De beoogde Pathé-locatie in het bieb-gebouw is van de baan.

Vernieuwing Stadshart: plannen voor Pathé-bioscoop

AMSTELVEEN –  Een nieuwe volwassen bioscoop (Pathé), grotere terrassen en horeca aan het Stadsplein en een overkapping van de Versgroep. Het zijn de nieuwste plannen voor een ingrijpende vernieuwing van winkelcentrum Stadshart Amstelveen.

Dat heeft het college van B en W vandaag bekend gemaakt.

Bioscoop
De bioscoop wordt beoogd in het huidige gebouw van de bibliotheek en boekhandel Venstra, zo blijkt uit een artistieke impressie van de plannen. Daarvoor dient het gebouw uitgerust te worden met een extra etage. Eigenaar Unibail-Rodamco heeft al heel lang de wens voor een grotere bioscoop in het winkelcentrum.

Wethouder Herbert Raat (VVD) heeft vanmiddag persoonlijk brieven rondgebracht om buurtbewoners op de hoogte te stellen van de plannen.

Het plan is vandaag vastgesteld door het college van B en W. Het voorstel stelt kaders waarbinnen eigenaren in het Stadshart als Unibail-Rodamco en a.s.r. plannen kunnen maken. Een nieuwe bioscoop aan het Stadsplein, een overdekt versplein en uitbreiding van terrassen zijn dus enkele mogelijkheden die de Ruimtelijke Uitwerking Visie Stadshart biedt.

Vernieuwing
Wethouder Herbert Raat (VVD): “Het Stadshart is toe aan vernieuwing en verbetering. Het vijftig jaar oude V&D pand wordt aangepakt en herontwikkeld voor de komst van warenhuisketen Hudson’s Bay. Ook op andere plekken is vernieuwing nodig, om te voorkomen dat het Stadshart minder aantrekkelijk wordt. We kiezen in Amstelveen nadrukkelijk niet voor een shopping mall, waar er over de hele wereld al zoveel van zijn. We kiezen voor een Stadshart dat werkt als een binnenstad, waarbij functies zoals wonen, winkelen, horeca, cultuur en werken elkaar versterken. In de verdere uitwerking is draagvlak bij en respect voor bewoners, winkeliers en andere ondernemers in en rondom het gebied essentieel. Het Stadshart is namelijk een plek voor álle Amstelveners.”

Definitieve oplossing voor de markt
Op dit moment moet de markt zeven keer per jaar verplaatsen naar het Handelsplein, in verband met evenementen zoals het Stadspleinfestival. Dit tot ongenoegen van de marktondernemers. Tegelijkertijd biedt het Stadsplein op dagen buiten de markt een erg grote en kale aanblik. De Ruimtelijke Uitwerking Visie Stadshart biedt de mogelijkheid om het Stadsplein te herinrichten tot een aantrekkelijke plek, waar tegelijkertijd ruimte is voor evenementen en de wekelijkse markt. Hiervoor wordt de markt meer naar de Rembrandtweg opgeschoven. Dit zorgt er direct voor dat deze straat betrokken wordt bij de rest van het winkelgebied.

Verlevendiging in de avonduren
Daarnaast schept de Uitwerking mogelijkheden voor een nieuwe bioscoop en uitbreiding van terrassen aan het Stadsplein. Zo komt er meer levendigheid op het plein in de avonduren. De bioscoop komt bij voorkeur bovenop de bibliotheek. Vanzelfsprekend gebeurt dit in overleg met de architect en andere huurders.

Vergroten aantrekkelijkheid oostzijde
Met de komst van Hudson’s Bay krijgt de oostzijde van het Stadshart een nieuwe impuls. Om de aantrekkelijkheid van de rest van de oostzijde te vergroten, lijkt ook hier een reconstructie noodzakelijk. Aangezien zich hier ook woningen bovenop het winkelgebied bevinden, stelt de gemeente de eis dat de initiatiefnemer in overleg treedt met de bewoners en eigenaren om tot een passende oplossing te komen.

Maandagavond 15 mei inloopavond
De gemeente Amstelveen organiseert op maandagavond 15 mei een inloopavond voor inwoners en andere geïnteresseerden. De avond vindt plaats in de Schouwburg Amstelveen, Stadsplein 100. Geïnteresseerden kunnen tussen 19:00 en 21:30 uur binnenlopen om de plannen te bekijken en vragen te stellen aan medewerkers van de gemeente.

Politieke behandeling
Het voorstel wordt op 6 juni aanstaande behandeld in de commissie Ruimte, Wonen en Natuur.

* De artisitieke impressie is een mogelijke toekomstige weergave. Aan het beeld kunnen geen rechten worden ontleend.

 


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen gisteren 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.

Wonen gisteren 09:55

Gemeenteraad mag zich gaan buigen over eerste fase nieuwbouwplan Allemankwartier

Amstelveen – De gemeenteraad mag zich binnenkort gaan buigen over het plan om 33 woningen te bouwen aan het Oostelijk Halfrond, naast basisschool De Bloeiwijzer. Ook de realisatie van een nieuw multifunctioneel gebouw dat dienst zal doen al wijkcentrum én medisch centrum (inclusief apotheek) staat op de agenda.