De beoogde Pathé-locatie in het bieb-gebouw is van de baan.

Vernieuwing Stadshart: plannen voor Pathé-bioscoop

AMSTELVEEN –  Een nieuwe volwassen bioscoop (Pathé), grotere terrassen en horeca aan het Stadsplein en een overkapping van de Versgroep. Het zijn de nieuwste plannen voor een ingrijpende vernieuwing van winkelcentrum Stadshart Amstelveen.

Dat heeft het college van B en W vandaag bekend gemaakt.

Bioscoop
De bioscoop wordt beoogd in het huidige gebouw van de bibliotheek en boekhandel Venstra, zo blijkt uit een artistieke impressie van de plannen. Daarvoor dient het gebouw uitgerust te worden met een extra etage. Eigenaar Unibail-Rodamco heeft al heel lang de wens voor een grotere bioscoop in het winkelcentrum.

Wethouder Herbert Raat (VVD) heeft vanmiddag persoonlijk brieven rondgebracht om buurtbewoners op de hoogte te stellen van de plannen.

Het plan is vandaag vastgesteld door het college van B en W. Het voorstel stelt kaders waarbinnen eigenaren in het Stadshart als Unibail-Rodamco en a.s.r. plannen kunnen maken. Een nieuwe bioscoop aan het Stadsplein, een overdekt versplein en uitbreiding van terrassen zijn dus enkele mogelijkheden die de Ruimtelijke Uitwerking Visie Stadshart biedt.

Vernieuwing
Wethouder Herbert Raat (VVD): “Het Stadshart is toe aan vernieuwing en verbetering. Het vijftig jaar oude V&D pand wordt aangepakt en herontwikkeld voor de komst van warenhuisketen Hudson’s Bay. Ook op andere plekken is vernieuwing nodig, om te voorkomen dat het Stadshart minder aantrekkelijk wordt. We kiezen in Amstelveen nadrukkelijk niet voor een shopping mall, waar er over de hele wereld al zoveel van zijn. We kiezen voor een Stadshart dat werkt als een binnenstad, waarbij functies zoals wonen, winkelen, horeca, cultuur en werken elkaar versterken. In de verdere uitwerking is draagvlak bij en respect voor bewoners, winkeliers en andere ondernemers in en rondom het gebied essentieel. Het Stadshart is namelijk een plek voor álle Amstelveners.”

Definitieve oplossing voor de markt
Op dit moment moet de markt zeven keer per jaar verplaatsen naar het Handelsplein, in verband met evenementen zoals het Stadspleinfestival. Dit tot ongenoegen van de marktondernemers. Tegelijkertijd biedt het Stadsplein op dagen buiten de markt een erg grote en kale aanblik. De Ruimtelijke Uitwerking Visie Stadshart biedt de mogelijkheid om het Stadsplein te herinrichten tot een aantrekkelijke plek, waar tegelijkertijd ruimte is voor evenementen en de wekelijkse markt. Hiervoor wordt de markt meer naar de Rembrandtweg opgeschoven. Dit zorgt er direct voor dat deze straat betrokken wordt bij de rest van het winkelgebied.

Verlevendiging in de avonduren
Daarnaast schept de Uitwerking mogelijkheden voor een nieuwe bioscoop en uitbreiding van terrassen aan het Stadsplein. Zo komt er meer levendigheid op het plein in de avonduren. De bioscoop komt bij voorkeur bovenop de bibliotheek. Vanzelfsprekend gebeurt dit in overleg met de architect en andere huurders.

Vergroten aantrekkelijkheid oostzijde
Met de komst van Hudson’s Bay krijgt de oostzijde van het Stadshart een nieuwe impuls. Om de aantrekkelijkheid van de rest van de oostzijde te vergroten, lijkt ook hier een reconstructie noodzakelijk. Aangezien zich hier ook woningen bovenop het winkelgebied bevinden, stelt de gemeente de eis dat de initiatiefnemer in overleg treedt met de bewoners en eigenaren om tot een passende oplossing te komen.

Maandagavond 15 mei inloopavond
De gemeente Amstelveen organiseert op maandagavond 15 mei een inloopavond voor inwoners en andere geïnteresseerden. De avond vindt plaats in de Schouwburg Amstelveen, Stadsplein 100. Geïnteresseerden kunnen tussen 19:00 en 21:30 uur binnenlopen om de plannen te bekijken en vragen te stellen aan medewerkers van de gemeente.

Politieke behandeling
Het voorstel wordt op 6 juni aanstaande behandeld in de commissie Ruimte, Wonen en Natuur.

* De artisitieke impressie is een mogelijke toekomstige weergave. Aan het beeld kunnen geen rechten worden ontleend.

 


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen gisteren 19:37

Amstelveen van voorheen (196)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 196 een foto van een klassieke Van Poelgeest-touringbus zoals deze vroeger onder andere tussen Amstelveen en Amsterdam reed.

Kunst & Cultuur gisteren 12:05

Corona-crisis in Amstelveen: Rondje Cultuur

Amstelveen - De kunst & cultuursector wordt ook in Amstelveen keihard geraakt door de coronacrisis. In een Rondje Cultuur met verantwoordelijk wethouder Herbert Raat (Kunst & Cultuur, VVD) wordt inzicht gegeven in de effecten van de coronamaatregelen op diverse instellingen en individuele kunstenaars. 

Columns 23 mei 2020 19:30

Column Geertje Visser: #BLIJFBINNEN

Amstelveen - Geertje Visser schrijft maandelijks columns voor AmstelveenZ Magazine. Ze heeft een man en drie zonen, woont en werkt in Amstelveen. In de mei-editie een stukje over thuiswerken in combinatie met thuisonderwijs.