ongeval op N201

Regio - Een motorrijder is woensdagavond gewond geraakt bij een ongeval op de provinciale weg N201. De motor kwam in botsing met een graafmachine.

Sport gisteren 16:00

Hockey tweeling met basketbal DNA

Amstelveen - De tweelingzusjes Isa en Norah Goedhart startten op jonge leeftijd met basketbal. Niet zo gek met een oma en tante die uitkwamen voor het Nederlands basketbalteam en ouders in het Noord-Hollands team.’ Hoewel ze beschikken over de ideale lengte voor de basketbalsport, ligt hun hart echter bij hockey. Inmiddels spelen ze al sinds hun 6e met veel plezier bij hockeyclub Pinoké.