Verkeerseducatie in Amstelveen onder de maat
AMSTELVEEN - Amstelveen presteert onder de maat op het gebied van verkeerseducatie op scholen. Het gaat hierbij met name om educatie van jonge kinderen op de basisschool en leerlingen uit het voortgezet onderwijs.
Dat is gebleken uit de Monitor Meerjarenambitie Verkeersveiligheid 2011-2015 van de Stadsregio Amsterdam. Voor de vijf partijen die Amstelveen vertegenwoordigen in de Regioraad is het reden genoeg om (op initiatief van D66 en GroenLinks) het college op te roepen meer aandacht te geven aan verkeerseducatie op scholen.
'95% van de verkeersongelukken
vindt plaats door het gedrag
van verkeersdeelnemers'
Gedrag
Naast het verkeersveilig maken van de ruimtelijke omgeving is het geven van verkeersonderwijs op scholen van belang om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. Uit onderzoek blijkt dat 95% van de verkeersongelukken plaatsvindt door het gedrag van verkeersdeelnemers. Op het algemene verkeersexamen na blijft Amstelveen, vergeleken met andere steden uit de regio, flink achter.
Minder verkeersouders
Zo is er geen duidelijk beeld wat welke school of kinderopvanginstelling doet om hun leerlingen van onderwijs over verkeer te voorzien. Daarnaast is het aantal verkeersouders op basisscholen drastisch gedaald. Alle partijen in de gemeenteraad roepen het college dan ook middels een motie op de aangeboden verkeerseducatie te inventariseren en maatregelen te nemen wanneer scholen ondermaats presteren.
Ongelukken
Edwin van der Waal, raadslid voor D66 in Amstelveen: 'Veel verkeersongelukken bij de jeugd gebeuren als er een verandering van vervoerswijze plaatsvindt, zoals voor het eerst zelfstandig op de fiets, of als de verplaatsingsafstand verandert wanneer een kind bijvoorbeeld verhuist. Om de veiligheid te vergroten is een integrale aanpak de beste manier; zowel aandacht voor een veilige infrastructuur als beïnvloeding van gedrag door middel van educatie, voorlichting en handhaving.'
Verrassend
Tessa van Wijnen, GroenLinks vult aan: De uitkomst van het onderzoek was echt verrassend, ik ben er altijd vanuit gegaan dat scholen veel deden aan verkeerseducatie. Er valt hier veel te winnen, ook op het gebied van samenwerking tussen onderwijsdiensten, ouders, gemeente en stadsregio.'