Pixabay.com

Vergrijzend Amstelveen heeft 2500 ouderenwoningen en 315 verpleeghuisplekken extra nodig

Amstelveen - Omdat de Amstelveense bevolking steeds verder vergrijst en ouderen langer zelfstandig wonen, is het huidige woningaanbod voor ouderen binnen de gemeentegrenzen momenteel volstrekt onvoldoende. Er zijn de komende twintig jaar zo’n 2.500 extra woningen voor ouderen nodig en ook nog eens 315 plekken in verpleeghuizen. 

De uitdagingen voor Amstelveen zijn groot om te zorgen dat oudere inwoners in de toekomst een passende (woon-)plek hebben binnen de gemeente: een nieuwe woonzorgvisie voor ouderen, die de Amstelveense gemeenteraad 16 februari 2022 gaat behandelen, moet soelaas gaan bieden.  

Passende woningen broodnodig

Wethouder Rob Ellermeijer (Wonen, VVD) laat weten dat uit onderzoek is gebleken dat het broodnodig is dat er meer passende woningen komen voor ouderen in Amstelveen: 'De komende jaren gaan wij samen met partners op zoek naar oplossingen en locaties om te zorgen dat er ook in de nabije toekomst voldoende woningen en zorgplekken voor de Amstelveense ouderen zijn. Ouderdom komt met gebreken en de behoefte aan levensloopbestendige woningen stijgt. In deze huizen kan men blijven wonen als men ouder wordt. En als zelfstandig wonen niet meer gaat, moet er een plek zijn in een verpleeghuis.' 

Meer nodig dan alleen woningen

Om ervoor te zorgen dat inwoners met een goede kwaliteit van leven oud kunnen worden in Amstelveen, is er meer nodig dan een passende woning alleen. Wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg, PvdA): 'We hebben de komende jaren veel aandacht voor het vormen van zogenaamde vitale wijken, waar voor ouderen de nodige zorg en ondersteuning in de buurt zit. Het is belangrijk om als oudere in je eigen woonplaats te kunnen blijven wonen. Daar ben je thuis, en de sociale contacten in de buurt, bijvoorbeeld met familie, vrienden en buren, zijn onmisbaar om vereenzaming te voorkomen.'

Bouwen en voorlichting

De nieuwe woonzorgvisie biedt een aantal kaders, handvatten en oplossingsrichtingen: 'Hiermee kunnen woningcorporaties, beleggers, zorgaanbieders, inwoners en de gemeente samen aan de slag, zodat mensen niet, vanwege een veranderende hulp­ of zorgvraag, gedwongen worden om de gemeente te verlaten omdat er geen geschikte (zorg)woning voor hen beschikbaar is', meldt de gemeente. 'Naast het bouwen van woningen, wil de gemeente inwoners ook op tijd gaan voorlichten over wat ouder worden betekent voor hun woon- en zorgbehoefte.'


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Winkels vandaag 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. 

Algemeen 17 apr. 2024 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.