Auto's aan de Sportlaan, AmstelveenZ

Verkeersdrukte rond scholen Sportlaan: Amstelveen overweegt aanpassing schooltijden

Amstelveen - De verkeersveiligheid bij de grote scholen in de omgeving van de Sportlaan is dermate in het geding dat gemeente Amstelveen in overleg is met het Amstelveen College, het Hermann Wesselink College (HWC) en de International School of Amsterdam over aangepaste starttijden van de scholen.

Met name in de ochtend slibt de Sportlaan, inclusief het omliggende lokale wegennet, flink dicht met autoverkeer en is het vooral een drukte van belang met fietsende leerlingen. 

'Als alle leerlingen op dezelfde tijd op school moeten zijn zorgt dit voor een enorme drukte en dat heeft gevolgen voor de verkeersveiligheid', concludeert wethouder Rob Ellermeijer (Verkeer, VVD). 'Door de starttijden van scholen aan te passen wordt de verkeersdrukte minder en dat bevordert de verkeersveiligheid in het gebied. Hier is constructief overleg over.' 

Scholen: niet eenvoudig

De scholen voelen volgens de gemeente ook de verantwoordelijkheid om over oplossingen na te denken. 'Maar het is voor middelbare scholen niet heel makkelijk om begin- en eindtijden te wijzigen', zegt Bert Kozijn van het HWC.

Voor het HWC en ook voor het Amstelveen College bracht het Nationaal Programma Onderwijs tijdelijk de mogelijkheid om een ander lestijdenrooster in te zetten om onderwijs op maat aan te bieden. 'Dat hebben we gedaan. Zo was het mogelijk om een maatschappelijk probleem te koppelen aan de invulling van het Nationaal Programma Onderwijs', zegt Anke de Peuter van het Amstelveen College. De geboden oplossing is een tijdelijke oplossing. Beide scholen hebben uitgesproken hun lestijdenrooster over een halfjaar te evalueren en dan vervolgens te kijken wat de volgende stap is.

Eerdere maatregelen

De gemeente nam eerder ook al maatregelen om de verkeerssituaties rond scholen te optimaliseren. “We zien dat het steeds drukker wordt in het verkeer, maar ook dat het aantal leerlingen toeneemt”, zegt Ellermeijer. “Het is daarom belangrijk om de verkeersveiligheid waar nodig te optimaliseren. Nadat in 2019 de eerste aanpassingen zijn uitgevoerd, zijn vorig jaar op basis van vastgestelde richtlijnen aanpassingen doorgevoerd rond scholen.”

Overstekende kinderen

Het college van B en W heeft de richtlijnen in januari 2020 vastgesteld voor de gebieden rond scholen, ook wel schoolzones genoemd. “Het doel van dit beleid is om duidelijke voorschriften te hebben voor een verkeersveilige schoolomgeving, zowel voor de 30 km/u-wegen als de 50 km/u-wegen, in het bijzonder op plekken waar veel kinderen oversteken”, legt Ellermeijer uit.

Schoolzone

In de gemeentelijke richtlijnen wordt onder meer voorgeschreven dat het woord ‘school’ of ‘schoolzone’ is aangebracht op de weg. Ook zijn er adviessnelheden. Op 30 km/u-wegen is de adviessnelheid 15 km/u. Op 50 km/u-wegen is de adviessnelheid 30 km/u, dit in combinatie met een waarschuwingsbord voor overstekende kinderen.

Tevens zijn er, waar mogelijk, zebrapaden aangelegd op plekken waar veel kinderen oversteken. Dit is met name van belang op 50 km/u-wegen. Op die plekken zijn de zebrapaden uitgevoerd met een middeneiland en bij voorkeur op een verkeersplateau. Ook is het uitgangspunt om de zebrapaden op deze wegen te voorzien van een fluorescerend waarschuwingsbord met knipperlichten die met een drukknop te bedienen zijn door voetgangers

 


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen gisteren 19:21

Amstelveen van voorheen (270)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 270 een foto van het Augustinuspark, die we kregen toegestuurd door Bert van den Broek van Hubo Lambertus van den Broek. 

Algemeen 23 okt. 2021 13:02

Energiebesparen: Amstelveen zet vol in op Klimaatweek

Amstelveen - Gemeente Amstelveen doet ook dit jaar doet mee aan de Nationale Klimaatweek, die loopt van 27 oktober tot en met 5 november 2021. Tijdens deze Klimaatweek attendeert gemeente Amstelveen inwoners extra op diverse duurzame  acties en helpt het inwoners op weg om energie te besparen.

112 22 okt. 2021 19:46

Brandweer blust keukenbrand aan Kringloop

Amstelveen - De brandweer is vrijdagavond uitgerukt naar Kringloop in de wijk Groenelaan naar aanleiding van een keukenbrand in een bungalow.