Schetsontwerp van de nieuwe bamboebrug

Vernieuwing 175 meter lange Bamboebrug in Amsterdamse bos

Amstelveen - De bamboebrug in het Amsterdamse bos is vanaf vandaag tot eind september afgesloten: er verrijst een nieuw, gerenoveerd exemplaar. De originele, 175 meter lange brug werd in het jaar 2000 gebouwd als eerste bamboebouwwerk in Nederland en was sneller dan verwacht aan het einde van zijn levensduur gekomen.

De bamboebrug, een belangrijke verbinding van recreatiegebied De Poeloever/De Oeverlanden naar het Bloesempark, bleek niet voldoende bestand tegen de overwegend natte Nederlandse weersomstandigheden en stond nagoenoeg op instorten, waardoor deze lange tijd werd afgesloten. De brug kon na een diverse noodreparaties weer open maar is uiteraard hard aan vervanging toe.

Bamboebrug nieuwe stijl

De nieuwe brugleuningen worden nu gemaakt van thermisch verzinkt staal in combinatie met composiet-bamboe staanders en staaldraad. Dit materiaal heeft een langere levensduur en is bestand tegen de westerse weersomstandigheden.

De staanders van de nieuwe brug zijn ontworpen in de vorm van een draak, passend bij het Japanse uitgangspunt voor het Bloesempark. De staanders volgen een vloeiende lijn van hoog naar laag en verschillen per zijde. Op de brug wordt ook een aantal zitjes gemaakt zodat bezoekers van de omgeving kunnen genieten.

Inmiddels zijn de nieuwe onderdelen gereed en kan het renovatiewerk  beginnen. Omdat het niet mogelijk is voor de medewerkers van de aannemer om tijdens het werk minimaal 1,5 meter afstand te houden tot bezoekers, wordt de brug afgesloten tijdens de renovatie.

Omgeving Bloesempark opgewaardeerd

Naast de renovatie van de bamboebrug is eind 2019 ook gewerkt aan de toegankelijkheid van het gebied rondom het Bloesempark. Op de Bleekerskade bij het Bloesempark is bijvoorbeeld de weg opnieuw geasfalteerd. Ook de bamboe-planten en de rododendrons in het gebied zijn nagekeken en waar nodig bijgeplant.

De planning is dat de werkzaamheden aan de bamboebrug tot en met 25 september duren.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.

Onderwijs & Educatie 26 mrt. 2024 10:52

Gezamenlijke aanleg van bloeibos bij basisschool De Bloeiwijzer

Amstelveen - Leerlingen van basisschool De Bloeiwijzer hebben samen met buurtbewoners en groenwethouder Floor Gordon onder toeziend oog van schooldirecteur Ronald Bouwman 580 bomen en struiken aangelegd in een nieuw 'Bloeibos'.