Verkeerseducatie in Amstelveen onder de maat

AMSTELVEEN -  Amstelveen presteert onder de maat op het gebied van verkeerseducatie op scholen. Het gaat hierbij met name om educatie van jonge kinderen op de basisschool en leerlingen uit het voortgezet onderwijs. 


Dat is gebleken uit de Monitor Meerjarenambitie Verkeersveiligheid 2011-2015 van de Stadsregio Amsterdam. Voor de vijf partijen die Amstelveen vertegenwoordigen in de Regioraad is het reden genoeg  om (op initiatief van D66 en GroenLinks) het college op te roepen meer aandacht te geven aan verkeerseducatie op scholen.


'95% van de verkeersongelukken
vindt plaats door het gedrag
van verkeersdeelnemers'


Gedrag
Naast het verkeersveilig maken van de ruimtelijke omgeving is het geven van verkeersonderwijs op scholen van belang om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. Uit onderzoek blijkt dat 95% van de verkeersongelukken plaatsvindt door het gedrag van verkeersdeelnemers. Op het algemene verkeersexamen na blijft Amstelveen, vergeleken met andere steden uit de regio, flink achter.


Minder verkeersouders
Zo is er geen duidelijk beeld wat welke school of kinderopvanginstelling doet om hun leerlingen van onderwijs over verkeer te voorzien. Daarnaast is het aantal verkeersouders op basisscholen drastisch gedaald. Alle partijen in de gemeenteraad roepen het college dan ook middels een motie op de aangeboden verkeerseducatie te inventariseren en maatregelen te nemen wanneer scholen ondermaats presteren.


Ongelukken
Edwin van der Waal, raadslid voor D66 in Amstelveen: 'Veel verkeersongelukken bij de jeugd gebeuren als er een verandering van vervoerswijze plaatsvindt, zoals voor het eerst zelfstandig op de fiets, of als de verplaatsingsafstand verandert wanneer een kind bijvoorbeeld verhuist. Om de veiligheid te vergroten is een integrale aanpak de beste manier; zowel aandacht voor een veilige infrastructuur als beïnvloeding van gedrag door middel van educatie, voorlichting en handhaving.'


Verrassend
Tessa van Wijnen, GroenLinks vult aan: De uitkomst van het onderzoek was echt verrassend, ik ben er altijd vanuit gegaan dat scholen veel deden aan verkeerseducatie. Er valt hier veel te winnen, ook op het gebied van samenwerking tussen onderwijsdiensten, ouders, gemeente en stadsregio.'


Meer nieuws

Algemeen vandaag 08:00

In één oogopslag alle preventieve jeugdhulp

Amstelveen - Woensdagavond 19 juni overhandigden wethouders Jeugd Frank Berkhout (Amstelveen) en Bart Kabout (Aalsmeer) een folder met al het aanbod van preventieve jeugdhulp aan de Huisartsen Coöperatie Amstelland. Ouders, jongeren, huisartsen, scholen en hulpverleners zien in het overzicht welke laagdrempelige en vaak gratis hulp er in de gemeenten beschikbaar is.

Algemeen vandaag 07:27

D66 wil bijsturing op groenambities Amstelveen

Amstelveen - Ruimte is schaars in Amstelveen en er moeten vaak keuzes worden gemaakt tussen zaken zoals woningen, wegen en groen. D66 wil dat groen niet een restpost wordt omdat het ondergeschikt is aan andere ruimtelijke prioriteiten.

Sport gisteren 15:56

Spectaculair topbeachvolleybal in Stadshart: Amstelveense Benthe strijdt mee om titel Queen of the Court

Amstelveen - Het Stadsplein in Stadshart Amstelveen is deze weken omgetoverd tot zandparadijs en dit weekend staat het spectaculaire eredivisie beachvolleybaltoernooi Betcity Queen & King of The Court op het programma. De Amstelveense Benthe Essink is samen met haar partner Lieke Gijsen een van de deelnemers aan dit sterk aan populariteit winnende eredivisie-toernooi en hoopt in haar eigen woonplaats natuurlijk Queen of the Court te worden.

Algemeen gisteren 13:23

Kinderraad viert verschillende culturen met culturenkookboek

Amstelveen - Op woensdag 19 juni overhandigde de kinderraad van Amstelveen het door hen zelf gemaakte culturen kookboek aan wethouder diversiteit Floor Gordon. De kinderraad heeft dit kookboek gemaakt omdat ze het belangrijk vinden dat Amstelveen trots is op alle verschillende culturen in de stad en ze willen dat deze verscheidenheid aan geloven en culturen gevierd wordt. De kinderraad geeft alle bassischolen in Amstelveen het culturenkookboek cadeau.